
تعداد نشریات | 13 |
تعداد شمارهها | 623 |
تعداد مقالات | 6,502 |
تعداد مشاهده مقاله | 8,650,120 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 8,256,509 |
اثر محلول پاشی با جیبرلیک اسید بر خصوصیات کمی و کیفی نارنگی رقم انشو | ||
پژوهشهای تولید گیاهی | ||
مقاله 10، دوره 24، شماره 4، اسفند 1396، صفحه 141-153 اصل مقاله (223.13 K) | ||
نوع مقاله: پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22069/jopp.2018.13446.2211 | ||
نویسنده | ||
علی مومن پور* | ||
استادیار مرکز ملی تحقیقات شوری، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، یزد، ایران. | ||
چکیده | ||
سابقه و هدف: مرکبات از مهمترین محصولات باغی در جهان به شمار میآیند که هم به صورت تازه خوری و هم آب میوه برای سلامتی مصرف کننده مفید میباشند. با توجه به مضرات استفاده از سموم شیمیایی برای انسان و محیطزیست، دستاوردهای جدید در استفاده از موادی که اثرات سوء و زیانآور برای انسان و محیط را به همراه نداشته باشند، حائز اهمیت میباشد. استفاده از ترکیبات طبیعی مانند جیبرلینها میتواند در فرمولاسیون تجاری در مراحل رشد سریع میوه، قبل از برداشت و پس از برداشت مورد استفاده قرار گیرد که عکس العملهای اقتصادی را در پی دارد. لذا این تحقیق با هدف بررسی اثر جیبرلیک اسید بر خصوصیات کمی و کیفی میوه نارنگی انشو میانرس و دستیابی به بهترین زمان محلول پاشی، انجام شد. مواد و روشها: به منظور ارزیابی اثر جیبرلیک اسید بر خصوصیات کمی و کیفی میوه نارنگی انشو میانرس آزمایشی در سال 1394- 1395 با دو عامل جیبرلیک اسید در 5 سطح (0، 10، 30، 50 و 70 میلیگرم در لیتر) در سه زمان (60، 45 و 30 روز قبل از برداشت) به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی و با 3 تکرار انجام شد. در پایان آزمایش، صفات مورفولوژیک، کمی و کیفی میوه و خسارت مگس مدیترانهای، مورد بررسی قرار گرفت. یافتهها: نتایج نشان داد با اعمال تیمار جیبرلیک اسید و افزایش غلظت آن در تمامی زمانهای مطالعه شده، وزن تک میوه، عملکرد در هر درخت و عملکرد در هر هکتار، به طور معنیداری نسبت به شاهد افزایش یافت ولی بیشترین میزان افزایش با تیمار جیبرلیک اسید 70 میلیگرم در لیتر محلولپاشی شده در 60 روز قبل از برداشت، مشاهده شد. همچنین درصد ریزش میوهها در قبل از برداشت، درصد خسارت مگس مدیترانهای در تمامی تیمارهای اعمال شده بهطور معنیداری نسبت به شاهد کاهش یافت. تیمار جیبرلیک اسید با غلظت-های 30، 50 و 70 میلیگرم در لیتر زمان رسیدن میوه را بهطور معنیداری نسبت به شاهد به تاخیر انداخت. نتیجه گیری: در مجموع، تیمار جیبرلیک اسید توانست کمیت و کیفیت میوه را بهطور معنیداری افزایش دهد. در بین زمانهای مطالعه شده، زمان 60 روز قبل از برداشت به عنوان بهترین زمان انتخاب شد. هر چند با افزایش غلظت جیبرلیک اسید تا تیمار 70 میلیگرم در لیتر، درآمد ناخالص باغدار به ازای فروش کل محصول و درآمد ناخالص باغدار به ازای افزایش عملکرد نسبت به شاهد بهطور معنیداری افزایش یافت. اما بیشترین نسبت درآمد کل و نسبت درآمد حاصل از افزایش عملکرد به ازای هر واحد هزینه در ازای مصرف جیبرلیک اسید، در تیمار جیبرلیک اسید 10 میلیگرم در لیتر محلولپاشی شده در زمان 60 روز قبل از برداشت بهترتیب به میزان 43/219 و 49/22 تومان مشاهده شد. | ||
کلیدواژهها | ||
نارنگی انشو؛ جیبرلیک اسید؛ افزایش عملکرد؛ افزایش درآمد ناخالص؛ مگس مدیترانهای | ||
مراجع | ||
> 1. Agusti, M., Martinez-Fuentes, A. and Mesejo, C. 2002. Citrus fruit quality physiological basis and techniques of improvement. Agrociencia. 6: 1-16. 2. Akhlaghi Amiri, N. and Asadi Kangarshahi, A. 2016. Possibility of reducing Satsuma mandarin (Citrus Unshiu) fruit puffing in east of Mazandaran. Iran. J. Hort. Sci. 46 (4): 591-600. 3. Asghari, M. 2006. Effect of salicylic acid on total antioxidant content, ethylene production and some quality and quantity traits of strawberry fruit cv. Selva. PhD. Thesis, Tehran University, 147 Pp (In Persian). 4. Asna Ashari, M. and Zokai Khosroshahi, M.R. 2008. Postharvest technology and Physiology. First edition. Hamedan University Press. 658 Pp. (In Persian). 5. Descriptors for Citrus. 1999. International plant genetic resources institute, Rome, Italy. 1-68. 6. Garcia-Luis, A., Agusti, M., Almela, V., Pomero, E. and Gurdiola, J.L. 1985. Effect of gibberellic acid on ripening and peel puffing in Satsuma mandarin. Sci. Hort. 27: 75-86. 7. Greany, P.D., McDonald, R.E., Schroeder, W.J., Shaw, P.E., Aluja, M. and Malavasi, A.1994. Use of gibberellic acid to reduce citrus fruit susceptibility to fruit flies in bioregulators for crop protection and pest control. ACS symposium series; American Chemical Society:washington. 8. Greany, P.D., McDonald, R.E., Shaw, P.E., Schroeder, W.J., Howard, D.F., Hatton, T.T. and Rasmussen, G.K. 1990. Use of gibberellic acid to reduce grapefruit susceptibility to attack by the Caribbean fruit fly Anastrepha suspensa (Diptera: Tephritidae). Trap. Sci. 27: 261-270. 9. Khalid, S., Malik, A.U., Khan, A.S. and Jamil, A. 2012. Influence of exogenous applications of plant growth regulators on fruit quality of young 'Kinnow' Mandarin (Citrus nobilis ×C. deliciosa) trees. Inter. J. Agri. Biol. 14(2): 229-234. 10.Khan, A.S., Zora, S. and Abbasi, N.A. 2007. Pre-storage putrescine application suppresses ethylene biosynthesis and retards fruit softening during low temperature storage in Angelino plum. Postharvest Biol. Tech. 46: 36-46. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 1,078 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 1,435 |