
تعداد نشریات | 13 |
تعداد شمارهها | 622 |
تعداد مقالات | 6,489 |
تعداد مشاهده مقاله | 8,609,953 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 8,200,546 |
اثر تیمارهای مختلف اسانسهای گیاهی و نانوذرات نقره بر عمر گلجای گل بریدنی ژربرا، رقم پینک پاور | ||
پژوهشهای تولید گیاهی | ||
مقاله 4، دوره 24، شماره 2، مرداد 1396، صفحه 43-59 اصل مقاله (901.81 K) | ||
نوع مقاله: پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22069/jopp.2017.11154.2036 | ||
نویسندگان | ||
محمود کوشش صبا* ؛ فرزاد نظری | ||
هیات علمی/ دانشگاه کردستان | ||
چکیده | ||
سابقه و هدف: ژربرا یکی از مهمترین گلهای بریدنی در صنعت گلکاری بوده و ارزش اقتصادی بالایی دارد. از عمدهترین مشکلات توسعه صادرات گل ژربرا، ضایعات زیاد و عمر کم گلجای به دلیل بههم خوردن روابط آبی شاخه گل در اثر رشد و افزایش جمعیت میکروبی محلول گلجای میباشد. در طول دهه اخیر اطلاعات عموم مردم در مورد اثرات جانبی مواد شیمیایی مورد استفاده در کشاورزی افزایش یافته و تحقیقات زبادی جهت یافتن روشها یا مواد جایگزین به منظور حفظ کیفیت و افزایش عمر گلجای گلها صورت گرفته است. مواد و روشها: در این پژوهش اثر اسانسهای زنیان، اسطوخودوس، اکالیپتوس با غلظتهای 15 و 30 میکرولیتر در لیتر و نانوذرات نقره با غلظتهای 40 و 80 میکرولیتر در لیتر به صورت تیمار پیوسته بر جذب محلول گلجای، شاخص پایداری غشاء ساقه و گلبرگها، درصد پژمردگی گلبرگها، جمعیت میکروبی محل برش ساقه و عمر گلجای گل بریدنی ژربرا رقم پینک پاور بررسی شد. آزمایش به صورت فاکتوریل (عامل اول تیمارها و عامل دوم زمان نمونهبرداری) در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار و هر تکرار شامل 4 شاخه گل صورت گرفت. یافتهها: تیمارهای مختلف اسانسهای گیاهی و نانوذرات نقره بر صفاتی مانند وزنتر نسبی شاخه گل، تغییرات قطر ساقه در زیر طبق گل و پایین ساقه و نیز نشت یونی گلبرگها اثر بارزی نداشتند اما صفاتی مانند میزان جذب گلجای، پایداری غشاء یاختهای، نشت یونی ساقه، جمعیت باکتریایی انتهای ساقه، درصد پژمردگی گلبرگها و عمر گلجای به طور معنی داری تحت تاثیر قرار گرفتند. اسانس زنیان در غلظت 15 میکرولیتر در لیتر با افزایش جذب محلول گلجای، کاهش نشت یونی انتهای ساقه، کاهش جمعیت باکتریایی و نیز کاهش درصد پژمردگی گلبرگها، سبب افزایش عمر گلجای ژربرا شد. بیشترین عمر گلجای (11 روز) مربوط به تیمار 15 میکرولیتر در لیتر زنیان بود که تفاوت آن با دو غلظت نانوذرات نقره معنیدار نبود. نتیجهگیری: بهطور کلی اسانس زنیان و نانوذرات نقره بهکار رفته در این پژوهش، سبب بهبود عمر گلجای گل بریدنی ژربرا شدند. ولی با توجه به شرایط بهتر برخی از صفات اندازه گیری شده در استفاده از اسانس زنیان در مقایسه با نانوذرات نقره و نیز اثرات مضر زیست محیطی نانوذرات نقره، میتوان استفاده از اسانس زنیان به غلظت 15 میکرولیتر در لیتر برای افزایش عمر گلجای ژربرا توصیه نمود. اگرچه لازم است با توجه به گوناگونی بین رقمها، پژوهشهای بیشتری با غلظتهای متفاوتتری در مورد رقمهای مختلف صورت گیرد. واژههای کلیدی: اسانسهای گیاهی، جمعیت میکروبی، ژربرا، شاخص پایداری غشاء، عمر گلجای. | ||
کلیدواژهها | ||
اسانسهای گیاهی؛ جمعیت میکروبی؛ ژربرا؛ شاخص پایداری غشاء؛ عمر گلجای | ||
مراجع | ||
1.Aberoomand Azar, P., Mottaghianpuor, Z., Sharifan, A. and Larijani, K. 2010. Studies on the effect of extraction method on chemical composition and antimicrobial activity of Carum copticum essential oil. Food Technol. Nutr. 7: 81-75. (In Persian) 2.Balestra, G.M., Agostini, R., Bellincontro, A., Mencarelli, F. and Varvaro, L. 2005. Bacterial Populations Related to Gerbera (Gerbera jamesonii L.) Stem Break. Phytopathol. Mediterranea. 44: 291-299. 3.Batish, D.R., Singh, H.P., Kohli, R.K. and Kaur, S. 2008. Eucalyptus essential oil as a natural pesticide. For. Ecol. Mgt. 256: 2166-2174. 4.Beckman, C.H. 2000. Phenolic-storing cells: key to programmed cell death and periderm formation in wilt disease resistance and in general defense response in plants. Physiol. Mol. Plant Pathol. 57: 101-110. 5.Ben Marzoug, H.N., Romdhane, M., Lebrihi, A., Mathieu, F., Couderc, F., Abderraba, M., Khouja, M.L. and Bouajila J. 2011. Eucalyptus oleosa essential oils: Chemical composition and antimicrobial and antioxidant activities of the oils from different plant parts (stems, leaves, flowers and fruits). Mol. 16: 1695-1709. 6.Bieleski, R.L. and Reid, M.S. 1992. Physiological changes accompanying senescence in the ephemeral daylily flower. Plant Physiol. 98: 1042-1049. 7.Bounatirou, S., Simitis S., Miguel, M.G., Faleiro, L., Rejeb, M.N., Neffati, M., Costa, M.M., Figueiredo, A.C., Barroso, J.G. and Pedro, L.G. 2007. Chemical composition, antioxidant and antibacterial activities of the essential oils isolated from Tunisian Thymus capitatus Hoff. Food Chem. 105: 146-155. 8.Bowyer, T.M.C., Wills, T.R.B.H., Badiyan, D. and Ku, V.V.V.. 2003. Extending the postharvest life of carnations with nitric oxide-comparison of fumigation and in vivo delivery. Post. Biol. Technol. 3: 281-286. 9.Cardoso, J.C. and Teixeira da Silva, J.A. 2013. Gerbera micropropagation. Biotechnol. Adv. 31: 1344-1357. 10.Dole, J.M. and Wilkins, H.F. 2005. Floriculture Principles and Species. Prentice Hall, Inc., USA, 1023p. 11.Ezhilmathi, K., Singh, V.P., Arora, A. and Sairam, R.K. 2007. Effect of 5-sulfosalicylic acid on antioxidant activity in relation to vase of gladiolus cut flowers. Plant Growth Regulat. 51: 99-108. 12.Fazlalizadeh, B., Naghshiband Hassani, R., Zaare-Nahandi, F. and Alizadeh-Salteh, S. 2013. Effect of essential oils of cinnamon, clove and silver nanoparticls on vase-life of cut alstroemeria cv. ‘jamaica’ flowers. Irn. J. Hort. Sci. Technol. 14: 179-192. (In Persian) 13.Florez, R.V.L., de Castro, C.E.F. and Dematte, M.E.S.P. 1996. Keeping quality and prolonging the postharvest longevity of spray chrysanthemum cv. White Polaris. Bragantia 55: 299-307. 14.Geshnizjany, N., Ramezanian, A. and Khosh-Khui, M. 2014. Postharvest life of cut gerbera (Gerbera jamesonii) as affected by nano-silver particles and calcium chloride. Int. J. Hort. Sci. Technol. 1: 171-180. 15.Halevy, A.H. and Mayak, S. 1979. Senescence and post-harvest physiology of cut flowers: Part 1. Hort. Rev. 1: 204-236. 16.Halevy, A.H. and Mayak, S. 1981. Senescence and postharvest physiology of cut flower. Part2. Hort. Rev. 3: 59-146. 17.Hashemi, M., Mirdehghan, S.H., Farahmand, H. and Dashti, H. 2012. Effect of salicylic acid and methyl jasmonate on quality and vase- life of gerbera (Gerbera jamesonii cv. Sazu) cut flower. Hort. Sci. 26: 311-320. (In Persian) 18.He, S., Joyce, D.C., Irving, D.E. and Faragher, J.D. 2006. Stem end blockage in cut Grevillea ‘Crimson Yul-lo’ inflorescences. Post. Biol. Technol. 41: 78-84. 19.International Association of Horticultural Producers (AIPH)/ Union Fleurs. 2008. International Statistics Flowers and Plants 2008 (accessed 15 July 2011). 20.Joyce, D.C., Meara, S.A., Hetherington, S.E. and Jones, P.N. 2000. Effects of cold storage on cut grevillea ‘Sylvia’ inflorescences. Postharvest Biol. Technol. 18: 49-56. 21.Liu, J., Ratnayake, K., Joyce, D.C., He, S. and Zhang, Z. 2012. Effects of three different nanosilver formulations on cut Acacia holosericea vase life. Postharvest Biol. Technol. 66: 8-15. 22.Liu, J., He, S., Zhang, Z., Coa, J., Lv, P., He, S., Cheng, G. and Joyce, D.C. 2009. Nano-silver pulse treatments inhibit stem-end bacteria on cut gerbera cv. Ruikou flowers. Postharvest Biol. Technol. 54: 59-62. 23.Macnish, A.J., Leonard, R.T. and Nell, T.A. 2008. Treatment with chlorine dioxide extends the vase life of selected cut flowers. Post. Biol. Technol. 50: 197-207. 24.Madadzadeh, N., Hassanpour Asil, M. and Roein, Z. 2013. Physiological responses of cut alstroemeria flower to carvacrol, thymol, zatarin oil and silver nanoparticles. Irn. J. Hort. Sci. Technol. 14: 303-316. (In Persian) 25.Madadzadeh, N., Hassanpour Asil, M. and Roein, Z. 2014. Effect of essential oils and silver nanoparticles (SNP) on vase life of Alstroemeria cut flowers (cv. Sukari). Irn. J. Hort. Sci. 45: 65-78. (In Persian) 26.Maneerung, T., Tokura, S. and Rujiravanit, R. 2008. Impregnation of silver nanoparticles into bacterial cellulose for antimicrobial wound dressing. Carbohydr. Polym. 72: 43-51. 27.Moradi, P., Afshari, H. and Ebadi, A.G. 2012. The effect of benzyl adenine, nano silver, 8-hydroxyquinolin sulfate and sucrose on longevity improvement and some other quality characteristics of Dianthus cv. Cream Viana cut flower. Ind. J. Sci. Technol. 5: 2459-2463. 28.Mortazavi, S.N., Mohebbi, M. and Sharafi, Y. 2011. Effects of nanosilver and sucrose on vase life of cut rose flower (Rosa hybrid cv. ‘Royal’). J. Med. Plant Res. 5: 6455-6459. 29.Mousavi Bazaz, A. and Tehranifar, A. 2011. Effect of ethanol, methanol and essential oils as novel agents to improve vase-life of Alstroemeria flowers. J. Biodi. Environ. Sci. 5: 41-46. 30.Nair, S.A., Singh, V. and Sharma, T.V.R.S. 2003. Effect of chemical preservatives on enhancing vase-life of gerbera flowers. J. Trop. Agri. 41: 56-58. 31.National Institute of Ornamental Plants (NIOP), Mahallat, Iran. 2016. Flower and ornamental plants status in the Iran. http://www.niop.ir/Pages/Index.aspx?pcid=90. 32.Reid, M.S. and Jiang, C.Z. 2012. Postharvest biology and technology of cut flowers and potted plants. In: Janick, J. (Ed.), Horticultural Reviews, vol. 40, first ed. John Wiley & Sons, Inc., Hoboken, NJ, Pp: 1-54. 33.Sairam, R.K., Siiukla, D.S. and Saxsena, D.C. 1997. Stress induced injury and antioxidant enzymes in relation to drought tolerance in wheet genotypes. Biol. Plan. 40: 357-364. 34.Scariota, V., Paradisob, R., Rogersc, H. and Pascaleb De, S. 2014. Ethylene control in cut flowers: classical and innovative approaches. Post. Biol. Technol. 97: 83-92. 35.Solgi, M., Kafi, M., Taghavi, T.S. and Naderi, R. 2009. Essential oils and silver nanoparticles (SNP) as novel agents to extend vase-life of gerbera (Gerbera jamesonii cv. Dune) flowers. Post. Biol. Technol. 53: 155-158. 36.Steinitz, B. 1982. Role of sucrose in stabilization of cut gerbera flower stalks. Gertenbouwis Senschaft. 47: 77-81. 37.Van Meeteren, Y. 1979. Water relations and keeping quality of cut Gerbera flowers VI. Water content, permeability and dry weight of ageing petals. Sci. Hort. 10: 261-269. 38.Yahyazadeh, M., Omidbaigi, R., Zare, R. and Taheri, H. 2008. Effect of some essential oils on mycelial growth of Penicillium digitatum Sacc. World J. Microbiol. Biotechnol. 24: 1445-2145. 39.Yamane, K., Abiru, S., Fujishige, N., Sakiyama, R. and Ogata, R. 1993. Export of soluble sugars and increase in membrane permeability of cut Gladiolus florets during senescence. J. Jpn. Soc. Hort. 62: 575-580. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 1,394 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 1,173 |