
تعداد نشریات | 13 |
تعداد شمارهها | 622 |
تعداد مقالات | 6,491 |
تعداد مشاهده مقاله | 8,615,640 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 8,205,850 |
بررسی مراحل رشد فنولوژیک کیوی (Actinidia deliciosa) رقم هایوارد در غرب گیلان | ||
پژوهشهای تولید گیاهی | ||
مقاله 7، دوره 23، شماره 4، بهمن 1395، صفحه 97-116 اصل مقاله (335.85 K) | ||
نوع مقاله: پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22069/jopp.2017.9913.1935 | ||
نویسندگان | ||
ابراهیم عابدی قشلاقی* 1؛ ابراهیم فرزام2؛ داوود جوادی مجدد2 | ||
1سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی | ||
2تحقیقات و آموزش کشاورزی | ||
چکیده | ||
سابقه و هدف: کیوی به عنوان یک محصول تازه تجاری شده، در مقایسه با سایر محصولات کشاورزی که در شرایط آبوهوایی مشابه آن در کشور کشت میشوند بازده اقتصادی بالایی دارد. همچنین، این میوه در ایران نسبت به سایر کشورهای تولید کننده آن از کیفیت بهتری برخوردار است. شیوههای مدیریتی مانند هرس، استفاده از تنظیمکنندههای رشد، کودها، آفتکشها، گرده افشانی مکانیکی، طبیعی، دستی، تنک گل و میوه، زمان برداشت و غیره بر شناخت مراحل خاص فنولوژیکی تاکید میکنند. بنابراین، هدف از این آزمایش توصیف مراحل فنولوژی کیوی رقم هایوارد در مقیاس "بیبیسیاچ" در غرب استان گیلان و محاسبه نیاز گرمایی است که در پیشبینی زمان رسیدن به مراحل فنولوژی سودمند است. مواد و روشها: این آزمایش در قالب طرح بلوک کامل تصادفی در سه تکرار با 12تاک انجام شد. بر روی هر تاک 4 شاخه بارده (در هر طرف 2 عدد) انتخاب و برای دادهبرداری علامتگذاری شد. جزئیات مراحل اصلی و ثانویه فنولوژی با استفاده از مقیاس"بیبیسیاچ" برای 2 سال در منطقه غرب گیلان (شهرستان آستارا) از تاکهای بالغ تعیین شد. درصد شکفتن جوانهها و درصد شاخههای بارور بر روی شاخههای بارده بررسی شد. منحنی رشد میوه با اندازهگیری ابعاد میوه و آب هم حجم میوه، تغییرات مواد جامد محلول با استفاده از قندسنج دستی و اثر درجه حرارت بر گلدهی و رشد میوه مورد بررسی قرار گرفت. نیاز حرارتی مراحل مختلف نمو به صورت روز درجه رشد محاسبه شد. یافتهها: 8 مرحله اصلی رشد کیوی در مقیاس "بیبیسی اچ" شامل؛ مرحله 0 (نمو جوانه)، مرحله 1 (نمو برگ)، مرحله 3 (نمو شاخه)، مرحله 5 (ظهور گل آذین)، مرحله 6 (گلدهی)، مرحله 7 (نمو میوه)، مرحله 8 (بلوغ میوه) و مرحله 9 (پیری، شروع خواب) است، که از 27 اسفند ماه با آغاز تورم جوانه (مرحله 01) شروع و در چهارم دیماه با ریزش همه برگها و شروع دوره خفتگی زمستان (مرحله97) پایان یافت. زمان هر یک از مراحل ثانویه و برخی از شیوههای مدیریتی مربوط به هر یک از این مراحل در مقیاس "بیبیسی اچ" ذکر شد. درصد شکفتن جوانهها از انتهای شاخه به سمت نوک آن افزایش یافت بهطوریکه تمام جوانههای خفته در پایین شاخه قرار داشتند. همچنین درصد شکفتن جوانهها و تعداد شاخسارههای بارور تحت تاثیر سال قرار گرفت. منحنی رشد میوه به صورت سیگموئیدی دوگانه بود و افزایش مواد جامد محلول میوه حدود 3 ماه بعد از تشکیل میوه مشاهده شد. رقم هایوارد بعد از شکستن خفتگی و از زمان شروع تورم جوانه تا رسیدن به گلدهی کامل 67/10±275/429 روز درجه رشد، برای رسیدن به 50 درصد اندازه نهایی میوه 8/65±5/1187 روز درجه رشد و برای رسیدن به بلوغ فیزیولوژیکی به 92/19±58/2763 روز درجه رشد نیاز داشت. نتیجهگیری: تعیین نیاز حرارتی در پیشبینی زمانهای مدیریتی حائز اهمیت است بهطوریکه اختلاف دمای روزها در سالهای مختلف، مراحل مختلف نمو را تحت تاثیر قرار داد. از این شاخص میتوان برای پیشبینی مراحل نمو و در نتیجه برای اعمال کارهای مدیریتی مانند زمان تنک گل، تنک میوه، هرس سبز، هرس زمستان، کودآبیاری، مبارزه با بیماریها، آفات و همچنین پیشبینی زمان بلوغ فیزیولوژی میوه استفاده کرد. | ||
کلیدواژهها | ||
فنولوژی؛ کیوی هایوارد؛ مقیاس "بیبیسیاچ" | ||
مراجع | ||
1. Antognozzi, E., Boco, M., Famiani, F., Palliotti, A. and Tombesi, A. 1995. Effect of different light intensity on quality and storage life of kiwifruit. Acta Hortic. 379: 483-490. 2. Antognozzi, E., Tombesi, A., Ferranti, F., and Frenguelli, G. 1991. Influence of sink competition on peduncle histogenesis in kiwifruit. N.Z.J. Crop Hortic. Sci. 19: 433–439. 3. Beever, D.J. and Hopkirk, G. 1990. Fruit development and fruit physiology. In: I.J. Washington, and G.C. Weston, (Eds.). Kiwifruit: Science and Management. New Zealand. Auckland. Ray Richards Publishers, 97–126. 4. Bleiholder, H., Van den Boom, T., Langelüdekke, P. and Stauss, R. 2001. Growth stages of mono- and dicotyledonous plants. In: U. Meier, (eds.), BBCH Monograph (2nd ed.) Federal Biological Research Centre for Agriculture and Forestry, Braunschweig, Germany. 5. Bleiholder, H., Weber, E., Feller, F., Hess, M., Wicke, H. and et al. 1986. Einheitliche Codierung der phänologischenStadienbeiKultur- und Schadpflanzen Gesunden Pflanzen, 41: l 381–384. 6. Brundell, D.J. 1975a. Flower development of the Chinese gooseberry (Actinidia chinensis Planch.) I. Development of the flowering shoot, N.Z.J. Bot. 13: 473– 483. 7. Brundell, D.J. 1975b. Flower development of the Chinese gooseberry (Actinidia chinensis Planch.) II. Development of the flower bud, N.Z.J. Bot. 13: 485–496. 8. Campoy, J.A., Ruiz, D., Cook, N.G., Allderman, L. and Egea, J. 2011. High temperatures and time to budbreak in low chill apricot ‘Palsteyn’. Towards a better understanding of chill and heat requirements fulfillment. Sci. Hortic. 129: 649–655. 9. Davie, I.J. 1997. Role of calcium and mechanical damage in the development of localised premature softening in coolstored kiwifruit, PhD, Massey University, New Zealand. 10.Davison, R.M. 1977. Factors affecting kiwifruit quality and storage life. Orchadist, N.Z. 50. 161. 11.Given, N.K. 1993. Kiwifruit, P. 235-254, In: G.B. Seymour, J.E., TayIor, G.A., Tuckepp (eds), Biochetnistry of Fruit Ripenin. Chapman and Hali. 12.Hack, H., Bleiholder, H., Buhr, L., Meier, U., Schnock-Fricke, U. and et al. 1992. Einheitliche Codierung der phänologischen Entwicklungsstadien monound dikotylerPflanzen-Erweiterte BBCH-Skala, Allgemein-. Nachrichtenbl. Deut. Pflanzenschutz. 44: 265–270. 13.Hopkirk, G., Beever, D.J. and Triggs, C.M. 1986. Variation in soluble solids concentration in kiwifruit at harvest, N.Z.J., Agri. Res. 29: 475-484. 14.Hopping, M.E. 1976. Structure and development of fruit and seeds in Chinese gooseberry (Actinicia chinensis Planch.), N.Z.J. Bot. 14: 63–68. 15.Hopping, M.E. 1990. Floral biology, pollination, and fruit set. In: I.J. Washington and G.C. Weston, (eds.), Kiwifruit: Science and Management,Auckland, New Zealand, Ray Richards Publishers. 71–96. 16.Lancashire, P.D., Bleiholder, H., Van den Boom, T., Langelüddeke, P., Stauss, R. and et al. 1991. A uniform decimal code for growth stages of crops and weeds, Ann. Appl. Biol. 119: 561–601. 17.Mansilla, J.P. and Abelleira, A. 1999. Pseudomonas marginalis y P. viridiflava sobre kiwi en Galicia, Bol. San. Veg. Plagas 25(2): 175–180. 18.McPherson, H.G., Richardson, A.D., Snelgar, W.P. and Currie, M.B. 2001.Flower quality and fruit size in kiwifruit (Actinidia deliciosa), N.Z.J. Crop Hortic. Sci. 29: 93–101. 19.Miller, S.A., Smith, G.S., Boldingho, H.L. and Johansson, A. 1998. Effects of Water Stress on Fruit Quality Attributes of Kiwifruit. Ann. Bot. 81: 73-81. 20.Morley-Bunker, M.J. and Salinger, M.J. 1987. Kiwifruit development, the effect of temperature on budburst and flowering. Weather and Climate 7: 26-30. 21.Pérez-Pastor, A., Ruiz-Sánchez, M.C., Domingo, R. and Torrecillas, A. 2004. Growth and phenological stages of Búlida apricot trees in South-East Spain, Agron. 24: 93–100. 22.Prendergast, P.T., McAneney, K.J., Astill, K.J., Wilson, A.D. and Barber, R.F. 1987. Kiwifruit water extraction and fruit expansion. N.Z.J., Agri. Res. 15: 345- 350. 23.Proctor, J.T.A., Dorais, M., Bleiholder, H., Willis, A., Hack, H. and Meier, V. 2003. Phenological growth stages of North American ginseng (Panax quinquefolius), Ann. Appl. Biol. 143: 311–317. 24.Production and export increment of Kiwifruit project. 2014. Ministry of Agricultural and jihad. Department of Horticulture. Fruits office. 18p. (In Persian) 25.Richardson, E.A., Seeley, S.D., Walker, R.D., Anderson, J. and Ashcroft, G. 1975. Pheno-climatography of spring peach bud development. Hort. Sci. 10: 236-237. 26.Salazar, D.M., Melgarejo, P., Martínez, R., Martínez, J.J., Hernández, F. and Burguera, M. 2006. Phenological growth stages of the guava tree (Psidium guava L.), Sci. Hortic. 108: 157–161. 27.Salineroa, M.C., Velaa P. and Sainzb, M.J. 2009. Phenological growth stages of kiwifruit (Actinidia deliciosa ‘Hayward’). Sci. Hortic., 121: 27-31. 28.Snelgar, W.P., Manson, P.J. and McPherson, H.G. 1997. Evaluating winter chilling of kiwifruit using excised canes. J. Hortic. Sci. 72(2): 305–315. 29.Warrington, I.J. and Stanley, C.J. 1986. The Influence of Pre- and Post-Bud Break Temperatures on Flowering in Kiwifruit, Acta Hortic.175: 103-107. 30.Watson, M. and Gould, K.S. 1983. Development of fruit shape in kiwifruit: growth characteristics and positional differences, J. Hortic. Sci. 68: 185–194. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 2,969 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 1,689 |