
تعداد نشریات | 13 |
تعداد شمارهها | 623 |
تعداد مقالات | 6,503 |
تعداد مشاهده مقاله | 8,660,356 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 8,261,911 |
بررسی خصوصیات فیزیولوژیکی و ترکیبات بذر و میوه هندوانه ابوجهل (Citrullus colocynthis ) در نقاط مختلف استان سیستان و بلوچستان | ||
پژوهشهای تولید گیاهی | ||
مقاله 11، دوره 24، شماره 1، خرداد 1396، صفحه 115-121 اصل مقاله (242.61 K) | ||
نوع مقاله: پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22069/jopp.2017.10085.1946 | ||
نویسندگان | ||
مریم هراتی راد* 1؛ احمد قنبری2؛ عیسی خمری3؛ عبدالشکور رئیسی4 | ||
1دانشگاه زابل | ||
2استاد دانشگاه زابل | ||
3استادیار دانشگاه زابل | ||
4مربی دانشگاه ولایت شهرستان ایرانشهر | ||
چکیده | ||
سابقه و هدف:گیاهان دارویی بسیار زیادی وجود دارند که به صورت خودرو در دشتها و دامنه کوهها و زیستگاههای خاص خود یافت میشوند. از آنجا که این گیاهان در جهان جهت تغذیه و درمان بیماریها مورد استفاده قرار میگیرند از اهمیت خاصی برخوردار میباشند، لذا تحقیق بر روی گونههای بومی کشور، مورد توجه محققان و پژوهشگران این رشته قرار گرفته است. هندوانه ابوجهل با نام علمی (Citrullus colocynthis L.) از خانواده کدوئیان، گیاهی علفی، چند ساله، ساقه خوابیده یا بالا رونده و پوشیده از تار است. این گیاه بهفور در جنوب ایران بخصوص استان سیستان و بلوچستان رشد میکند. مواد و روشها: این تحقیق در قالب طرح آشیانهای (Nested) بصورت کاملاً تصادفی با چهار تکرار اجراء گردید. میوه گیاه، از 8 منطقه رویشی آن در 4 شهرستان (ایرانشهر، نیکشهر، سرباز و زابل) در مرحله رسیدگی جمعآوری شد. مهمترین شرایط رویشگاهی مناطق (از قبیل ارتفاع، طول و عرض جغرافیایی) ثبت گردید. از نمونههای جمعآوری شده ویژگیهای فیزیولوژیکی بذر(درصد روغن، درصد خاکستر، عناصر Ca, Fe, N, P, K, Mg, Zn، پروتئین و کربوهیدرات) اندازهگیری شد. عصاره اتانولی و بوتانولی میوه تهیه و توسط دستگاههای GC و GC/MS تجزیه شیمیایی شدند. دادههای بدست آمده توسط آزمون مقایسهای دانکن در سطح پنج درصد مقایسه شدند. یافتهها: نتایج نشان داد که شرایط رویشگاهی باعث اختلاف معنیدار در میزان درصد خاکستر بذر، عناصر Ca, N, K, Zn و کربوهیدرات محلول بذر در سطح یک درصد میشود. بطوریکه بیشترین میزان خاکستر و کربوهیدرات بذر در شهرستان زابل، بیشترین میزان عناصر Ca, K و Zn در شهرستان ایرانشهر وجود داشت. نتایج نشان داد که میزان درصد روغن، پروتئین و فسفر بذر بین شهرستانها و مناطق داخل شهرستانها اختلاف معنیدار نداشت. همچنین نتایج نشان داده که عنصر آهن موجود در بذر این گیاه بین شهرستانها در سطح پنج درصد و مناطق در سطح یک درصد اختلاف معنیدار بود، بیشترین مقدار در شهرستانهای ایرانشهر و زابل مشاهده شد. همچنین عنصر منیزیم بذر در شهرستانها اختلاف معنیدار داشته و مناطق در شهرستانها اختلاف معنیدار مشاهده نشد. نتایج حاصل از (GC) عصاره اتانولی میوه گیاه نشان داد که کوکوربیتاسینهایA, B, C, L, E, D و دو ترکیب کولوسنتین و کولوسنتئین در میوه با مقادیر مختلف وجود داشت که شرایط رویشگاهی باعث اختلاف معنیدار در سطح یک درصد شد. کوکوربیتاسین E مهمترین نوع کوکوربیتاسین در این گیاه میباشد که شهرستان نیکشهر بیشترین میزان را نشان داد. نتایج حاصل از GC/MS عصاره بوتانولی میوه این گیاه ترکیباتی مانند الکلها، کتونها، ترکیبات ایوکسی و هیدروکربنها را شناسایی نمود. که این ترکیبات جزء ترکیبات بیولوژیکی فعال هستند، خصوصیات این ترکیب احتمالاً کمک به استفادههای طب سنتی میباشد. نتیجهگیری: تفاوت در ویژگیهای فیزیولوژیکی بذر و ترکیبات شیمیایی میوه این گیاه بین شهرستانها و مناطق داخل شهرستانها میتواند ناشی از تفاوت ویژگیهای اکولوژیک مناطق مانند دما، رطوبت، ارتفاع از سطح دریا، نوع خاک و همچنین عناصر غذایی بر یکدیگر اثر گذاشته در واقع هر یک از شهرستانهای و مناطق مورد مطالعه یک سطح ارتفاع مشخصی وجود داشت که ضمن فراهم سازی شرایط رشد مناسب، بر ویژگیهای فیزیولوژیکی بذر و ترکیبات شیمیایی میوه این گیاه تاثیر میگذارد و نیاز به مطالعه بیشتر در این استان و دیگر مناطق با آب و هوایی متفاوت را دارد، هندوانه ابوجهل جزء آن دسته از گیاهان دارویی مهم میباشد که میتواند در شرایط آب و هوایی گرم و خشک و خاک فقیر رشد کند و این استان شرایط لازم را دارا میباشد. | ||
کلیدواژهها | ||
هندوانه ابوجهل؛ درصد روغن؛ عناصر معدنی؛ اکولوژی؛ اقلیم منطقه | ||
مراجع | ||
1.Adam, S.E.I., Al-Yahya, M.A. and Al-Farhan, A.H. 2001. Response of Najdi sheep to oral a dministration of Citrullus colocynthis fruits, Neriumole and erleaves or their mixture. J. Small. Rumin. Res. 40: 239-244. 2.Akpan, U.G., Jimoh, A. and Mohammad, A.D. 2006. Extraction, characterization and modification of castor Seed oil. J. Sci. 8: 43-52. 3.Ali, A.A., Alian, M.A. and Elmahi, H.A. 2013. Phytochemical analys is of some chemical metabolites of Colocynth plant (Citrullus colocynth is L.) and it sactiviti esas antimicrobial and anti plasmidial. J. Bas. Appl. Sci. Res. 3: 228-236. 4.Alok, M., Shanti, B. and Shubhini, S. 2012. Anti hepato toxic potential of Citerullus colocynthis root extract fractions and isolated componds. J. Exp. Sci. Citat. 3: 9. 43-45. 5.Amami, A. 1996. Analytical methods for the plant Technical Publication, the Education Research and Agricultural Extension. Soil and Water Research Institute, 546p. (In Persian) 6.Baker, D.E. and Amacher, M.C. 1982. Nickel, Copper, Zinc and Cadmium Methods of Soil Analysis chimical and microbiological properties2, Agronomy Monograph No. 9, American Socitey of Agronomy, Madison, WI. 7.Baquar, S.R. and Tasnif, M. 1984. Medicinal plants of southern west Pakistan, Periodical Expert Book Agency, Delhi. 8.Buysee, J. and Merckx, R. 1993. An improved colorimetric method to quantify sugar content of plant tissue. J. Exp. Bot. 44: 1627-1629. 9.Chen, J.C., Chiu, M.H., Nie, R.L., Cordell, G.A. and Qiu, S.X. 2005. Cucurbitacins and cucurbitane glycosides: structure sand biological activities. J. Nat. Prod. Rep. 22: 3. 386-399. 10.Dubois, M., Gilles, K.A., Hamilton, J.K., Rebers, P.A. and Smith, F. 1956. Colometric method for determination of sugar and related substances. J. Ann. Chem. 28: 350-356. 11.Franz, C. 1993. Genetics, in: Volatile Oil Crops: Their Biology, Biochemistry and Production, Hay RKM, Waterman PG Eds. Longman, Harlow, UK, 63p. 12.Ghareman, A. 1986. Flora of Iran. Research Institute of Forests and Rangelands, 897p. (In Persian) 13.Jayaraman, R., Shivakumar, A., Anitha, T., Joshi, V.D. and Palei, N.N. 2009. Anti-diabetic effect of petroleumether extract of Citrullus colocynthis fruits against streptozotocin induced hyperglycemicrats. J. Biol. Plant. 54: 127-134. 14.Khativi, T., Pada, R. and Ram, V. 2013. Tracking bio active coten in butanol exteract citrullus colocynthis L. fruit by GC/MS. J. Phar. Res. Ana. 3: 67-70. 15.Merjalili, M.H. 2003. Economic position of world oil plants. Bita Press, 345p. (In Persian) 16.Najafi, S., Sanadgol, N., Nejad, B.S., Beiragi, M.A. and Sanadgol, E. 2010. Phytochemical screening and antibacterial activity of Citrullus colocynthis (Linn.) schradagainst Staphylococcusaureus. J. Med. Plant Res. 4: 2321-2325. (In Persian) 17.Omidbigi, R. 2006. Approaches of medicinal plants production and processing. Publications Publication Designers, 438p. (In Persian) 18.Page, A.L., Miller, R.H. and Keeney, D.R. 1982. Methods of soil analysis, Chemical and microbiological properties. American Society of Agronomy, Madison, USA. 19.Qureshi, R., Bhatti, G.R. and Memon, R.A. 2010. Ethno medicinal uses of herbs from northern part of Naradesert, Pakistan. J. Bot. 42: 839-851. 20.Ranjbari, A.R. 1995. Determination of mineral elements dominant species in four major regions of the province. M.Sc. Thesis, Faculty of Agriculture, Tarbiat Modarres University. 21.Rezaii, M.Gh., Naderi, M. and Tabai Haghdai, S.R. 2004. Mineral elements in different genotypes Rosa damascena Mill. Tehran, Azarbaijan and Golestan. J. Med. Plan. Res. 20: 3. 291-299. (In Persian) 22.Salama, H.M.H. 2012. Alkaloids and flavonoids from the airdriedaerial parts of Citrullus colocynthis. J. Med. Res. 6: 5. 150-5155. 23.Sadou, H., Sabo, H., Alma, M.M., Saadou, M. and Leger, C.L. 2007. Chemical content of the seeds and physico-chemical characteristic of the seed oils from Citrullus colocynthis, Cocciniagrandis, Cucumismetuliferus and Cucumis prophetarum of Niger. J. Bull. Chem. 21: 323-330. 24.Sawaya, W.N., Daghir, N.J. and Khalil, J.K. 1986. Citrullus colocynthis seeds asapotential source of protein or food and feed. J. Agri. Chem. 34: 285-288. 25.Singh, A.K. and Yadava, K.S. 1978. Note on the fatcontentin Citrullus colocynthis. J. Agri. Sci. 48:766-769. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 1,618 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 932 |