
تعداد نشریات | 13 |
تعداد شمارهها | 622 |
تعداد مقالات | 6,489 |
تعداد مشاهده مقاله | 8,605,978 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 8,199,091 |
مطالعه اثر منطقه رشد بر اسیدهای چرب روغن چهار رقم زیتون در استان لرستان | ||
پژوهشهای تولید گیاهی | ||
مقاله 7، دوره 24، شماره 2، مرداد 1396، صفحه 93-108 اصل مقاله (524.77 K) | ||
نوع مقاله: پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22069/jopp.2017.10426.2001 | ||
نویسندگان | ||
عبداله احتشام نیا* ؛ بهمن زاهدی | ||
استادیار گروه علوم باغبانی، دانشگاه لرستان | ||
چکیده | ||
سابقه و هدف: زیتون (Olea europaea L.)، از خانواده Oleaceae و درختی همیشه سبز است. روغن زیتون یکی از مشهورترین و با ارزشترین روغنهای خوراکی میباشد که تقاضا و استفاده از آن بهطور روزافزون افزایش مییابد. اثرات سلامتی بخش، ارزش تغذیهای و پایداری اکسیداتیو بالای روغن زیتون بهعلت میزان زیاد اسیدهای چرب تک غیر اشباع بهخصوص اولئیک اسید و نیز آنتیاکسیدانهای طبیعی از جمله فنلها و توکوفرولها و سطح پایین اسیدهای چرب آزاد، رنگدانهها، هیدروکربنها و ترکیبات اکسیژندار شده و در نتیجه کاهش تشکیل رادیکالهای آزاد در روغن میباشد. تفاوتهای مناطق جغرافیایی بر رشد گیاه تأثیر گذار است و شرایط اقلیمی میتواند سنتز مواد شیمیایی یا متابولیتهای ثانویه در گیاهان را تحت تأثیر خود قرار دهد. هدف از این پژوهش شناسایی اسیدهای چرب میوه چهار رقم زیتون در سه منطقه از استان لرستان با استفاده از گاز کروماتوگرافی (GC) بود. مواد و روشها: این پژوهش بصورت آزمایش فاکتوریل بر پایه طرح کاملاً تصادفی با دو فاکتور شامل فاکتور اول منطقه (در سه سطح شامل مناطق کوهدشت، خرمآباد و ویسیان) و فاکتور دوم ارقام مختلف زیتون (در چهار سطح شامل ارقام کنسروالیا، سویلانا، مانزانیا و روغنی در چهار تکرار و هر تکرار شامل سه درخت در سال 1392 انجام شد. بطور میانگین برای هر رقم، حدود پنج کیلوگرم میوه رسیده از چهار طرف درخت بهصورت تصادفی جمعآوری و در پاکتهای جداگانهای قرار داده و بلافاصله جهت سنجش اسیدهای چرب به آزمایشگاه منتقل شدند. تجزیه واریانس، مقایسه میانگین صفات مورد آزمایش با استفاده از آزمون چند دامنهای دانکن در سطح پنج درصد، تجزیه خوشهای با روش وارد و همچنین تجزیه به مولفههای اصلی بوسیله نرم افزار آماری Minitab انجام شد. یافتهها: در بین ارقام زیتون مورد بررسی در مناطق مختلف، بیشترین ضریب تنوع 88/45 و 63/33 درصد بهترتیب برای گادولئیک اسید و آراشیدیک اسید بدست آمد. در بین ارقام در مناطق مختلف، رقم روغنی در منطقه کوهدشت بیشترین درصد روغن در ماده خشک (30/52 درصد) را داشت. مقایسه میانگین ترکیبات مورد ارزیابی در مناطق نشان داد اولئیک اسید (20/77- 72/57 درصد) نسبت به اسیدهای چرب دیگر، بهترتیب و در منطقه کوهدشت، ویسیان و خرمآباد بالاترین مقادیر را داشت. بالاترین میزان اولئیک اسید (20/77 درصد) در رقم روغنی در منطقه کوهدشت ثبت شد. بررسی ضرایب همبستگی اسیدهای چرب نشان داد که اولئیک اسید بیشترین همبستگی منفی معنی دار با لینولئیک اسید (819/0-)، پالمیتیک اسید (791/0-) و گادولئیک اسید (772/0-) دارد. تجزیه خوشهای اسیدهای چرب در فاصله 16/11 ارقام را در مناطق مختلف به دو گروه متمایز نمود. دیاگرام پراکنش ارقام در مناطق مختلف با استفاده از مؤلفه اول و دوم نشان داد که پراکنش نمونهها بر اساس دو مؤلفه اصلی با تجزیه خوشهای همخوانی داشت، بهطوریکه نمونههای با نوع و محتوی مشابه اسیدهای چرب در کنار هم قرار گرفتند. نتیجهگیری: نتایج نشان داد که کمیت و کیفیت اسیدهای چرب در ارقام زیتون تحت تأثیر فاکتورهای محیطی قرار میگیرد و مقادیر اسید چرب برای هر رقم در هر منطقه متفاوت بود. در مجموع، رقم سویلانا در منطقه خرمآباد از نظر ترکیبات لینولئیک، پالمیتولئیک و میریستیک اسید، رقم مانزانیا در منطقه ویسیان از نظر ترکیبات آراشیدیک و لینولنیک اسید، رقم کنسروالیا در منطقه کوهدشت از نظر ترکیبات گادوائیک، استئاریک و پالمیتیک اسید و در نهایت، رقم روغنی در منطقه کوهدشت از نظر ترکیب اولئیک اسید بالاترین مقادیر را داشتند. با توجه به اینکه در این مطالعه، رقم روغنی در منطقه کوهدشت بالاترین کمیت روغن و بهترین کیفیت اسید چرب را داشت، میتوان آنرا بهعنوان رقم مطلوب توصیه نمود. | ||
کلیدواژهها | ||
اولئیک اسید؛ رقم روغنی؛ رقم سویلانا؛ شرایط محیطی | ||
مراجع | ||
1.A.O.A.C. 1990. Official Methods of Analysis Association of Official Analytical Chemist. Washington D.C. USA. 2.Aguilera, M., Gabriel, B., Domingo, O., Antonia, F., Antonio, J. and Marino, U. 2005. Characterization of virgin olive oil of Italian olive cultivar: Frantino and Leccino, grown in, Andalusia. Food Chem. 89: 387-391. 3.Ajam-Gard, F. and Zeinanloo, A. 2013. Compare the quality and quantity of olive in the north of the province. J. Seed Plant Improv. 1: 6. 10-17. (In Persian) 4.Aliakbarian, B., De Faveri, D., Casazza, A.A., Oliveira, R.P.S., Oliveira, M.N., Converti, A. and Perego, P. 2011. Bio-extraction of olive oil: improvement of quality and extraction outputs, Available at: http://www.aidic.it/IBIC2008/web papers/ 103Aliakbarian.pdf. 5.Amin, Gh. 2006. Most common medicinal plants in Iran. Publisher Faculty of Pharmacy, University of Tehran. (Translated In Persian) 6.Angerosa, F., Di Giacinto, L., Basti, C. and Serraioco, A. 1996. Influenza della variabile “ambiente” sulla composizione degli oli vergini di oliva. Riv. It. Sost. Grasse. 73: 461-467. 7.Aparicio, R. and Luna, G. 2002. Characterisation of monovarietal virgin olive oils. Eur. J. Lipid Sci. Technol. 104: 614-627. 8.Aranda, F., Gomez-Alonso, S., Rivera, D.A., Salvador, M.D. and Fregapane, G. 2004. Triglyceride, total and 2-position fatty acid composition of Cornicabra virgin olive oil: Comparison with other Spanish cultivars. Food Chem. 86: 485-492. 9.Awan, A.A., Rab, A., Ali, S.H., Jan, H., Iqbal, A. and Ahmad, A. 2015. The effect of different climatic zones on total phenolics and fatty acid profile of various olive cultivars. Pak. J. Agri. Sci. 52: 2. 361-366. 10.Baccouri, O., Cerretani, L., Bendini, A., Lereker, G., Zarrouk, M. and Benmiled, D.D. 2006. Determination of triglyceride composition of Tunisian and Sicilian virgin olive oil using high performance liquid chromatography and evaporative light scattering detection (HPLC-ELSD). Olive Biotech. 2: 477-480. 11.Barone, E., Dimarco, L., Motisi, A. and Caruso, T. 1992. The Sicilian olive germplasm and its characterization by using statistical methods. Acta Hort. 365: 66-69. 12.Barranco, D. and Rallo, L. 1987. Lechin de sevilla. Olivae. 4: 38-39. 13.Carrasco-Pancorbo, A., Cerretani, L., Bendini, A., Segura-Carretero, A., Del Carlo, M., Gallina-Toschi, T., Lercker, G., Compagnone, D. and FernaäNdez-Gutieä Rrez, A. 2005. Evaluation of the antioxidant capacity of individual phenolic compounds in virgin olive oil. J. Agri. Food Chem. 53: 8918-8925. 14.Casal, S., Malheiro, R., Sendas, A., Oliveira, B.P.P. and Pereira, J.A. 2010. Olive oil stability under deep-frying conditions. Food Chem. Toxic. 48: 2972-2979. 15.D’Imperio, M., Mannina, L., Capitani, D., Bidet, O., Rossi, E., Bucarelli, F.M., Quaglia, G.B. and Segre, A. 2007. NMR and statistical study of olive oils from Lazio: a geographical, ecological and agronomic characterization. Food Chem. 105: 1256-1267. 16.Dadashian Langroudi, A. 1996. Quality and quantity of lipids in plants and olive explants . Master's thesis, Faculty of Science, University of Tehran. (Translated In Persian) 17.Esmaeili, A., Shaykhmoradi, F. and Naseri, R. 2012. Comparison of oil content and fatty acid composition of native olive genotypes in different region of Ilam, Iran. J. Agri. Crop Sci. 4: 8. 434-438. 18.Fahim Danesh, M. 2001. Evaluation of quality parameters of olive oil used in Iran. Master's thesis, Islamic Azad University, Science and Research Branch. (Translated In Persian) 19.FAO. 2012. FAOSTAT crops. http://faostat.fao.org/site/613/DesktopDefault.aspx?PageID = 613# ancor. 20.Feinberg, M., Favier, C. and Ripert, J. 1987. Répertoire Général des Aliments, Tome 1, Technique ET Documentation. Ed Lavoisier., Paris. 21.Freihat, N.M., Al-Shannag, A. and El Assi, N. 2008. Qualitative responses of “Nabali” olive oil to harvesting time and altitudes at sub-humid Mediterranean. Int. J. Food Prop. 11: 561-570. 22.Haghighat Kharazi, S. 2011. Compare chemical structure and oxidative stability Iranian oil olive cultivars. Master's thesis. Faculty of Agricultural Engineering. University of Agricultural Sciences and Natural Resources of Sari, Iran. (Translated In Persian) 23.Kiritsakis, A. and Markakis, P. 1987. Olive oil: a review. J. Adv. Food Res. 31: 453-482. 24.Lavee, S. and Wodner, M. 2004. The effect of yield, harvest time and fruit size on the oil content in fruits of irrigated olive trees (Olea europaea cvs. Barnea and Manzanillo). Sci. Hort. 99: 267-277. 25.Loukas, M. and Krimbas, C.B. 1983. History of olive cultivars based on their genetic distances. J. Hort. Sci. 58: 121-127. 26.Mailer, R., Conlan, D. and Ayton, J. 2005. Olive harvest. Harvest timing for optimal olive oil quality. Austra. Pp: 7-67. 27.Marra, F.D., Buffa, R., Campisi, G., Costa, F., Dvaio, C., Lfarina, M., Mafriea, R., Motisi, A. and Zappia Caruso, R.T. 2006. Morphological and SSR molecular markers based genetic variability in 39 olive cultivars (Olea europaea L.) originated in southern Italy. Olive Biotech. 1: 213-216. 28.Martinez-Rivas, J., Garcia-Diaz, M. and Mancha, M. 2000. Temperature and oxygen regulation of microsomal oleate desaturase (FAD2) from sunflower. Biochem. Soc. Trans. 28: 890-891. 29.Marzouk, B. and Cherif, A. 1981. Lipogénese dans l'olive I. Formation des lipides neutres. Oléagineux. 36: 77-82. 30.Mirmansouri, A. 1997. Olive. Agricultural education. Karaj, Press, 108p. (In Persian) 31.Mir-Rezaei Roudaki, M.S., Sahari, M.A., Ghyasi-Tarzi, B., Gharachorlou, M. and Barzegar, M. 2014. Effect of treatment on the physicochemical properties of two varieties of olive oil Belidi and Arbequina. Food Tech. Nutr. 12: 1. 81-90. (Translated In Persian) 32.Najafian, L., Hadad-Khodaparast, M.H. and Ghods-Vali, A. 2007. Oil extraction of three cultivars of olive using enzymatic process. J. Food Sci. Tech. 4: 1. 45-52. (In Persian) 33.Paz, A.M., Beltran, G., Ortega, D., Fernandez, A., Jimenez, A. and Uceda, M. 2005. Characterization of virgin olive oil of Italian olive cultivars: Frantoio and Leccino grown in Andalusia. Food Chem. 89: 387-391. 34.Perrini, F.P. 1999. Proposal for the setting up and use of a pollen bank in olive cultivars. Olivae, 55: 52-62. 35.Primomo, V.S., Falk, E.D. and Albert, G.R. 2002. Inheritance and interaction of low palmitic and low linoleic soybean. Crop Sci. 42: 31-36. 36.Qureshi, M.N. and Ahmad, S. 2012. Comparative study of fatty acid components in oils of different olive varieties grown in different regions of Pakistan by gas chromatography-mass spectrometry. J. Chin. Chem. Soc. 59: 46-50. 37.Rade, A. and Strucei, D. 1995. Influence of olive Storage and Processing on Some Characterestics of olive. Tech. Biotech. 3: 31. 119-121. 38.Rasoulzadeghan, Y. 1991. Pomology in temperate regions. Publisher Isfahan University of Technology. 759p. (In Persian) 39.Sadeghi, H. and Talaii, A.R. 2000. Impact of environmental conditions on fatty acids combination of olive oil in Iranian olive CV. Zard. ISHS Acta Hort. 586p. 40.Stefanoudaki, E., Kotsifaki, F. and Koutsaftakis, A. 1999. Classification of virgin olive oils of the two major Cretan cultivars based on their fatty acid composition. J. Am. Oil Chem. Soc. 76: 623-626. 41.Sweeney, S., Butler, K., Conlan, D., Correll, R., Jones, G., McClure, P. and Taylor, R. 2002. A survey of selected oil composition and fruit characteristics in different olive varieties across Australia. Adv. Hort. Sci. 16: 253-258. 42.Talantikite, M. and Ait-amar, H. 1988. Composition acidique des huiles d'olives des trois cultivars d'algérie. Olivae. 23: 29-31. 43.Zarrouk, W., Baccouri, B., Taamalli, W., Trigui, A., Daouda, D. and Zarrouka, M. 2009. Oil fatty acid composition of eighteen Mediterranean olive varieties cultivated under the arid conditions of Boughrara (southern Tunisia). Grasas Aceites. 60: 5. 498-506. 44.Ziarati, P. and Tosifi, S. 2014. Comparing some physical and chemical properties of green olive (Olea europaea L.) in Iran association with ecological conditions. J. Plant Anim. Env. Sci. 4: 2. 519-528. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 994 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 710 |