
تعداد نشریات | 13 |
تعداد شمارهها | 626 |
تعداد مقالات | 6,517 |
تعداد مشاهده مقاله | 8,746,453 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 8,317,288 |
اثر سطوح مختلف کلرید پتاسیم و دما بر برخی خصوصیات فیزیولوژیکی و بیوشیمایی دانهال نارنج | ||
مجله مدیریت خاک و تولید پایدار | ||
مقاله 7، دوره 7، شماره 1، فروردین 1396، صفحه 101-114 اصل مقاله (535.75 K) | ||
نوع مقاله: مقاله کامل علمی پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22069/ejsms.2017.9012.1544 | ||
نویسنده | ||
زینب رفیعی راد* | ||
دانشگاه زنجان | ||
چکیده | ||
چکیده دمای پایین یکی از عوامل محیطی مهم محدودکننده در توسعه کشت و تولید مرکبات است. یکی از راهکارهای افزایش تحمل گیاهان به تنشهای غیرزیستی، تغذیه با کودهای پتاسه میباشد. بر این اساس، در تحقیق حاضر اثرات مصرف کلریدپتاسیم با غلظتهای مختلف ( صفر، 5/2، 5 و 10 میلیمولار) و تحت سطوح مختلف دمایی صفر، 3- و 25 درجه سانتیگراد بر واکنشهای فیزیولوژیک و بیوشیمیایی شاخسارههای جوان نارنج به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با چهار تکرار در موسسه تحقیقات مرکبات کشور(رامسر) و در سال 1392 مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که حداکثر مقادیر کارتنوئید و پراکسیداسیونلیپیدها در دمای 3- درجه سانتیگراد و تیمار صفر میلیمولار کلریدپتاسیم مشاهده شد. حداکثر مقدار کلروفیلa ، b و کل در بالاترین غلظت کلریدپتاسیم و دمای 25درجه سانتیگراد مشاهده گردید. حداکثر میزان پرولین نیز در غلظت صفرمیلیمولار کلریدپتاسیم و دمای 3- درجه سانتیگراد مشاهد شد. به طورکلی پتاسیم با افزایش محتوی آببرگ و کاهش متابولیتهای ثانویهای مانند پرولین وهمچنین کاهش پتانسیل آب برگ، موجب افزایش پایداری غشاء سلولی و تحملپذیری نارنج به دمای پایین گردید. چکیده دمای پایین یکی از عوامل محیطی مهم محدودکننده در توسعه کشت و تولید مرکبات است. یکی از راهکارهای افزایش تحمل گیاهان به تنشهای غیرزیستی، تغذیه با کودهای پتاسه میباشد. بر این اساس، در تحقیق حاضر اثرات مصرف کلریدپتاسیم با غلظتهای مختلف ( صفر، 5/2، 5 و 10 میلیمولار) و تحت سطوح مختلف دمایی صفر، 3- و 25 درجه سانتیگراد بر واکنشهای فیزیولوژیک و بیوشیمیایی شاخسارههای جوان نارنج به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با چهار تکرار در موسسه تحقیقات مرکبات کشور(رامسر) و در سال 1392 مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که حداکثر مقادیر کارتنوئید و پراکسیداسیونلیپیدها در دمای 3- درجه سانتیگراد و تیمار صفر میلیمولار کلریدپتاسیم مشاهده شد. حداکثر مقدار کلروفیلa ، b و کل در بالاترین غلظت کلریدپتاسیم و دمای 25درجه سانتیگراد مشاهده گردید. حداکثر میزان پرولین نیز در غلظت صفرمیلیمولار کلریدپتاسیم و دمای 3- درجه سانتیگراد مشاهد شد. به طورکلی پتاسیم با افزایش محتوی آببرگ و کاهش متابولیتهای ثانویهای مانند پرولین وهمچنین کاهش پتانسیل آب برگ، موجب افزایش پایداری غشاء سلولی و تحملپذیری نارنج به دمای پایین گردید. چکیده دمای پایین یکی از عوامل محیطی مهم محدودکننده در توسعه کشت و تولید مرکبات است. یکی از راهکارهای افزایش تحمل گیاهان به تنشهای غیرزیستی، تغذیه با کودهای پتاسه میباشد. بر این اساس، در تحقیق حاضر اثرات مصرف کلریدپتاسیم با غلظتهای مختلف ( صفر، 5/2، 5 و 10 میلیمولار) و تحت سطوح مختلف دمایی صفر، 3- و 25 درجه سانتیگراد بر واکنشهای فیزیولوژیک و بیوشیمیایی شاخسارههای جوان نارنج به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با چهار تکرار در موسسه تحقیقات مرکبات کشور(رامسر) و در سال 1392 مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که حداکثر مقادیر کارتنوئید و پراکسیداسیونلیپیدها در دمای 3- درجه سانتیگراد و تیمار صفر میلیمولار کلریدپتاسیم مشاهده شد. حداکثر مقدار کلروفیلa ، b و کل در بالاترین غلظت کلریدپتاسیم و دمای 25درجه سانتیگراد مشاهده گردید. حداکثر میزان پرولین نیز در غلظت صفرمیلیمولار کلریدپتاسیم و دمای 3- درجه سانتیگراد مشاهد شد. به طورکلی پتاسیم با افزایش محتوی آببرگ و کاهش متابولیتهای ثانویهای مانند پرولین وهمچنین کاهش پتانسیل آب برگ، موجب افزایش پایداری غشاء سلولی و تحملپذیری نارنج به دمای پایین گردید. | ||
کلیدواژهها | ||
پراکسیداسیونلیپیدها؛ پرولین؛ کلریدپتاسیم؛ نارنج | ||
مراجع | ||
1.Ahire, M.L., Laxmi, S., Walunj, P.R., Kavi Kishor, P.B., and Nikam, T.D. 2013. Effect of potassium chloride and calcium chloride induced stress on in vitro cultures of (Bacopa monnieri L.) Pennell and accumulation of medicinally important bacoside. J. Plant Biochem. Biotechnol. 23: 366-378. 2.Antolin, M.C., and Sanchez–Diaz, M. 1993. Photosynthetic nutrient use efficiency, nodule activity and solute accumulation in drought stressed alfalfa plants. Photosynthetica. 27: 595-604. 3.Ashraf, M. 1994. Breeding for salinity tolerance in plants. Crit. Rev. Plant Sci. 13: 42-17. 4.Azzarello, E., Mugnai, S., Pandolfi, C., Masi, E., Marone, E., and Mancuso, S. 2009. Comparing image (fractal analysis) and electrochemical (impedance spectroscopy and electrolyte leakage) techniques for the assessment of the freezing tolerance in olive. Trees. 23: 159-167. 5.Bandyopadhyay, U., Das, D., and Banerjee, R.K. 1999. Reactive oxygen species: Oxidative damage and pathogenesis. Current Sci. 77: 658-666. 6.Banuls, J., and Primo-Millo, E. 1992. Effect of chloride and sodium on gas exchange parameters and water relations of citrus plants. Physiol. Plant. 86: 115-123. 7.Bates, L.S., Waldren, R.P., and Tears, I.D. 1973. Rapid determination of free proline for water stress studies. Plant Soil. 39: 205-207. 8.Beringer, H., and Troldenier, G. 1980. The influence of K nutrition on the response of plants to environmental stress. Potassium research–Review and trends, 11th Congress of the International Potash Institute, Bern, Switzerland, Pp: 189-222. 9.Berova, M., Zlatev, Z., and Stoeva, N. 2002. Effect of Paclobutrazol on wheat seedling under low temperature stress. Plant Physiology. 28: 75-84. 10.Chen, Y., Zhang, M., Chen, T., Zhang, Y., and An, L. 2006. The relationship between seasonal changes in anti –oxidative system and freezing tolerance in the leaves of evergreen woody plans of Sabina. South Afr. J. Bot. 72: 272-279. 11.Cicek, N., and Cakirlar, H. 2002. The effect of salinity on some physiological parameters in two maize cultivars. BULG. J. Plant Physiol. 28: 66-74. 12.Clarkson, D.T., and Hanson, J.B. 1980. The mineral nutrition of higher plants. Annu. Rev. Plant Physiol. 31: 239-298. 13.Compose, P.S., Quartin, V., Ramalho, J.C., and Nunes, M.A. 2003. Electrolyte leakage and lipid degradation account for cold sensitivity in leaves of Coffeasp. Plant J. Plant Physiol. 160: 283-292. 14.Davies-Fs, M.M.A. 1991. Fertilization of freezing-damaged Hamlin orange tree. Proceedings of the Florida state Horticultural society. 103: 9-12. 15.Degl’ Innocentia, E., Hafsib, C., Guidia, L., and Navari-Izzoa, F. 2009. The effect of salinity on photosynthetic activity in potassium-deficient barley species. J. Plant Physiol. 166: 1968-1981. 16.Devi, B.S.R., Kim, J.Y., Selvi, S.K., Lee, S., and Yang, D.C. 2012. Influence of potassium nitrate on antioxidant level and secondary metabolite genes under cold stress in Panax ginseng. Rus. J. Plant Physiol. 59: 318-325. 17.Ding, Y.C., Chang, C.R., Luo, W., Wu, Y.S., Ren, X.L., Wang, P., and Xu, G.H. 2008. High potassium aggravates the oxidative stress induced by magnesium deficiency in rice leaves. Pedosphere. 18: 316-327. 18.Farooq, M., Aziz, T., Chemma, Z.A., Hussian, M., and Khaliq, A. 2008. Activation of antioxidant system by KCl improves the chilling tolerance in hybrid maize. J. Agron. Crop Sci. 194: 438-448. 19.Ferrat, I.L., and Lovat, C.J. 1999. Relation between relative water content, Nitrogen pools and growth of Phaseolus vulgaris L. and P. acutifolius, A. Gray during water deficit. Crop Science. 39: 467-474. 20.Fotouhi Ghazvini, R., Baghbanha, M.R., Hatamzadeh, A., and Heidari, M. 2008. Effect of water stress on freezing tolerance of Mexican lime (Citrus aurantifolia L.) seedling. Hort. Environ. Botechnol. 49: 267-280. 21.Gong, X., Chao, L., Zhou, M., Hong, M., Luo, L., Wang, L., Ying, W., Cai, J., Songjie, G., and Hong, F. 2011. Oxidative damages of maize seedlings caused by exposure to a combination of potassium deficiency and salt stress. Plant Soil, 340: 443-452. 22.Hafsi, C., Romero-Puertas, M.C., del-Río, L.A., Sandalio, L.M., and Abdelly, C. 2010. Differential antioxidative response in barley leaves subjected to the interactive effects of salinity and potassium deprivation. Plant Soil, 334: 449-460 23.Hakerlerler, H., Oktay, M., Eryuce, N., and Yagmur, B. 1997. Effect of potassium sources on the chilling tolerance of some vegetable seedlings grown in hotbeds. P 317-327, In: A.E. Johnston (Ed.), Food Security in the WANA Region, the Essential Need for Balanced Fertilization, Basel, Switzerland. 24.He, D.Y., and Yu, S.W. 1995. In vitro selection of a high proline producing variant rom rice callus and studies on its salt tolerance, Acta phytophysiol. Sin. 21: 65-72. 25.Hoagland, D.R., and Arnon, D.I. 1950. The water-culture method for growing plants without soil, California Agricultural Experiment Station Circular, 337p. 26.Kaanane, A., Kane, D., and Labuza, T.P. 1998. Time and temperature effect on stability of Moroccan processed orange juice durind storage. J. Food Sci. 53: 1470-1473. 27.Kafi, M., Zand, E., Kamkar, B., Mahdavi-Damghani, A., and Abbasi, F. 2010. Plant physiology 2 (translate). Jihad-e-Daneshgahi of Mashhad press, 676p. 28.Kafkafi, U. 1990. The functions of plant K in overcoming environmental stress situations. 22nd Colloquium, International Potash Institute, Bern, Switzerland, Pp: 81-93. 29.Kaya, C., Ashraf, M., Dikilitas, M., and Atilla, L. 2013. Alleviation of salt stress-induced adverse effects on maize plants by exogenous application of indole-3-acetic acid (IAA) and inorganic nutrients – A field trial-AJCS. 72: 249-254. 30.Kaya, C., Tuna, A.L., Ashraf, M., and Altunlu, H. 2007. Improved salt tolerance of melon (Cucumismelo L.) by the addition of proline and potassium nitrate. Environmental and Experimental Botany. 60: 397-403. 31.Kushad, M.M., and Yelenosky, G. 1987. Evaluation of Polyamine and proline levels during low temperature acclimation of citrus. Plant Physiol. 84: 692-695. 32.Leng, P., and Qi, J.X. 2003. Effect of anthocyanin on David peach (Prunus davidiana Franch) under low temperature stress. Sci. Hortic-Amsterdam. 97: 27-39. 33.M. Oosterhuis, D., A. Loka, D., M. Kawakami, E., and Pettigrew William, T. 2014. The Physiology of Potassium in Crop Production. Advances in Agronomy. 126: 84-93. 34.Marschner, H. 1995. Mineral Nutrition of Higher Plants. Academic press, London, UK, Pp: 213-255. 35.Mikkelson, R.L. 2005. Tomato Flavor and Plant Nutrition: A Brief Review. Better crops. 89: 14-16. 36.Pearce, R.S. 2001. Plant freezing and damage. Ann Bott –London. 87: 417-424. 37.Pietrini, F., Chaudhuri, D., Thapliyal, A.P., and Massacci, A. 2005. Analysis of chlorophyll fluorescents in mandarin leaves during photo-oxidative cold shock and recovery. Agr. Eco. Environ. 106: 189-198. 38.Poirier, M., Lacointe, A., Ameglo, T., and Ball, M. 2010. Semi physiological model of cold hardening and dehardening in walnut stem. Tree Physiol. 30: 1555-1569. 39.Prasad, T.K., Anderson, M.D., Martin, B.A., and Stewart, C.R. 1994. Evidence of chillinginduced oxidative stress in maize seedlings and a regulatory role for hydrogen peroxide. Plant Cell. 6: 65-74. 40.Rathert, G. 1983. Effects of high salinity stress on mineral and carbohydrate metabolism of two cotton varieties. Plant Soil. 73: 247-256. 41.Saneoka, H., Moghaieb, R.E.A., Premachandra, G.S., and Fujita, K. 2004. Nitrogen nutrition and water stress effects on cell membrane stability and leaf water relation. Environmental and Experimental Botany. 52: 131-138. 42.Shabala, L., Cuin, T.A., Newman, I.A., and Shabala, S. 2005. Salinity induced ion flux patterns from the excised roots of Arabidopsis SOS mutants. Planta. 222: 1041-1050. 43.Silva, M.A., Jifon, J.L., Silva, J.A.G., and Sharma, V. 2007. Use of physiological parameters as fast tools to screen for drought tolerance in sugarcane. Brazil. J. Plant Physiol. 19: 193-201. 44.Soloviera, M.A. 1974.Winter hardiness of fruit plants. Proc. XIX Int. Hort. Cong. 3: 92-104. 45.Syvertsen, J.P., and Garcia–Sanchez, F. 2014. Multiple abiotic stresses occurring with salinity stress in citrus. Environmental and Experimental Botany. 103: 128-137. 46.Tajvar, Y., Fotouhi, G.R., Hamidoghli, Y., and Sajedi, R.H. 2010. Evaluation of some biochemical and physiological responses in two Citrus cultivars under freezing stress. 4rd Intl, Symp, Biol., University of Ferdowsi, Mashhad, Iran, Pp: 120-135. 47.Verslues, P.E., Agrawal, M., Katiyar–Agrwal, S., Zhu, J., and Zhu, J.K. 2006. Methods and concepts in quantifying resistance to drought, salt and freezing, abiotic stresses that affect plant water status. Plant J. 45: 523-539. 48.Wen Xu, Y., Ting Zoua, Y., M. Husaini, A., Wei Zeng, J., Liang Guan, L., Liu, Q., and Wu, W. 2011. Optimization of potassium for proper growth and physiological response of Houttuynia cordata Thunb. Environmental and Experimental Botany. 71: 292-297. 49.Yelenosky, G., and Guy, C.L. 1989. Freezing tolerance of Citrus, Spinach and Petunia leaf tissue osmotic adjustment and sensitivity to freeze induced cellular dehydration. Plant Physiol. 89: 444-451. 50.Yurtseven, E., Kesmez, G.D., and Unlukara, A. 2005. The effect of water salinity and potassium levels on yield, fruit quality and water consumption of a native central Anatolian tomato species (Lycopersicon esculantum). Agric. Water Manage. 78: 128-135. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 1,279 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 445 |