
تعداد نشریات | 13 |
تعداد شمارهها | 622 |
تعداد مقالات | 6,489 |
تعداد مشاهده مقاله | 8,606,962 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 8,199,449 |
استفاده از تلاش بازآوری، عملکرد کمی و کیفی برای شناسایی توده های کنجد متحمل به خشکی در همزیستی با میکوریزا | ||
مجله تولید گیاهان زراعی | ||
مقاله 5، دوره 10، شماره 1، خرداد 1396، صفحه 75-94 اصل مقاله (309.17 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22069/ejcp.2017.10373.1811 | ||
نویسنده | ||
اسماعیل قلی نژاد* | ||
عضو هیات علمی دانشگاه پیام نور | ||
چکیده | ||
سابقه و هدف: خشکی یکی از مهمترین فاکتورهای محدود کننده تولید محصول است و یکی از مشکلات مهم و اصلی در بسیاری از مناطق دنیا است. کنجد از جمله گیاهان روغنی میباشد که به دلیل محتوای بالا (52 – 47 درصد) و کیفیت مناسب (میزان کم کلسترول و وجود برخی آنتی اکسیدانها) روغن دانههای آن، نقش مهمی در سلامت انسان دارد. استفاده از کودهای زیستی به منظور کاهش مصرف کودهای شیمیایی و افزایش عملکرد گیاهان، یک مسئله مهم در جهت حرکت به سوی کشاورزی پایدار میباشد قارچهای میکوریزا آرباسکولار، یکی از انواع کودهای زیستی بوده و جزء اصلی فلور محیط ریشه گیاهان در بوم نظامهای طبیعی میباشند یکی از مکانیسم-های افزایش پایداری گیاهان در مقابل تنش کم آبی، استفاده از رابطه همزیستی میکوریزایی میباشد. این آزمایش با هدف شناسایی تودههای محلی کنجد متحمل به تنش خشکی با استفاده از تلاش بازآوری، عملکرد کمی و کیفی در شرایط وجود و عدم وجود گونههای مختلف میکوریزا انجام گرفت. مواد و روشها: این آزمایش به صورت فاکتوریل- اسپلیت پلات با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی هنرستان کشاورزی ارومیه واقع در 12 کیلومتری جاده ارومیه - مهاباد اجرا شد. طول جغرافیایی محل آزمایش 45 درجه و 2 دقیقه و عرض جغرافیایی آن 37 درجه و 32 دقیقه و ارتفاع از سطح دریا 1332 متر می-باشد. فاکتور اصلی سطوح مختلف آب شامل آبیاری بهینه: آبیاری بعد از 70 میلیمتر ETc، تنش ملایم: آبیاری بعد از 90 میلیمتر ETc و تنش شدید: آبیاری بعد از 110 میلیمتر ETc، فاکتور فرعی شامل دو گونه قارچ میکوریزا Glomus mosseae، Glomus intraradices (در تیمارهای مربوطه در هر چاله 10 گرم قارچ ریخته شده سپس روی قارچ با خاک به اندازه دو سانتیمتر پوشش داده شده و بذرها روی خاک کاشته شدند و مجددا روی بذرها حدود سه سانتیمتر با خاک پوشانده شد) و عدم تلقیح با قارچ میکوریزا و فاکتور فرعی فرعی شامل هشت توده محلی کنجد به نامهای جیرفت 13، محلی طارم زنجان، محلی مغان، ناز چند شاخه، TC-25، TS-3، داراب 14 و دشتستان 5 بود. صفات مورد مطالعه در این تحقیق شامل عملکرد دانه، عملکرد دانه تک بوته، عملکرد بیولوژیک، وزن خشک کل تک بوته، شاخص برداشت، تلاش بازآوری، عملکرد روغن و کلروفیل بودند. یافتهها: بر اساس نتایج آزمایش، تاثیر تنش خشکی و میکوریزا بر کلیه صفات مورد مطالعه به جز شاخص برداشت و تلاش بازآوری معنیدار بود. برهمکنش آبیاری و ژنوتیپ نیز بر تمامی صفات مورد مطالعه به جز تلاش بازآوری معنیدار شد. برهمکنش میکوریزا و ژنوتیپ نیز فقط بر عملکرد زیستی و وزن خشک کل تک بوته معنیدار گردید. تودههای محلی مورد مطالعه در شرایط مختلف تنش خشکی و میکوریزا عکسالعملهای متفاوتی داشتند. نتیجهگیری: مقایسه میانگین نشان داد با افزایش شدت تنش خشکی، کلیه صفات مورد بررسی کاهش معنیداری یافت. تنش شدید خشکی عملکرد دانه و عملکرد زیستی را به ترتیب به میزان 63 و 52 درصد کاهش داد. استفاده از دو گونه قارچ میکوریزا نسبت به حالت عدم مصرف میکوریزا کلیه صفات مورد مطالعه را افزایش داد. در بین تودههای محلی کنجد مورد بررسی در این تحقیق، ژنوتیپهای محلی مغان و محلی طارم زنجان از نظر صفات مورد بررسی بر سایر تودههای محلی برتری داشتند. با توجه به نتایج این تحقیق، جهت بهبود عملکرد دانه تودههای محلی کنجد استفاده از قارچهای میکوریزا به خصوص گونه G.mosseae پیشنهاد میگردد. | ||
کلیدواژهها | ||
"کنجد"؛ "تلاش بازآوری"؛ "شاخص برداشت"؛ "تنش خشکی"؛ "میکوریزا" | ||
مراجع | ||
1. AghaAlikhani, M., Kazemi-Poshtmasari, H., and Habibzadeh, F. 2013. Energy use pattern in rice production: A case study from Mazandaran province, Iran. Energ. Convers. Manage., 69: 157-162. 2. Ahmadi, M., and AghaAlikhani, M. 2012. Energy use analysis of cotton (Gossypium hirsutum L.) production in Golestan province and a few strategies for increasing resources productivity. J. Agroecol., 4(2): 151-158. (In Persian) 3. Alimagham, S.M., Soltani, A., and Zeinali, E. 2014. Fuel consumption, energy use and GHG emissions from field operations in soybean production. Elec. J. Crop Prod., 7(1): 1-23. 4. Anonymous. Annual agricultural statistics. Ministry of Jihad-e-Agriculture of Iran, Guilan province. (MAJG). 2012. Available from: http://www.jkgc.ir. (In Persian) 5. Anonymous. Ministry of Energy (MOE). 2008. Energy balance in Iran. Available on http://www.moe.gov.ir. (In Persian) 6. Azam-Khan, M., Khan, S.H., and Mushtaq, S.H. 2009. Energy and economic efficiency analysis of rice and cotton production in china. Sarhad J. Agric., l(2): 292-300. 7. Beheshti-Tabar, I., Keyhani, A., and Rafiee, S. 2010. Energy balance in Iran's agronomy (1990–2006). Renew. Sust. Energ. Rev., 14: 849-855. 8. Dagistan, E., Akcaoz, H., Demirtas, B., and Yilmaz, Y. 2009. Energy usage and benefit-cost analysis of cotton production in Turkey. Afr. J. Agric. Res., 4(7): 599-604. 9. Emadi, B., Nikkhah, A., Khojastehpour, M., Payman, S.H. 2015. Effect of farm size on energy consumption and input costs of peanut production in Guilan province, Iran. Agric. Machin., 5(1): 217-227. (In Persian) 10. Erdal, G., Esengün, K., Erdal, H., and Gündüz, O. 2007. Energy use and economical analysis of sugar beet production in Tokat province of Turkey. Energ., 32: 35-41. 11. Fallahi, H., Abbaspour-Fard, M.H., Azhari, A., Khojastehpour, M., and Nikkhah, A. 2015. Comparison of applied forces on selective joints and muscles of drivers during clutching of MF285 and MF399 tractors. Agric. Machin., 5(1): 163-171. (In Persian) 12. Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO). 2011. Fao Statistical. available on the FAO website (www.fao.org/publications). 13. Koochaki, A., and Hosseini, M. 1994. Energy flow in agricaltural ecosystems. Published by Ferdowsi Univesrsity of Mashhad. (In Persian) 14. Kuswardhani, N., Soni, P., and Shivakoti, G.P. 2013. Comparative energy input–output and financial analyses of greenhouse and open field vegetables production in West Java, Indonesia. Energ., 53: 83-92. 15. Mobtaker, H.G., Akram, A., and Keyhani, A. 2012. Energy use and sensitivity analysis of energy inputs for alfalfa production in Iran. Energ. Sustain. Dev., 16: 84-89. 16. Najafi, G., Ghobadian, B., and Yusaf, T.F. 2011. Algae as a sustainable energy source for biofuel production in Iran: A case study. Renew Sust. Energ. Rev., 15: 3870-3876. 17. Nikkhah, A., Emadi, B., Shabanian, F., and Hamzeh-Kalkenari, H. 2014. Energy sensitivity analysis and greenhouse gas emissions for tea production in Guilan province. Iran. J. Agroecol., 6(3): 622-633. (In Persian) 18. Ozkan, B., Akcaoz, H., and Karadeniz, F. 2004. Energy requirement and economic analysis of citrus production in Turkey. Energy Convers. Manage., 45: 1821-1830. 19. Ozkan, B., Ceylan, R.F., and Kizilay, H. 2011. Comparison of energy inputs in glasshouse double crop (fall and summer crops) tomato production. Renew. Energ., 36: 1639-1644. 20. Pishgar-Komleh, S.H., Ghahderijani, M., and Sefeedpari, P. 2012. Energy consumption and CO2 emissions analysis of potato production based on different farm size levels in Iran. J. Clean. Prod., 33: 183-191. 21. Pishgar-Komleh, S.H., Sefeedpari, P., and Ghahderijani, M. 2012. Exploring energy consumption and CO[sub 2] emission of cotton production in Iran. Renew. Sust. Energ. Rev., 4: 033115-033114. 22. Rafiee, S., Mousavi Avval, S.H., and Mohammadi, A. 2010. Modeling and sensitivity analysis of energy inputs for apple production in Iran. Energ., 35: 3301-3306. 23. Royan, M., Khojastehpour, M., Emadi, B., and Mobtaker, H.G. 2012. Investigation of energy inputs for peach production using sensitivity analysis in Iran. Energ. Convers. Manage, 64: 441-446. 24. Singh, S., and Mittal, J.P. 1992. Energy in Production Agriculture. Mittal Publications. 25. Snedecor, G.W., and Cochran, W.G. 1980. Statistical Methods. Iowa State University Press. 26. Soltani, A., Rajabi, M.H., Zeinali, E., and Soltani, E. 2013. Energy inputs and greenhouse gases emissions in wheat production in Gorgan, Iran. Energ., 50: 54-61. 27. Taheri-Rad, A., Nikkhah, A., Khojastehpour, M., and Norouzie, S. 2015. Assessing the GHG emissions, the energy and economic analysis of cotton production in Golestan province. Agri. Machin., 5(2): 428-445. (In Persian) 28. Tsatsarelis, C.A. 1991. Energy requirements for cotton production in central Greece. J. Agr. Eng. Res., 50: 239-246. 29. Yilmaz, I., Akcaoz, H., and Ozkan, B. 2005. An analysis of energy use and input costs for cotton production in Turkey. Renew. Energ., 30: 145-155. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 950 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 1,163 |