| تعداد نشریات | 13 |
| تعداد شمارهها | 654 |
| تعداد مقالات | 6,815 |
| تعداد مشاهده مقاله | 9,739,098 |
| تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 9,136,867 |
پایش تغییرات کیفی ماهی ساردین سفید (Sardinella albella) طی دوره نگهداری در یخ | ||
| مجله بهره برداری و پرورش آبزیان | ||
| مقالات آماده انتشار، پذیرفته شده، انتشار آنلاین از تاریخ 20 آبان 1404 | ||
| نوع مقاله: مقاله کامل علمی - پژوهشی | ||
| شناسه دیجیتال (DOI): 10.22069/japu.2025.24134.1986 | ||
| نویسندگان | ||
| سلیم شریفیان* 1؛ صابر شریفیان1؛ محمدصدیق مرتضوی2 | ||
| 1دانشگاه دریانوردی و علوم دریایی چابهار | ||
| 2موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، بندرعباس، ایران | ||
| چکیده | ||
| چکیده سابقه و هدف: ماهیهای دریایی برای امنیت غذایی جهانی بسیار مهم هستند و پروتئین با کیفیت بالا، اسیدهای چرب ضروری و ریزمغذیها را فراهم میآورند. ساردینها، به ویژه ساردین سفید (Sardinella albella)، از اهمیت اقتصادی و تغذیهای قابل توجهی در ایران برخوردارند و بخش عمدهای از صید در خلیج فارس و دریای عمان را تشکیل میدهند. با این حال، ساردینها به عنوان ماهیهای چرب، به دلیل سطوح بالای اسیدهای چرب غیراشباع چندگانه (PUFA) که مستعد فساد اکسیداتیو هستند، بسیار فسادپذیر هستند. این مطالعه با هدف ارزیابی تغییرات حسی، میکروبی و شیمیایی در ساردینهای سفید نگهداری شده در یخ برای تعیین ماندگاری آنها انجام شد. مواد و روشها: نمونههای ساردین سفید تازه از شیلات مَسَن در جزیره قشم تهیه و تحت شرایط بهداشتی به آزمایشگاه منتقل شدند. ماهیها در یخ نگهداری شدند و کیفیت آنها در طول زمان با استفاده از شاخصهای حسی، میکروبی و شیمیایی ارزیابی شد. ارزیابی حسی شامل بررسی پوست، گوشت، آبششها و چشمها بود و امتیاز کلی کمتر از 4 نشان دهنده فساد بود. آنالیز میکروبی شامل شمارش تعداد کل باکتریهای مزوفیل و سرمادوست بود. ارزیابیهای شیمیایی شامل pH، تری متیل آمین (TMA)، مجموع بازهای فرار نیتروژنی (TVB-N)، اسیدهای چرب آزاد (FFA)، عدد پراکسید (PV) و مواد واکنشدهنده با اسید تیوباربیتوریک (TBARS) بود. | ||
| کلیدواژهها | ||
| ارزیابی فساد؛ مدت ماندگاری؛ ساردین سفید (Sardinella albella)؛ نگهداری در یخ | ||
| مراجع | ||
|
| ||
|
آمار تعداد مشاهده مقاله: 2 |
||