
تعداد نشریات | 13 |
تعداد شمارهها | 622 |
تعداد مقالات | 6,489 |
تعداد مشاهده مقاله | 8,605,492 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 8,198,782 |
بررسی پراکنش و تنوع فیتوشیمیایی گونه های دارویی رز (Rosa spp.) در شمال غرب ایران | ||
پژوهشهای تولید گیاهی | ||
مقاله 3، دوره 24، شماره 4، اسفند 1396، صفحه 31-45 اصل مقاله (281.61 K) | ||
نوع مقاله: پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22069/jopp.2017.12057.2100 | ||
نویسندگان | ||
بهمن حسینی* 1؛ شهلا شامه2؛ ابوالفضل علیرضالو3 | ||
1دانشیار گروه علوم باغبانی دانشگاه ارومیه | ||
2دانشجوی کارشناسی ارشد گیاهان دارویی دانشگاه ارومیه | ||
3استادیار گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه | ||
چکیده | ||
سابقه و هدف: گونههای مختلف جنس رز (Rosa spp.) از ارزشمندترین جنسهای دارویی موجود در خانواده رزاسه میباشند. گلها و میوههای گونههای مختلف رز به دلیل برخورداری از انواع فلاونوئیدها، ویتامینها و همچنین خصوصیات آنتیاکسیدانی، اهمیت زیادی در صنایع غذایی و دارویی دارند. پراکندگی جغرافیایی این گونهها در اروپا، ترکیه، ایران، روسیه، افغانستان، پاکستان و عراق میباشد. کشور ایران از اصلیترین مراکز تنوع این گیاه دارویی ارزشمند محسوب میشود. در راستای آغاز اهلیسازی گونههای دارویی رز، تنوع فیتوشیمیایی و آنتیاکسیدانی گلهای 27 ژنوتیپ (6 گونه) جنس رز در شمال غرب ایران مورد ارزیابی قرار گرفت. مواد و روشها: سه استان شمال غرب کشور (آذربایجان غربی، آذربایجان شرقی، کردستان) برای جمعآوری نمونههای گیاهی و انجام آزمایشها انتخاب شدند. پس از شناسایی گونهها، عصارهگیری از نمونهها با استفاده از روش اولتراسونیک انجام گرفت. تنوع فیتوشیمیایی اندام گل بر اساس محتوای فنول کل (روش فولین سیکالتو)، فلاونوئید کل (روش آلومینیوم کلراید)، کاروتنوئید کل، کلروفیل a و b (روش لیچن تالر) و فعالیت آنتیاکسیدانی (روش DPPH وFRAP) ارزیابی گردید. کلیه دادههای بهدست آمده با سه تکرار و در قالب طرح کاملاً تصادفی با استفاده از نرمافزارهای SAS آنالیز شدند. از آزمون LSD برای مقایسه میانگین دادهها استفاده شد. یافتهها: نتایج مطالعه نشان داد ژنوتیپهای جمعآوری شده از مناطق مختلف، تفاوتهای معنیداری در سطح احتمال یک درصد از نظر خصوصیات فیتوشیمیایی مورد مطالعه دارند. بیشترین میزان فنول کل (02/104 میلیگرم گالیک اسید بر گرم وزن خشک) در ژنوتیپ G9 (R. canina) و کمترین میزان آن (78/19 میلیگرم گالیک اسید بر گرم وزن خشک) در ژنوتیپ G26 (R. hemisphaerica) مشاهده شد. بیشترین میزان فلاونوئید کل در ژنوتیپ G14 (R. hemisphaerica) با 32/9 (میلیگرم کوئرستین بر گرم وزن خشک) و کمترین آن در ژنوتیپ G26 (R. hemisphaerica) با 89/1 (میلیگرم کوئرستین بر گرم وزن خشک) ثبت گردید. همچنین بیشترین میزان کلروفیل a و b مربوط در ژنوتیپهای G20 (R. canina) و G25 (R. canina) و بیشترین کاروتنوئید کل (18/670 میکروگرم بر گرم وزن خشک) در ژنوتیپ G1 (R. canina) گزارش شد. در روش DPPH بیشترین فعالیت آنتیاکسیدانی در گلهای ژنوتیپ G19 (R. canina) با 60/75 درصد، و در روش FRAP بیشترین فعالیت آنتیاکسیدانی در گلهای ژنوتیپ G1 (R. canina) با 63/242 (میکرومول بر گرم وزن خشک) مشاهده شد. نتیجهگیری: نتایج نشان میدهد که شمال غرب کشور تنوع وسیعی از گونههای مختلف رز دارد که میتواند در برنامههای اصلاحی موردتوجه قرار گیرد. از نظر پراکنش، ترکیبات فنولی و خصوصیات آنتیاکسیدانی ژنوتیپهای نسترن کوهی (R. canina) نسبت به سایر گونهها در وضعیت مطلوبی قرار داشتند که میتواند موردتوجه قرار گیرد. خصوصیات فیتوشیمیایی گونههای مختلف رز همبستگی بالایی با نوع ژنوتیپ و محل جمعآوری داشت و دارای منابع غنی از آنتیاکسیدانهای طبیعی و ترکیبات دارویی ارزشمند بود که میتوانند در صنایع دارویی و غذایی کاربرد فراوان داشته باشند. | ||
کلیدواژهها | ||
تنوع فیتوشیمیایی؛ فعالیت آنتی اکسیدانی؛ گونه های رز؛ گیاهان دارویی | ||
مراجع | ||
1. Akerstrom, A., Jaakola, L., Bang, U. and Jäderlund, A. 2010. Effects of latitude- related factors and geographical origin on anthocyanidin concentrations in fruits of Vacciniummyrtillus L. J. Agric. Food Chem. 58: 11939–11945.
2. Barros, L., Carvalho, A.M. and Ferreira, I.C.F. 2011. Exotic fruits as a source of important phytochemicals: improving the traditional use of Rosa canina fruits in Portugal. Food Res.Int. 44: 2233–2236. 3. Chang, Q., Zuo, Z., Harrison, F. and Chow, MS. 2002. Hawthorn. J Clin. Pharmacol. 42:605–612. 4. Cunja, v., Mikulic-Petkovsek, M., Stampar, F. and Schmitzer, V. 2014. Compound identification of selected rose species and cultivars: an insight to petal and leaf phenolic profiles. J. Amer. Soc. Hort. Sci. 139: 157-166. 5. Ebrahimzadeh, M.A., Hosseinimehr, S.J., Hamidinia, A., and Jafari, M. 2008. Antioxidant and free radical scavenging activity of Feijoa sallowiana fruits peel and leaves. J.Pharmacol-online., 1: 7-14. 6. Egea, I., Sánchez-Bel, P., Romojaro, F. and Pretel, M. 2010. Six Edible Wild Fruits as Potential Antioxidant Additives or Nutritional Supplements. Plant Foods Hum Nut. 65: 121–129. 7. Ercisli, S. 2007. Chemical composition of fruits in some rose (Rosa spp.) species. Food Chem., 104: 1379-1384. 8. Ercişli, S. and Eşitken, A. 2004. Fruit characteristics of native rose hip (Rosa spp.) selections from the Erzurum province of Turkey. New Zealand J. Crop Hort. 32 (1): 51-53. 9. Ercisli, S. and Guleryuz, M. 2005. Rose hip utilization in Turkey, Acta Horti. 490: 77-83. 10.Froehlicher, T., Hennebelle, T., Martin-Nizard, F., Cleenewerck, P., Hilbert, J., Trotin, F.and Grec, S. 2009. Phenolic profiles and antioxidative effects of hawthorn cell suspensions,fresh fruits, and medicinal dried parts. Food Chem. 115(3): 897–903. 11.Harborne, J.B., Mabry, T.J. and Mabry, H. 1975. The Flavonoids. London: Chapman & Hall,866p. 12.Jowkar, A., Kermani, M., Kafi, M., Mardi, M., Hosini, Z.S. and Koobaz, P. 2009.Cytogenetic and flow Cytometry analysis of Iranian Rosa spp. Floriculture OrnamentalBiotech. 3(1): 71-74. 13.Khatamsaz, M. 1992. Rosacea family: Flora of Iran. First Edition, Iranian Research Organization of Forests and Pastures, Tehran, Iran, 352 pp. (In Persian) 14.Lichtenthaler, H.K. 1987. Chlorophylls and carotenoids; pigments of photosynthetic membranes. Methods Enzymol. 148: 350-382. 15.Montazeri, N., Baher, E., Mirzajani, F., Barami, Z. and Yousefian, S. 2011. Phytochemical contents and biological activities of Rosa canina fruit from Iran. J. Med. Plants Res. 5:18.4584-4589. 16.Nakajima, J.i., Tanaka, I., Seo, S., Yamazaki, M. and Saito, K. 2004. LC/PDA/ESI-MS profiling and radical scavenging activity of anthocyanins in various berries. J Biomed Biotechnol. 5: 241-247. 17.Neel, M.C. and Ellstr, N.C. 2003. Conservation of genetic diversity in the endangered plant Eriogonum ovalifolium var. vineum (Polygonaceae). Conserv Genet., 37: 352-354. 18.Omidbaigi, R. 2009. Production and Processing of Medicinal Plant. Razavi Ghods Astan Publ, Mashhad, 400p. (in Persian). 19.Orhan, D.D., Hartevioglu, A., Küpeli, E. and Yesilada, E. 2007. In vivo anti-inflammatory and antinociceptive activity of the crude extract and fractions from Rosa canina L. fruits. J.Ethnopharmacol. 112: 394-400. 20.Prinz, S., Ringl, A., Huefner, A., Pemp, E. and Kopp, B. 2007. 4-Acetylvitexin-2-Orhamnoside, isoorientin, orientin, and 8-methoxykaempferol-3- O-glucoside as markers for the differentiation of Crataegus monogyna and Crataegus pentagyna from Crataegus laevigata (Rosaceae). Chem Biodiver. 4(12): 2920–2931. 21.Rahnavard, A., Ghavamaldin, A., Tavana, A. and Taghavi, M. 2013. Evaluation of biochemical compounds Rosa cannia L. in North of Iran (Ramsar and Tonekabon Heights).J. Med. Plant. Res. 7 (45): 3319-3324. 22.Saeedi, K. and Omidbaigi, R. 2009. Determination of phenolics, soluble carbohydrates,carotenoid contents and minerals of dog rose (Rosa canina L.) fruits grown in South-West of Iran. Iran J. Med. Aromatic Plants. 25: 2. 203-215. (in Persian) 23.Saeidi, K., Sefidkon, F., Babaei, A. 2014. Study of some phytochemical and morphological characteristics of dog rose (Rosa canina L.) fruit in north of Iran. J. Crop Improv. 16: 3.545-554. (in Persian) 24.Urbonaviciute, A., Jakstas, V., Kornysova, O., Janulis, V. and Maruska, A. 2006. Capillary electrophoretic analysis of flavonoids in single-styled hawthorn (Crataegus monogyna Jacq.) ethanolic extracts. J. Chromatogr. A. 1112: 339–344. 25.Zugic, A., Dordevic, S., Arsic, I., Markovic, G., Zivkovic, J., Jovanovic, S. and Tadic, V.2014. Antioxidant activity and phenolic compounds in 10 selected herbs from Vrujci Spa,Serbia. Ind Crop Prod., 52: 519–527. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 1,117 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 1,016 |