
تعداد نشریات | 13 |
تعداد شمارهها | 626 |
تعداد مقالات | 6,517 |
تعداد مشاهده مقاله | 8,746,502 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 8,317,310 |
بررسی اثرات منبع هیدرات کربن، عامل ژلی و ظرف کشت روی ریزازدیادی گیاه سیب زمینی (Solanum tuberosum L.) | ||
مجله تولید گیاهان زراعی | ||
مقاله 1، دوره 10، شماره 3، آذر 1396، صفحه 1-15 اصل مقاله (425.88 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22069/ejcp.2018.9505.1738 | ||
نویسندگان | ||
زهرا موحدی1؛ احمد معینی* 2 | ||
1عضو هیات علمی دانشگاه ملایر | ||
2عضو هیات علمی | ||
چکیده | ||
سابقه و هدف: سیبزمینی (Solanum tuberosum L.) مهمترین گیاه مغذی و چهارمین محصول عمدة دنیا به شمار میرود. عوامل متعددی تکثیر این گیاه از طریق کشت بافت را تحت تاثیر قرار میدهند که از جمله میتوان به ظرف محیط کشت، نوع و غلظت منبع هیدرات کربن و عامل ژلی اشاره کرد. در پژوهش حاضر اثرات این عوامل برریزازدیادی گیاه سیبزمینی، با استفاده از سه رقم اگریا، ساوالان و مارفونا با استفاد از محیط کشت پایه MS بررسی شد. مواد و روشها: در این مطالعه، دو عامل ژلی (آگار به مقدارgl-1 7 و فیتاژل به مقدار gl-1 5/3)، سه منبع هیدرات کربن (ساکارز آزمایشگاهی، شکر سفید معمولی و شکر قهوهای، هریک به مقدار gl-1 30) و ظروف کشت مختلف (لوله آزمایش، ظرف شیشهای با اندازه 60 × 110میلیمتر، ظرف شیشهای با اندازه 95 × 150 میلیمتر و ظروف مکعبی از جنس پلی پروپیلن با اندازه 110 × 90 × 90 میلیمتر) مورد بررسی قرار گرفتند. اثر این عوامل بهصورت یک آزمایش فاکتوریل و در قالب طرح پایه کاملاً تصادفی با ده تکرار بررسی شد. بعد از 30 روز، صفات مختلفی شامل متوسط طول نوساقه در هر گیاهچه، میانگین طول ریشه در هر گیاهچه، تعداد ریشه در هر گیاهچه، تعداد و اندازه برگ در هر گیاهچه بررسی شدند. سپس، گیاهان نسبت به شرایط برون شیشهای سازگار شده و جهت غدهزایی در مزرعه کشت شدند. یافتهها: بطورکلی نتایج آزمایش بررسی عامل ژلی نشان داد که بیشترین طول نوساقه در هر گیاهچه(16/5 سانتیمتر) و میانگین طول ریشه در هر گیاهچه (06/6 سانتیمتر) با استفاده از آگار بدست آمده است، با استفاده از این عامل ژلی، بیشترین تعداد ریشه در هر گیاهچه (7/4) در ارقام مارفونا و ساوالان و بیشترین تعداد گره در هر گیاهچه (2/9) در رقم مارفونا حاصل شد.. نتایج بررسی اثر منبع هیدرات کربن نیز نشان داد که استفاده از شکر قهوهای در محیط کشت برای اکثر صفات مورد مطالعه بطور معنیداری بهتر بوده است بطوریکه بیشترین طول نوساقه در هر گیاهچه (07/7 سانتیمتر)، میانگین طول ریشه در هر گیاهچه (61/6 سانتیمتر) با استفاده از شکر قهوهای بدست آمد. همچنین استفاده از ظروف کشت مکعبی از جنس پلی پروپیلن به طور معنیداری باعث بهتر شدن صفات طول نوساقه (96/17 سانتیمتر) و میانگین طول ریشه (73/11 سانتیمتر) در هر نوساقه شده است. نتیجهگیری: بطور کلی استفاده از ظروف مکعبی از جنس پلی پروپیلن و شکر قهوهای تاثیر بسزایی در افزایش میزان ریزازدیادی گیاه سیبزمینی داشت. استفاده از این ظروف دارای مزایای متعددی میباشد، یکی از مهمترین مزایای این ظروف این است که امکان تبادل گازی فضای داخل ظرف با بیرون وجود دارد و امکان استفاده از هوای تازه را فراهم میکنند. | ||
کلیدواژهها | ||
سیب زمینی؛ ریزازدیادی؛ عامل ژلی؛ منبع هیدرات کربن؛ ظرف کشت | ||
مراجع | ||
1. Bajaj, Y.P.S. 1986. Biotechnology in agriculture and forestry. 2: Crops. Springer Verlag, Berlin: 1-608. 2. Bowen, W.T. 2003. Water Productivity and Potato Cultivation. In: J.W. Kijne, R. Barker and D. Molden (eds). Water Productivity in Agriculture: Limits and Opportunities for Improvement. CAB International 2003. Pp: 229-238. 3. Corder, W.G., and Foreman, D.I. 2009. Nonparametric Statistics for Non-Statisticians: A step-by-step Approach.Wiley. 264p. 4. Demo, P., Kuria, P., Nyende, A.B., and Kahangi, E.M. 2008. Table sugar as an alternative low cost medium component for in vitro micro-propagation of potato (Solanum tuberosum L.). Afr. J. Biotechnol, 7(15): 2578-2584. 5. Edwin, F.G., Hall, M.A., and De Klerk, G.J. 2008. Plant Propagation by Tissue Culture. Spinger, Dordrecht, the Netherlands, 479p. 6. Islam, M.D., Dembele, D.P., and Keller, E.RJ. 2005. Influence of explants, temperature and different culture vessels on in vitro culture for germplasm maintenance of four mint accessions. Plant. Cell. Tiss. Org. 81: 123-130. 7. Jain, N., and Babbar, S.H. 2002. Gum katira- a cheap gelling agent for plant tissue culture media. Plant. Cell. Tiss. Org. 71: 223-229. 8. Kacar, Y.A., Biçen, B., Varol, I., Mendi, Y.Y., Serçe, S., and Cetiner, S. 2010. Gelling agents and culture vessels affect in vitro multiplication of banana plantlets. G.M.R, 9(1): 416-424. 9. Kornova, K., and Popov, S. 2007. Effect of the in vitro container type on growth characteristics of the microplants in in vitro propagation of GF 677. I Balkan Symp Fruit Grow. 825: 277–282. 10. Korosteleva, O. 2013. Nonparametric Methods in Statistics with SAS Applications. Chapman and Hall/CRC. 195p. 11. Krikorian, A.D. 1995. Hormones in tissue culture and micropropagation. In Davies, P.J. (ed.). Plant hormones: Physiology, Biochemistry and Molecular Biology. Kluwer, Dordrecht, pp. 774-796. 12. Nestakova, M., Havrlentova, M., and Farago, J. 2000. Effect of gelling agents on in vitro multiplication of two ornamental plants. Biologica Bratislava, 55(4): 409– 411. 13. Rahimian, N., Moieni, A., and Shams bakhsh, M. 2013. Investigation of some virus – elimination methods and their effects on minituber yield in potato (Solanum tuberosum L.). Iran. J. Field Crop Sci., 44: 623- 634. (In Persian) 14. Ramesh, Y., Ramanujam, V., and Ramassamy, V. 2014. Effect of gelling agents and Carbon sources in in vitro multiplication of banana (Musa paradisiaca L.) var. Robusta. I.J.A.B.l.R, 4(2), Pp: 153-157. 15. Savangikar, V.A. 2002. Role of low cost options in tissue culture. In: Low cost options for tissue culture technology in developing countries. Proc. of technical organized by the joint FAO/IAEA division of nuclear techniques in food and agriculture, 2002, IAEA. 16. Sharma, S., Venkatasalam, EP., Patial, R., Latawa, J., and Singh, S. 2011. Influence of gelling agents and nodes on the growth of potato microplant. Potato J. 38(1): 41-46. 17. Spooner, D.M., McLean, K., Ramsay, G., Waugh, R., and Bryan, G.J. 2005. A single domestication for potato based on multilocus amplified fragment length polymorphism genotyping. PNAS, 102: 14694–99. 18. Struik, P.C. 2007. Above-ground and below-ground plant development. In: D. Vreugdenhil (ed), J. Bradshaw, C., Gebhardt, F., Govers, D.K.L., Mackerron, M.A., Taylor and H.A., Ross. Potato Biology and Biotechnology Advances and Perspectives. Elsevier Ltd, Oxford, UK. 219-236. 19. Uranbey, S., Parmaksız, İ., Sancak, C., Çöçü, S., and Özcan, S. 2004. Temperature and gelling agent effects on in vitro microtuberization of potato (Solanum tuberosum L.). Biotechnol Biotec EQ, 18(2): 89-94. 20. Veramendi, J., Villafranca, M.J., Sota, V., and Mingo-Castel, A.M. 1997. Gelrite as an alternative to agar for micropropagation and microtuberization of Solanum tuberosum L. cv. Baraka. In Vitro Cellular Dev. Biol- Plant, 33: 195-199. 21. Wasserman, L. 2007. All of Nonparametric Statistics. Springer. 270p. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 697 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 545 |