
تعداد نشریات | 13 |
تعداد شمارهها | 622 |
تعداد مقالات | 6,501 |
تعداد مشاهده مقاله | 8,616,869 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 8,206,611 |
اثر باکتری Rhizobium leguminosarum b.v. phaseoli بر رشد، فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدان و جذب عناصر غذایی گیاه لوبیا (Phaseolus vulgaris) در شرایط تنش شوری | ||
مجله مدیریت خاک و تولید پایدار | ||
مقاله 9، دوره 5، شماره 2، شهریور 1394، صفحه 165-180 اصل مقاله (1.13 M) | ||
نوع مقاله: مقاله کامل علمی پژوهشی | ||
نویسندگان | ||
مژگان سپهری1؛ وحیداله جهاندیده مهجن آبادی* 2؛ هادی اسدی رحمانی3؛ علی صادقی حصنی2 | ||
1استادیار خاکشناسی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان | ||
2دانش آموخته کارشناسی ارشد خاکشناسی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان | ||
3مؤسسه تحقیقات خاک و آب کرج | ||
چکیده | ||
این پژوهش به بررسی توان باکتری Rhizobium leguminosarum b.v. phaseoli در بهبود رشد وضعیت تغذیهای گیاه لوبیا (رقم اختر) در سه سطح شوری 0S، 1S و 2S (به ترتیب صفر، 35 و 70 میلیمولار کلریدسدیم یا صفر، 3 و 6 دسیزیمنس بر متر) میپردازد. آزمایش گلخانهای به صورت فاکتوریل در پایه طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار و با استفاده از بستر کشت مخلوط شن و پرلیت (v/v 2:1) انجام شد. نتایج نشان داد که تنش شوری صرفنظر از تیمار میکروبی و سطح تنش، رشد لوبیا را کاهش داد. گیاهان تلقیح یافته با ریزوبیوم، وزن خشک شاخساره و ریشه بیشتری را در تمام سطوح شوری نسبت به گیاهان فاقد تلقیح دارا بودند. تنش شوری، به ویژه در گیاهان فاقد تلقیح ریزوبیوم، فعالیت آنزیم کاتالاز و غلظت پتاسیم و نیتروژن شاخساره را کاهش و فعالیت آنزیم پراکسیداز و غلظت سدیم شاخساره را افزایش داد. در سطوح شوری 1S و 2S فعالیت آنزیم کاتالاز گیاهان تلقیح یافته با ریزوبیوم به ترتیب 196 و 259 درصد و فعالیت آنزیم پراکسیداز به ترتیب 73 و 7 درصد نسبت به گیاهان فاقد تلقیح افزایش یافت. تلقیح ریزوبیوم در سطوح شوری 1S و 2S موجب افزایش غلظت پتاسیم شاخساره به ترتیب 84 و 10 درصد و کاهش غلظت سدیم به ترتیب 50 و 70 درصد شد. همچنین، گیاهان تلقیح شده با ریزوبیوم در سطوح شوری 0S و 2S از نیتروژن بیشتری نسبت به گیاهان فاقد تلقیح برخوردار بودند. غلظت فسفر شاخساره گیاهان تلقیح یافته با ریزوبیوم نسبت به گیاهان فاقد تلقیح 55 درصد افزایش یافت. | ||
کلیدواژهها | ||
: آنزیمهای آنتیاکسیدان؛ ریزوبیوم؛ شوری؛ عناصر غذایی؛ لوبیا | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 3,094 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 1,954 |