
تعداد نشریات | 13 |
تعداد شمارهها | 626 |
تعداد مقالات | 6,517 |
تعداد مشاهده مقاله | 8,746,411 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 8,317,271 |
پاسخ فیزیولوژیک و تغذیه ای گیاه یونجه(Medicago sativa. Cv.Hamedani) در تلقیح با قارچ درون زی Piriformospora indica و باکتری Azospirillum Spp تحت تنش شوری | ||
مجله تولید گیاهان زراعی | ||
مقاله 7، دوره 7، شماره 1، خرداد 1393، صفحه 109-129 اصل مقاله (2.12 M) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
نویسندگان | ||
علی کرمی* 1؛ محمد جواد زارع2 | ||
1دانش آموخته کارشناسی ارشد زراعت گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی دانشگاه ایلام | ||
2استادیار گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی دانشگاه ایلام | ||
چکیده | ||
به منظور بررسی پاسخ گیاه یونجه تحت شرایط شوری به تلقیح با قارچ درون¬زی Piriformospora indica و باکتری Azospirillum Sppآزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک¬های کامل تصادفی با سه تکرار در گلخانه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی ایلام اجرا گردید. تیمارهای آزمایشی شامل کاربردوعدم کاربرد قارچ پیریفورموسپورا ایندیکا، تلقیح و عدم تلقیح با باکتری آزوسپیریلوم، استفاده توأم قارچ و باکتری و نیز شاهد تحت اعمال سه سطح شوری خاک (0، 2، 4 گرم کلرید سدیم بر کیلوگرم خاک) بود. پاسخ تغذیه ای شامل جذب عناصر نیتروژن، فسفر، پتاسیم، کلسیم، سدیم و کلر، و نیز پاسخ های فیزیولوژیک یونجه شامل میزان تجمع پرولین و غلظت کلروفیل به همراه عملکرد علوفه اندازه¬گیری گردید. قارچ پیریفورموسپورا ایندیکا تأثیر مثبت و معنی¬داری بر رشد، میزان وزن تازه و خشک علوفه، رنگریزه¬های فتوسنتزی، پرولین، و جذب عناصر غذایی تحت شرایط شور داشت، به طوری که کاربرد قارچ منجر به کاهش اثرات سوء شوری از طریق کاهش جذب سدیم و کلر و افزایش رنگریزه¬های کلروفیلی گردید. یونجه تلقیح شده با باکتریAzospirillum Spp از تجمع پرولین و غلظت کلروفیل بیشتری نسبت به تیمار قارچ برخوردار بود. تلقیح با باکتری آزوسپیریلوم تأثیر مطلوبتری بر محتوای کلروفیل، پرولین و عناصرغذایی داشت. نتایج این تحقیق نشان داد که تحت شرایط شوری پاسخ گیاه یونجه به کاربرد ریزسازواره های (جانداران ریزی که قادر به سوخت و ساز و انجام فرایندهای زیستی شامل: قارچ ها و باکتری ها و ویروس ها می باشند) مثبت و رشد و عملکرد و نیز جذب عناصر آن در پاسخ به این ریزوسازواره های درون¬زی مطلوب بود. | ||
کلیدواژهها | ||
تنش شوری؛ یونجه؛ قارچ درونزی؛ باکتری افزاینده رشد گیاهی | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 2,801 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 3,305 |