
تعداد نشریات | 13 |
تعداد شمارهها | 623 |
تعداد مقالات | 6,503 |
تعداد مشاهده مقاله | 8,660,367 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 8,261,937 |
تاثیر سطوح مختلف نیتروژن و تاریخ نشاکاری بر خصوصیات رشد، عملکرد و میزان اسانس نعناع فلفلی در کشت مخلوط ردیفی با عدس | ||
مجله تولید گیاهان زراعی | ||
مقاله 8، دوره 10، شماره 3، آذر 1396، صفحه 119-132 اصل مقاله (694.97 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22069/ejcp.2018.11700.1900 | ||
نویسندگان | ||
سمیرا ابراهیمی1؛ علی عباسی سورکی* 2؛ سیف اله فلاح2 | ||
1دانشجوی کارشناسیی ارشد زراعت دانشگاه شهرکرد | ||
2عضو هیأت علمی دانشکده کشاورزی دانشگاه شهرکرد | ||
چکیده | ||
چکیده سابقه و هدف: نعناع فلفلی (Mentha piperita L.) از جمله گیاهان دارویی ارزشمند است که در درمان بسیاری از بیماریها و صنایع دیگر کاربرد فراوان دارد و افزایش کمی و کیفی اسانس آن در طی تکنیکهای زراعی از اهمیت ویژهای برخوردار است. استفاده زیاد از کودهای شیمیایی بهویژه نیتروژن، علاوهبر آلودگیهای زیست محیطی، برای گیاهان دارویی مخاطرات کیفی نیز به دنبال دارد. ازآنجاکه کشت مخلوط مصرف نهادههای شیمیایی را کاهش و بهرهوری منابع را افزایش میدهد، کشت مخلوط گیاهان دارویی با لگومها میتواند به عنوان راهکاری در جهت کاهش مصرف نهادهها بهویژه نیتروژن شیمیایی باشد. بهعلاوه ممکن است میل کشاورزان به تولید این گیاه افزایش و عملکرد بالاتری را سبب شود، ضمن اینکه تنوع زیستی و بهرهوری را نیز به دنبال دارد. لذا پژوهش حاضر بهمنظور بررسی اثر سطوح کاهش یافته نیتروژن و تاریخ نشاکاری بر خصوصیتهای رشدی، عملکرد و اسانس نعناع فلفلی در نسبتهای مختلف مخلوط با عدس انجام شد. مواد و روشها: آزمایش بهصورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه شهرکرد در سال 1394 اجرا شد. تیمارها شامل نسبتهای مختلف مخلوط (66٪ نعناع فلفلی: 33٪ عدس، 50٪ نعناع فلفلی: 50٪ عدس، 33٪ نعناع فلفلی: 66٪ عدس، کشت خالص نعناع فلفلی و عدس)، سه سطح کود نیتروژن (100٪، 75٪ و 50 ٪ نیاز نعناع فلفلی) در دو تاریخ نشاکاری نعناع فلفلی (10 اردیبهشت و 5 خرداد) بترتیب تحت عنوان عامل اول تا سوم بودند. خصوصیات رشدی نعناع فلفلی مثل ارتفاع، میزان تولید برگ، عملکرد ماده خشک نعناع فلفلی و عملکرد دانه عدس و نیز میزان و عملکرد اسانس نعناع فلفلی مورد مقایسه قرار گرفتند. شاخص نسبت برابری زمین نیز برای توضیح سودمندی مخلوط محاسبه گردید. یافتهها: اثر نسبتهای مخلوط، نیتروژن و تاریخ نشاکاری بر ویژگیهای رشد، عملکرد و اسانس نعناع فلفلی معنیدار شد. بیشترین ارتفاع نعناع فلفلی در کشت خالص در تاریخ 10 اردیبهشت و مصرف 100% نیتروژن مشاهده شد و بیشترین تعداد برگ در بوته نیز در سطح 100% نیتروژن در کشت خالص و 10 اردیبهشت بدست آمد، اما با کاهش میزان کود مصرفی نیتروژن به 75% و 50%، بیشترین تعداد برگ در بوته نعناع فلفلی در تیمارهای کشت مخلوط بهویژه نسبت 66% نعناع: 33% عدس حاصل شد. اجرای کشت مخلوط، افزایش عملکرد ماده خشک، میزان و عملکرد اسانس نعناع فلفلی را نسبت به کشت خالص به همراه داشت. نشاکاری دیرهنگام و کاهش کود مصرفی نیتروژن، موجب کاهش این پارامترها گردید و کشت مخلوط تاحدودی توانست تاخیر نشاکاری و کمبود کود نیتروژن را جبران نماید. در نشاکاری 10 اردیبهشت، عملکرد ماده خشک نعناع فلفلی در نسبت مخلوط 66% نعناع:33% عدس در تمام سطوح کود نیتروژن بالاتر از کشت خالص بود. بیشترین میزان عملکرد معادل دانه عدس (2614 کیلوگرم در هکتار) در کشت خالص این گیاه بدست آمد که بیانگر مغلوب شدن عدس دراین سیستم و بهرهبرداری بیشتر نعناع فلفلی است. در سطح 75% کود نیتروژن مقدار نسبت برابری زمین مجموع، در همه نسبتهای مخلوط بیشتر از یک بود. بهطوریکه در این سطح کودی در نشاکاری اول تیمار 50% نعناع: 50% عدس و در نشاکاری دوم تیمار 66% نعناع: 33% عدس بالاترین مقادیر شاخص نسبت برابری زمین (به ترتیب 17/1 و 10/1) را به خود اختصاص دادند. نتیجهگیری: از آنجا که نشاکاری دیرهنگام (5 خرداد) نعناع فلفلی موجب کاهش پارامترهای رشدی گیاه گردید، نشاکاری نعناع فلفلی در تاریخ 10 اردیبهشت توصیه میگردد. اجرای کشت مخلوط سبب شد تا عملکرد نعناع فلفلی در مقادیر کمتر نیتروژن حفظ شود که میتواند مربوط به کارکرد عدس در تأمین نیتروژن گیاه باشد. بنابراین میتوان بهمنظور دستیابی به اهداف کشاورزی پایدار، کشت مخلوط این گیاهان را توصیه نمود. | ||
کلیدواژهها | ||
عملکرد اسانس؛ نسبت های مخلوط؛ کود نیتروژن؛ ماده خشک؛ عملکرد معادل | ||
مراجع | ||
منابع 1.Abadian, H., Yarnia, M., Pirdashti, H., Abbasi, R., and Farahvash, F. 2015. Effect of mixed planting and nitrogen fertilization on yield basil (Ocimum basiilicum) and Cowpea (Vigna unguiculata L.) In competition with weeds. J. Crop Prod., 8: 3.1-18. (In Persian) 2.Asgarnezhad, M.R., Zerai, Gh.R., and Zarezadeh, A. 2015. The effect of planting date and plant density on yield and yield components of black mustard (Brassica nigra) the weather conditions Abarkuh. J. Crop Prod., 8: 3-183-198. (In Persian) 3.Awal, M.A., Kothi, H., and Ikeda, T. 2006. Radiation interception and use by maize/peanut intercrop canopy. Agric. For Meteorl., 139: 1.73-84. 4.Baharlooie, S., and Fallah, S. 2015. Nitrogen consumption optimization for growth and yield of pea and canola intercropping. J. Crop. Prod. Proces., 17: 31-41. (In Persian) 5.Banik, P., Midya, A., Sarkar, B.K., and Ghose, S.S. 2006. Weath and chickpea intercropping system in an additive series experiment: advantages and weed smothering. Eur. J. Agron., 24: 325-332. 6.Bigonah, R., Rezvani-moghadam, P., and Jahan, M. 2014. Effect intercropping in biological yield, nitrogen present and morphological characteristics coriander (Coriandrum sativum L.) and fenugreek (Trigonella foenum-graseum L.). Iran J. Agr. Res., 12: 3.369-377. (In Persian) 7.Dastborhan, S., Zehtab-Salmasi, S., Nasrollahzadeh, S., and Tavassoli, A.R. 2011. Effect of biofertilizers and different amounts of nitrogen on yield of flower and essential oil and nitrogen use efficiency of German chamomile (Matricaria chamomilla L.). Iran J. Med. Arom. Plants., 27: 2. 290-305. (In Persian) 8.Gholinezhad, E., and Rezaei-chiyaneh, E. 2014. Evaluation of grain yield and quality of black cumin (Nigella sativa L.) in intercropping with chickpea (Cicer arietinum L.). Iran J. Crop Sci., 16: 3.236-249. (In Persian) 9.Hasanzadeh-Aval, F., Koocheki, A., Khazaei, H., and Nassiri-Mahallati, M. 2012. The effect of density on growth physiological parameters of (Saturereja hortensis L.) and (Trifolium resupinatum L.) intercropping. Iran J. Agr. Res., 10: 1.75-83. (In Persian) 10.Izadi, Z., Ahmadvand, G., Asnaashari, M., and Piri, Kh. 2010. The effect of nitrogen and plant density on some growth characteristics, yield and essential oil of peppermint (Mentha Intercropping ratio piperita L.). Iran J. Agr. Res., 8: 5.824-836. (In Persian) 11.Jabbarpoor, S., Zehtab-Salmasi, S., Aliari, H., Javanshir, A., and Shakiba, M.R. 2013. The effect of planting date and plant density on yield and essential oil content of peppermint (Mentha piperita L.). Agroec. J. 5: 4.416-423. (In Persian) 12.Koocheki, A., Nassiri-mahalati, M., Boroomand-rezazade, Z., Jahani, M., and Jafari, L. 2014. Study yield of medicinal plant Black cumin (Nigella sativa) intercropping Pea (Cicer barietinum L) and Bean (Phaseoluse vulgaris). Iran J. Agr. Res., 12: 1.1-8. (In Persian) 13.Khodai-Moghadam, B., Mirshekari, B., and Tarinezhad, A. 2012. The effect of peppermint additive intercropping and beans on different dates on the main crop yield and weed biomass. The first national conference on strategies to achieve sustainable development. Ministry of Interior. Iran. 14.Khoramdel, S., Siahmargoui, A., and Mahmoudi, Gh. 2016. Copticum and bean intercropping ratios replacement and additive effect on yield and yield components. J. Crop Prod., 9: 1.1-24. (In Persian) 15.Maffei, M., and Mucciarelli, M. 2003. Essential oil yield in peppermint soybean strip intercropping. Field Crop. Res., 84: 229-240. 16.Marotti, M., Piccaglia, R., Crout, W., Craufutd, K., and Deans, S. 2004. Effect of planting time and mineral fertilization on peppermint (Mentha piperita L.) essential oil composition and its biological activity. Flavour. Frag. J., 9: 125-129. 17.Mehrafarin, A., Naghdibady, H.A., Pourhadi, M., Hadavi, E., Ghavami, N., and Kadkhoda, Z. 2011. Phytochemical and agricultural response peppermint (Mentha piperita L.) The use of bio-fertilizers and Urea. J. Med. Plants, 4: 107-118. (In Persian) 18.Moaveni, P. 2009. Medicinal plants. Ghods Islamic Azad Univ. Publish. 144p. (In Persian) 19.Omidbeigi, R. 1997. Approaches to production and processing of medicinal plants. Tehran. Public. Designers., 424p. (In Persian) 20.Ozel, A., and Ozguven, M. 2002. Effect of different planting times on essential oil components of different mint (Mentha spp.) varieties. Turk. J. Agric. For., 26: 289-294. 21.Ram, M., Singh, M., Prajapati, A.K., Ram, D., and Rawata, G. 2012. Towards sustainable production of peppermint (Mentha piperita L.) through integrated use of vermicompost and cowpea green manuring with synthetic nitrogen fertilization. Arch. Agron. Soil Sci., 58: 293- 301. 22.Shah, P.P., and D'Mello, P.M.D. 2004. A review of medicinal uses and pharmacological effects of Mentha piperita. Nat. Prod. Rad., 3: 4.214-221. 23.Sharma, P.C., and Kanjilal, P.B. 1999. Effect of planting time and density on yield and quality of peppermint (Mentha piperita L.) under Su-tropical condition. Anc. Sci. life., 18: 284-289. 24.Singh, J.K. 2007. Response of sunflower (Helianthus annuus) and French bean (Phaseolus vulgaris) Intercropping to different row ratios and nitrogen levels under rain fed conditions of temperate Kashmir. Indian J. Agron., 52: 36-39. 25.Singh, V.P., Chatterjee, B.N., and Singh, P.V. 1989. Response of mint species to nitrogen fertilization. J. Agr. Sci., 113: 2.267-271. 26.Telci, I., Kacarb, O., Bayram, E., Arabaci, O., Demirtas, I., Yilmaza, G., Ozcan, I., Sonmez, C., and Goksub, E. 2011. The effect of ecological conditions on yield and quality traits of selected peppermint (Mentha piperita L.) clones. Ind. Crops Prod., 34: 1193-1197. 27.Webster, J.E., Benefiel, D., and Davies, F. 1954. Yield and composition of sorghum juice in relation to time of harvest in Oklahoma. Agron. J., 46: 4.157-160. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 942 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 2,228 |