
تعداد نشریات | 13 |
تعداد شمارهها | 626 |
تعداد مقالات | 6,517 |
تعداد مشاهده مقاله | 8,746,539 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 8,317,334 |
پاسخ عملکرد و خصوصیات فیزیولوژیک سرخارگل (Echinacea purpurea (L.) Moench) به منابع نیتروژن در سطوح مختلف آبیاری | ||
مجله تولید گیاهان زراعی | ||
مقاله 10، دوره 10، شماره 3، آذر 1396، صفحه 143-156 اصل مقاله (251.31 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22069/ejcp.2018.11991.1921 | ||
نویسندگان | ||
مرضیه جلیل شش بهره1؛ محسن موحدی دهنوی* 2؛ بابک بحرینی نژاد3؛ امین صالحی4 | ||
1دانشجوی دکتری فیزیولوژی گیاهان زراعی، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه یاسوج | ||
2هیات علمی- دانشگاه یاسوج | ||
3استادیار پژوهش- فیزولوژی گیاهان زراعی.مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اصفهان | ||
4استادیار- اکولوژی گیاهان دارویی گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه یاسوج | ||
چکیده | ||
سابقه و هدف: سرخارگل گیاهی علفی و چندساله، با نام علمی ((Echinaceae purpurea (L.) Munch متعلق به خانواده گلستارهایها میباشد. تمام اندام گیاه سرخارگل ممکن است استفاده دارویی داشته باشد و به طور گسترده در تهیه قرصهای دارویی و شربت استفاده میشود. نیتروژن نقش مهمی در پاسخ فیزیولوژیک گیاهان دارویی به تنش خشکی دارد. کاربرد کودهای زیستی نیتروژنه برای دستیابی به کیفیت مطلوب و پایدار و همچنین کاهش مصرف نهادههای شیمیایی حیاتی است. از این رو این آزمایش با هدف بررسی پاسخ عملکرد و برخی خصوصیات فیزیولوژیک سرخارگل به منابع شیمیایی و زیستی نیتروژن در سطوح مختلف آبیاری انجام شد. مواد و روشها: آزمایش در سالهای زراعی 93- 92 و 94-93 در شهرستان لردگان در استان چهارمحال و بختیاری به صورت کرتهای خرد شده در قالب بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار انجام گرفت. آبیاری پس از 25، 50 و 75 درصد تخلیه آب قابل دسترس خاک به عنوان عامل اصلی و نیتروژن به عنوان عامل فرعی در پنج سطح شامل 80 کیلوگرم در هکتار نیتروژن خالص، 40 کیلوگرم در هکتار نیتروژن خالص، کود نیتروکسین (پنج لیتر در هکتار)، تلفیق نیتروژن (40 کیلوگرم در هکتار) و نیتروکسین (پنج لیتر در هکتار) و عدم مصرف نیتروژن (شاهد) در نظر گرفته شدند. صفات مورد اندازهگیری شامل کلروفیل a، کلروفیل b، محتوی کلروفیل کل، پرولین، قندهای محلول، پارامترهای فلورسانس کلروفیل و عملکرد زیستی بودند. یافتهها: نتایج نشان داد که اثر سطوح مختلف آبیاری و نیتروژن برای همه صفات (به جز اثر نیتروژن بر کلروفیل کل) معنیدار شدند. همچنین برهمکنش سه گانه سال× آبیاری × منبع نیتروژن برای همه صفات اندازهگیری شده (به جز قندهای محلول) معنیدار گردید. مصرف نیتروژن طی دو سال آزمایش در آبیاری پس از 25 و 50 درصد تخلیه، محتوی کلروفیل برگ را افزایش داد. حداکثر و حداقل فلورسانس از تیمار 80 کیلوگرم نیتروژن به ترتیب در آبیاری پس از 25 و 75 درصد تخلیه در سال دوم بدست آمد. حداکثر عملکرد زیستی در سال اول (2/5105 کیلوگرم در هکتار) و در سال دوم ( 08/12178 کیلوگرم در هکتار) از تیمار آبیاری پس از 50 درصد تخلیه و تیمارهای تلفیق نیتروکسین و 40 کیلوگرم و 80 کیلوگرم نیتروژن بدست آمد. به طور کلی سرخارگل برای مقابله با تنش خشکی مقدار قندهای محلول و پرولین را در برگ افزایش و سطوح مختلف نیتروژن نیز میزان قندهای محلول و پرولین را در برگ تحت تأثیر قرار داد. نتیجهگیری: پیشنهاد میگردد که برای دستیابی به بیشترین عملکرد اندام هوایی، آبیاری پس از 50 درصد تخلیه آب قابل دسترس صورت گیرد. همچنین مصرف تلفیقی نیتروکسین و 40 کیلوگرم نیتروژن، جایگزین مناسبی برای مصرف80 کیلوگرم نیتروژن میباشد. | ||
کلیدواژهها | ||
قند محلول؛ فلورسانس؛ کلروفیل؛ نیتروکسین | ||
مراجع | ||
1.Abolhasani, Kh., and Saeidi, G. 2006. Evaluation of drought tolerance of Safflower Lines Based on tolerance and sensitivity indices to water stress. J. Water Soil. Sci., 10(3): 407-419. (In Persian) 2.Aghaalikhani, M., Iranpour, A., and Naghdi Badi, H. 2013. Changes in agronomic and phitochemical yield of purple coneflower (Echinacea purpurea (L.) munch) under urea and three biofertilizers application. J. Med. Plant., 46(12): 121-136. (In Persian) 3.Arazmjo, A., Heidari, M., and Ghanabari, A. 2009. The effect of water stress and three sources of fertilizers on fertilizeron flower yield, physiological parameter and nutrient uptake in chamomile (Matricaria chamomilla L.). Iranian J. Medic. Arom. Plants., 4(46): 482 - 494. (In Persian) 4.Arnon, D.I. 1940. Copper enzymes in isolated chloroplast polyphenol oxidase in Beta vulgaris. J. Plant Physiol. 4: 1-15. 5.Aroiee, H., and Omidbaigi, R. 2004. Effects of Nitrogen Fertilizer on Productivity of Medicinal Pumpkin. Act. Horti. 629, ISHS 2004. 6.Bahavar, N., Ebadi, A., Tobeh, A., and Jamaati-e-Somarin, Sh. 2009. Effects of nitrogen application on growth of irrigated chickpea (Cicera rietinum L.) under drought stress in hydroponics condition. Res. J. Environ. Sci., 3: 448-455. 7.Bahreininejad, B., Razmjoo, J., and Mirza, M. 2012. Influence of water stress on morphophysiological and phytochemical traits in Thymus daenensis. Int. J. Plant. Produc., 7(1): 151- 166. 8.Bonomelli, C., Cisterna, D., and Reciné, C. 2005. Effect of Nitrogen Fertilization on Echinacea purpurea Mineral Composition. Cien. Inv. Agr., 32(2): 85-91. 9.Castrillo, M., and Trujillo, I. 1994. Ribulose-1-5, biphosphate carboxylase activity and chlorophyll and protein content in two cultivars of French bean plants under water stress and rewatering. Photosynthetica, 30(2): 175-181. 10.Dordas, C.A., and Sioulas, C. 2007. Safflower yield, chlorophyll content, photosynthesis, and water use efficiency response to nitrogen fertilization under rain fed conditions. Indust. Crops Prod., 27: 75-85. 11.Elliott, L.F., and Wildung, R.E. 1992. What biotechnology means for soil and water conservation? J. Soil Water Cons., 47: 17-20. 12.Gonzalez-Dugo, V., Durand, J.L., and Gastal, F. 2010. Water deficit and nitrogen nutrition of crops. A review. Agron. Sustain. Develop., 30: 529–544. 13.Hassegawa, R.H., Fonseca, H., Fancelli, A.L., Da Silva, V.N., Schammass, E.A., Reis, T.A., and Correa, B. 2008. Influence of macro and micro nutrient fertilization on fungal contamination and fumonisin production in corn grains. Food Control., 19: 36-43. 14.Irigoyen, J.J., Emerich, D.W., and Sanchez-Diaz, M. 1992. Water stress induced changes in concentration of praline and total soluble sugars in nodulated alfalfa (Medicago sativa) plants. Plant. Physiol., 84: 55-60. 15.Jafarzadhe, H., Omidi, H., and Bostani, A. 2014. The study of drought stress and Bio fertilizer of nitrogen on some biochemical traits of Marigold medicinal plant (Calendula officinalis L). J. Plant Res., 2: 180-193. (In Persian) 16.Kherandish, E., Roshdi, M., and Yousefzadeh, S. 2016. Effects of water stress levels and nitrogen fertilizer on quantitative and qualitative characteristics of Dragonhead (Dracocephalum moldavica L.) Elec. J. Crop Prod., 9(1): 109-125. (In Persian) 17.Lin, S., Sattelmacher, B., Kutzmutz, E., Muhling, K.H., Dittert, K., Kutzmutz, E., and Muhling, K.H. 2004. Influence of nitrogen nutrition on tuber quality of potato with special reference to the pathway of nitrate transport in to tubers. J. Plant Nut., 27(2): 341-350. 18.Mafakheri, A., Siosemardeh, A., Bahramnejad, B., Struik, P.C., and Sohrabi, Y. 2010. Effect of drought stress on yield, proline and chlorophyll contents in three chickpea cultivars. Aust. J. Crop Sci., 4(8): 580-585. 19.Marschner, H. 1995. Mineral Nutrition of Higher Plants, 2, Academic Press, London, U.K., 889p. 20.Mehrabi, Z., and Ehsanzadeh, A. 2011. Study on phiziological attributes and grain yield of sesame (Sesamum indicum L.) cultivars under different soil moisture regimes. J. Crop Improve. (J. Agric)., 13(2): 75– 88. (In Persian) 21.Moffatt, J.M., Sears, R.G., and Paujsen, G.M. 1990. Wheat high temperature tolerance during reproductive growth: I. Evaluation by chlorophyll fluorescence. Crop Sci., 30(4): 881-207. 22.Movahhedi Dehnavi, M., Modares sanavi, S.A.M., Soroushzadeh, A., and Jalali, M. 2004. Chages in prolin, total soluble sugars, SPAD and chlorophyll fluorescence in winter safflower cultivars under drought stress and foliar application of zinc and manganese. Desert (BIABAN)., 9(1): 93-109. (In Persian) 23.Nabizadeh, E., Habibi, H., and Hosainpour, M. 2012. The effect of Fertilizers and biological nitrogen and planting density on yield quality and quantity Pimpinella anisum L. European J. Exp. Biol., 2(4): 1326-1336. 24.Neuberg, M., Pavlíková, D., Pavlík, M., and Balík, J. 2010. The effect of different nitrogen nutrition on proline and asparagine content in plant. Plant. Soil. Environ., 56: 305–311. 25.Pandey, A., Sharma, E., and Palni, L.M.S. 1998. Influence of bacterial inoculation on maize in upland farming systems of the Sikkim Himalaya. Soil. Biol. Biochem., 30: 379–384. 26.Paquine, R., and Lechasseure, P. 1979. Observation surune metode dosage la libre dance les de planttes. Can. J. Bot., 57: 1851- 1859 27Pierret, A., Moran, C.J., and Doussan, C. 2005. Conventional detection methodology is limiting our ability to understand the roles and functions of fine roots. New Phytol., 166: 967–980. 28.Rabia, M.M.Y., Khalil, S.E., and El-Said, N.A.M. 2013. Response of Echinacea purpurea L. to irrigation water regime and bio-fertilization in sandy soils. World. Appl. Sci. J., 26(6): 771-782. 29.Rios-Gonzalez, K., Erdei, L., and Lips, S.H. 2002. The activity of antioxidant enzymes in maize and sunflower seedlings as affected by salinity and different nitrogen sources. Plant Sci.,162: 923-930. 30.Salekjalali, M., Haddad, R., and Jafarfi, B. 2012. Effects of soil water shortages on the activity of antioxidant enzymes and the contents of chlorophylls and proteins in barley. American-Eurasian J. Agric. Environ. Sci., 12(1): 57-63. 31.Sanchez, F.J., Manzanares, M., De Andrés, E.F., Tenorio, J.L., and Ayerbe, L. 1998. Turgor maintenance, osmotic djustment and soluble sugar and proline accumulation in 49 pea cultivars in response to water stress. Field Crops Res., 59: 225-235. 32.Schlemmer, M.R., Francis, D.D., Shanahan, J.F., and Schepers, J.S. 2005. Remotely measuring chlorophyll content in corn leaves with differing nitrogen levels and relative water content. Agron. J., 97: 106-112. 33.Starr, M.P., Stdp, H., Truper, H.G., Balows, A., and Schlegel, H.G. 1995. The Prokaryotes, Springer-Verlage. 34.Tsai, Y.L., Chiou, S.Y., Chan, K.C., Sung, J.M., and Lin, S.D. 2012. Caffeic acid derivatives, total phenols, antioxidant and anti-mutagenic activities of Echinacea purpurea flower extracts. LWT-Food Sci. Technol., 46: 169-176. 35.Turan, M., Ataoglu, N., and Sahin, F. 2006. Evaluation of the capacity of phosphate solubilizing bacteria and fungi on different forms of phosphorus in liquid culture. J. Sustain. Agric., 28: 99–108. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 816 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 836 |