
تعداد نشریات | 13 |
تعداد شمارهها | 622 |
تعداد مقالات | 6,491 |
تعداد مشاهده مقاله | 8,611,984 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 8,200,985 |
گروهبندی کلونهای سیر همدان و تعیین مهمترین صفات موثر بر تولید سیرچه در شرایط کشت درون شیشهای با استفاده از روشهای آماری چند متغیره | ||
پژوهشهای تولید گیاهی | ||
مقاله 8، دوره 24، شماره 1، خرداد 1396، صفحه 89-98 اصل مقاله (331.39 K) | ||
نوع مقاله: پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22069/jopp.2017.10320.1972 | ||
نویسندگان | ||
محمدرضا عبداللهی* 1؛ مرضیه قربانی2؛ فرزاد کیان ارثی3 | ||
1معاون اداری و مالی دانشکده کشاورزی دانشگاه بو علی سینا همدان | ||
2کارشناس ارشد مرکز تحقیقات کشاورزی و مابع طبیعی استان همدان | ||
3دانشجوی دکتری اصلاح نباتات | ||
چکیده | ||
سابقه و هدف: سیر بعد از پیاز دومین و پرمصرفترین گیاه از جنس آلیوم است که از اهمیت غذایی و دارویی بالایی برخوردار است. استان همدان یکی از مناطق مهم تولید سیر در ایران است. یکی از راههای حذف عوامل بیماریزای ویروسی استفاده از کشت مریستم و تولید سیرچه در شرایط درون شیشهای میباشد. روشهای آماری چندمتغیره به طور همزمان ژنوتیپها را از نظر چندین خصوصیت مورد ارزیابی قرار میدهند و به طور گسترده در ارزیابی تنوع ژنتیکی استفاده میشوند. هدف از پژوهش حاضر عبارت است از: استفاده از روشهای چند متغیره آماری جهت ارزیابی و گروهبندی اولیه کلونهای سیر استان همدان بر اساس صفات ریزازدیادی و تولید سیرچه از طریق کشت مریستم و شناسایی مقدماتی موثرترین صفات موثر در تولید سیرچه می باشد. مواد و روشها: در این آزمایش از 10 کلون بومی سیر استان همدان به عنوان مواد گیاهی استفاده گردید. پس از جدا نمودن پوستههای سیر و شستشوی کامل حبههای سیر، از اتانول 70 درصد به مدت ده دقیقه و سپس محلول هیپوکلرید سدیم دو درصد به مدت سی دقیقه به منظور سترون سازی حبهها استفاده گردید. پس از سترون سازی، مریستمها در شرایط استریل در زیر بینیکولار جدا شده و در محیط کشت MS حاوی 5 میکرو مولار NAA و 10 میکرو مولار BA کشت گردیدند. سپس نمونههای کشت شده به اتاقک رشد با دمای ºC25 و فتوپریود 16 ساعت روشنایی و 8 ساعت تاریکی انتقال یافتند. آزمایش کشت مریستم در10 کلون سیردر قالب طرح کاملاٌ تصادفی با 3 تکرار در سال 1394 انجام گردید. پس از 38 روز صفات ریزازدیادی و تولید سیرچه در کلونهای مختلف اندازه گیری گردید. در نهایت از روشهای آماری چندمتغیره در گروهبندی کلونها و شناسایی مهمترین صفات موثر بر عملکرد تولید سیرچه در شرایط درون شیشه ای استفاده گردید. یافتهها: در تجزیه به مؤلفههای اصلی، سه مؤلفه اول در مجموع 71 درصد از تغییرات دادهها را توجیه نمودند که طبق این نتایج، صفات کرویت سیرچه، وزن ریشه، تعداد برگ، میانگین طول برگها، تعداد سیرچه و طول بلندترین برگ به عنوان معیارهایی مناسب در انتخاب کلونها، تاثیر قابل توجهی در واریانس دو مؤلفه مهم اول داشتند. نتایج رگرسیون گام به گام بیانگر این بود که مهمترین صفات تاثیرگذار بر عملکرد (تعداد سیرچه) به ترتیب شامل تعداد برگ، کرویت و شکل سیرچه و میانگین طول برگها بودند که در مجموع 88/77 درصد از تغییرات را توجیه نمودند. بر اساس نتایج تجزیه علیت، صفت تعداد برگ بیشترین تاثیر مثبت (286/1) و صفت میانگین طول برگ بیشترین تاثیر منفی غیرمستقیم (50/0-) را ( از طریق کاهش تعداد برگ) بر عملکرد (تعداد سیرچه) داشتند که با توجه به ماهیت هر اثر، میتوان از این صفات در انتخاب کلونهای پر محصول استفاده کرد. نتیجهگیری: با استفاده از نتایج این تحقیق، میتوان کلونهای سیر را با استفاده از صفات مورفولوژیکی موثر مثل میانگین طول برگ، تعداد برگ، طول بلندترین برگ، وزن تر گیاه، وزن برگ، وزن سیرچه و وزن ریشه در کنار سایر صفات دیگر، شناسایی و در برنامه-های بهنزادی و تولید سیرچه در شرایط درون شیشه ای مورد استفاده قرار داد. | ||
کلیدواژهها | ||
سیر؛ تجزیه به مؤلفههای اصلی؛ رگرسیون گام به گام؛ تجزیه علیت | ||
مراجع | ||
1.Abbasifar, A.R. and Dorry, H.R. 2007. Breeding of Tafresh garlic clones and production of superior clones. Fifth Congress of Iranian Horticultural Science, 2-5 Sep., Shiraz University, Shiraz, Iran, 350p. (In Persian) 2.Abbasifar, A.R., Dorry, H.R. and Asadi, B. 2007. Investigation of quantitative and qualitative in 25 garlic clones in three regions of Markazi province. Fifth Congress of Iranian Horticultural Science, 2-5 Sep., Shiraz University, Shiraz, Iran, 72p. (In Persian) 3.Abdemishani, S. and Shahnejatbooshehri, A. 1998. Plant breeding. Vol: 1-2, Tehran University Publishing. (In Persian) 4.Asgar, M., Yazdan Sepas, A. and Amini, A. 2010. Evaluation of genotypes of winter wheat under drought stress and normal irrigation after the flowering stage. Seed Plant Improv. J. 3: 313-329. (In Persian) 5.Baghalian, K., Ziaee, A., Naghavi, M. and Naghdibady, H.S. 2004. Evaluation of garlic ecotypes 5-Iranian culture allicin content and botanical characteristics. Med. Plant. J. 4: 50-59. (In Persian) 6.Bradley, K.F., Rieger, M.A. and Collins, G.G. 1996. Classification of Australian garlic cultivars by DNA fingerprinting. Aust. J. Exp. Agric. 36: 613-18. 7.Dorry, H.R., Abbasifar, A.R. and Asadi, B. 2007. Investigation of stability in garlic clones by using analysis of original components and analysis of AMMI. Fifth Congress of Iranian Horticultural Science, 2-5 Sep., Shiraz University, Shiraz, Iran. 73p. (In Persian) 8.Etoh, T. and Simon, P.W. 2002. Diversity, Fertility and seed production of garlic. In: Rabinowitch, H.D. and Currah, L. (Eds.) Allium crop science: Recent Advances CABI international, New York. Pp: 101-117. 9.Etoh, T., Watanabe, H. and Iwai, S. 2001. RAPD variation of garlic clones in the center of origin and the westernmost area of distribution. Memories of the Faculty of Agriculture of Kagoshima University. 37: 21-27. 10.FAO. 2012. Statistics, FAOSTAT-Agriculture. Agricultural production. Available online at: http://faostat.fao.org/site/339/default.aspx. 11.Kamenetsky, R., Shafir, I.L., Zemah, H., Barzilay, A. and Rabinowitch, H.D. 2004. Environmental control of garlic growth and florogenesis. J. Am. Soc. Hort. Sci. 129: 144-151. 12.Maab, H.I. and Klaas, M. 1995. Intraspecific differentiation of garlic (Allium sativum L.) by isozyme and RAPD markers. Theor. Appl. Genet. 91: 89-97. 13.Mayeux, P.R., Agrawal, K.C., Tou, J.S.H., King, B.T., Lippton, H.L., Hyman, A.L., Kadowiz, P.J. and McNamara, D.B. 1998. The pharmacological effects of allicin, a constituent of garlic oil. Agents Actions. 25: 182-90. 14.Mohammadi, S.A. and Prasanna, B.M. 2003. Analysis of genetic diversity in crop plantsSalient statistical tools and considerations. Crop Sci. 43: 1235-1248. 15.Moriconi, D.N., Conci, V.C. and Nome, S.F. 1990. Rapid multiplication of garlic (Allium sativum L.) in vitro Phyton. 51: 145-151. 16.Motaghi, M., Najafian, G. and Bihamta, M.R. 2009. The effect of terminal moisture stress on grain yield and bread-making quality of hexaploid bread wheat genotypes. Iran. J. Crop. Sci. 11: 3. 290-306. (In Persian) 17.Simon, P.S. and Jenderek, M.M. 2003. Flowering, seed production and the genesis of garlic breeding. Plant Breed. Rev. 23: 211-244. 18.Walkey, D.G.A., Webb, M.J.W., Bolland, C.J. and Miller, A. 1987. Production of virus-free garlic (Allium sativum L.) and shallot (A. ascalonicum L.) by meristem-tip culture. J. Hort. Sci. 62: 211-220. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 877 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 921 |