
تعداد نشریات | 13 |
تعداد شمارهها | 622 |
تعداد مقالات | 6,489 |
تعداد مشاهده مقاله | 8,605,489 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 8,198,782 |
افزایش عملکرد و بهبود ترکیب اسیدهای آمینه و میزان پروتئین دانه گندم با استفاده از اسید فولیک | ||
مجله تولید گیاهان زراعی | ||
مقاله 7، دوره 10، شماره 1، خرداد 1396، صفحه 115-128 اصل مقاله (241.07 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22069/ejcp.2017.10396.1814 | ||
نویسنده | ||
عزت اله اسفندیاری* | ||
دانشگاه مراغه | ||
چکیده | ||
سابقه و هدف: سوء تغذیه یکی از مشکلات کنونی کشورهای در حال توسعه مانند ایران میباشد که کاهش تنوع غذایی از دلایل آن است. با توجه به اینکه گندم در تغذیه مردم این قبیل کشورها از جایگاه خاصی برخوردار است، محققین تلاش میکنند با افزایش میزان پروتئین و ترکیب اسیدهای آمینه آن بههمراه میزان آهن انباشته شده در دانه، با تامین مواد مورد نیاز بدن به کاهش سوء تغذیه کمک نمایند. با توجه به نقش اسید فولیک در انتقال بنیانهای تک کربنه و تاثیر آن بر بهبود فرآیندهای متابولیسمی، در این پژوهش تاثیر کاربرد خارجی اسید فولیک بر بهبود عملکرد کمی و کیفی گندم مورد بررسی قرار گرفت. مواد و روشها: در این پژوهش رقم کوهدشت گندم در آزمایش مزرعهای با تراکم 500 بذر در متر مربع و با فاصله 20 سانتیمتر بین ردیفها در تاریخ 15 فروردین 1393 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه مراغه در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار کشت گردید. در این پژوهش تیمارهای مورد مطالعه شامل عدم استفاده از اسید فولیک (شاهد) و استفاده از اسید فولیک (پیش تیمار بذور با غلظت 25 میکرومولار اسید فولیک بههمراه اسپری برگی این ویتامین در مرحله ساقهدهی و پیش تیمار بذور با غلظت 25 میکرومولار اسید فولیک بههمراه اسپری برگی این ویتامین در مرحله سنبلهدهی) بود. در این مطالعه عملیات محلولپاشی اسید فولیک در ساعات پایانی روز با استفاده از سمپاش پشتی تلمبهای به میزان 100 میلیلیتر از محلول یاد شده به ازای هر متر مربع انجام گردید. یافتهها: نتایج حاصل نشان داد که در رقم کوهدشت کاربرد خارجی اسید فولیک سبب افزایش میزان عملکرد دانه در مقایسه با شاهد شد. همچنین، میزان پروتئین دانه، اسیدهای آمینه ضروری و عنصر آهن تجمع یافته در دانه در اثر کاربرد خارجی اسید فولیک در مقایسه با شاهد بهطور معنیداری افزایش نشان داد. بهعلاوه کاربرد خارجی اسید فولیک سبب افزایش میزان کلروفیل در برگ پرچم در مقایسه با شاهد گردید. نتیجهگیری: اگرچه در این مطالعه اثرات کاربرد خارجی اسید فولیک بر روی دانه کامل مورد بررسی قرار گرفتهاست و بخشی از عنصر آهن انباشته شده در دانه بههمراه پروتئین در فرآیند آردسازی حذف میگردد، اما با توجه به اثرات مثبت کاربرد خارجی اسید فولیک بر عملکرد، میزان پروتئین دانه، اسیدهای آمینه ضروری و تجمع آهن در دانه گندم میتوان عنوان نمود که کاربرد خارجی اسید فولیک میتواند راهکاری کوتاه مدت، برای بهبود هر دو بعد کمی و کیفی امنیت غذایی و کاهش اثرات منفی سوء تغذیه بهشمار آید. | ||
کلیدواژهها | ||
اسیدهای آمینه ضروری؛ آهن؛ اسید فیتیک؛ سوء تغذیه | ||
مراجع | ||
1.Ahmadi, M., Kamkar, B., Soltani, A., Zeynali, E., and Arabameri, R. 2010. The effect of planting date on duration of phonological phases in wheat cultivars and it's relation with grain yield. Journal of Plant Production. 17(2): 109-122. (In Persian) 2.Ali, M.A., Ali, M., Sattar, M., and Ali, L. 2010. Sowing date effect on yield of different wheat varieties. Journal of Agricultural Research. 48(2): 157-162. 3.Clapham, W.M., and Fedders, J.M. 2008. Effect of sowing date of triticale on seasonal herbage production in the central Appalachian highlands of the United States. Grass and Forage Science. 63: 447-457. 4.El-Metwally., E.L., Hassanien, M.A., Hussein, M.M., El-Noemani, A.A., and Keheal, H.K. 2012. Triticale (Triticosecale) yield as affected by sowing dates and NPK fertilizers in Egyptian new reclaimed sandy soils. Journal of Applied Sciences Research, 8(4): 2412-2418. 5.Emam, Y. 2011. Cereal Production. Shiraz University Press. 173p. (In Persian) 6.Entz, M.I., and Fowler, D.B. 1991. Agronomic performance of winter versus spring wheat. Agronomy Journal, 83(3): 527-532. 7.FAO. 2013. Food and agriculture organization of the united nation. Quaterly bulletin of Statistics. Remote, Italy. 8.Ghushchi, F. 2000. Triticale, first cereal of man-made. Carnot publications. 76p. (In Persian) 9.Huci, P., and Baker, R.J. 1993. Intra spike yield distribution of diverse tillering spring wheat effects of competition. Canadian Journal of Plant Science. 73: 721- 728. 10.Kalateh Arabi, M., Sheikh, F., Soughi, H., and Heivehchi, J. 2011. Effects of sowing date on grain yield and it's components of two bread wheat (Triticum aestivum L.) cultivars in Gorgan in Iran. Journal of Plant and Seed Improvement. 2(27): 285-296. (In Persian) 11.Katouk, Sh., Talkheh, Gh., Samieei, A., and Katouk, Sh. 2015. Nutrition Guide of forage in dairy cows. Aeeizh publications. 408p. (In Persian) 12.Khajehpour, M.R. 2013. Cereals. Jehade Daneshgahi Press of Isfehan University of Technology. 176p. (In Persian) 13.Lakzadeh, A., and Naderi, A. 2014. Statistical analysis of grain yield and related trains in promising triticale lines affected by planting date. Journal of Iranian Field Crop Sciences. 2: 307-315p. (In Persian) 14.Lin, C., and Binns, M.R. 1991. Genetic properties of four types of stability parameter. Theoretical and Applied Genetics. 82: 505-509. 15.Madhaj, A., Naderi, A., Emam, Y., Ayeneh Band, A., and Noor Mohammadi, Gh., 2009. Effect of different nitrogen levels on grain protein content and agronomic nitrogen use efficiency in wheat genotype under optimum and post-anthesis heat stress condition. Journal of Plant and Seed Improvement. 2(25): 353-371. (In Persian) 16.Mahfuzi, S., and Amin zadeh, Gh. 2003. Effect of sowing date on grain yield of wheat with different types of development in the cold region of Ardebil. Journal of Plant and Seed Improvement. 19: 429-433. (In Persian) 17.Majnun Hosseini, N. 2011. Cereal Production. University of Tehran Press. 120p. (In Persian) 18.Mcload, J.G., Campbell, C.A., Dyck, F.B., and Vera, C.L. 1992. Optimum seeding date of sowing wheat in southwestern Saskatchewan. Agronomy Journal. 84: 86-90. 19.Moradi, P., Zavareh, M., Mohsen Abadi, Gh., and Rabiee, M. 2012. Response of grain yield and yield components of triticale to sowing date and plant density. Journal of Agriculture and Sustainable Production. 22(4): 99-111. (In Persian) 20.Moradi, P., Mohsen Abadi, Gh., and Rabiee, M. 2013. Effect of sowing and various seeding rate on some traits and growth of triticale in Rasht climate. Cereal Research. 3(1): 1-15. (In Persian) 21.Oliver, F.C., and Annandale, J.G. 1998. Thermal time requirement for the development of green pea (Pisum sativum L.). Field Crops Research. 56: 301-307. 22.Qasim, M., Qamer, M., Alam, F., and Alam, M. 2008. Sowing date effect on yield and yield components of wheat varieties. Journal Agriculture Research. 46(2): 135- 350. 23.Rafiee, K., Siadat, A., Alami Saeed, Kh., Ebdali, A., Yousefi, Kh., and Naghi Zadeh, M. 2014. Study on yield and grain filling period of triticale in different planting date in Ahvaz region. Journal of Production and Processing of Agricultural and Horticultural Crops. 11: 160-170. (In Persian) 24.Rashid, A., Ullah Khan, R., Marwat, S.Kh., and Ali, Z. 2010. Response of barely to sowing date and fertilizer application under rainfed condition. World Journal of Agriculture Sciences. 6(5): 480-484. 25.Rezaei, F., Ghodsi, M., and Kolarastaghi, K. 2011. Study the effect of planting date and plant density on yield, speed development and agronomic characteristics of two triticale genotypes. Iranian Journal of Field Crops Research. 9(3): 397-405. (In Persian) 26.Sharifi Jahantigh, Gh.R., and Abbasi, M.R. 2009. Forage Crops. Norouzi Press. 120p. (In Persian) 27.Szemplinski, W., and Dubis, B. 2012. Response of winter triticale cultivar to sowing time and density in north-east Poland. Academy Journal of Environmental Biology. 11: 73-83. 28.Yagbasanlar, T., and Ozkan, H. 1995. Correlation and path coefficient analysis for ear characters in triticale under Mediterranean climate condition. Crop Science. 174: 297-300. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 1,796 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 802 |