
تعداد نشریات | 13 |
تعداد شمارهها | 636 |
تعداد مقالات | 6,653 |
تعداد مشاهده مقاله | 9,072,981 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 8,557,010 |
ارزیابی آفلاتوکسین B1 در دانه، روغن و کره بادام زمینی عرضهشده در شهرستان کرج به روش الایزا | ||
نشریه فرآوری و نگهداری مواد غذایی | ||
دوره 17، شماره 1، فروردین 1404، صفحه 79-90 | ||
نوع مقاله: مقاله کامل علمی پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22069/fppj.2025.23027.1848 | ||
نویسندگان | ||
نازلی سیفی* 1؛ ابراهیم رحیمی2 | ||
1دانشگاه آزاد شهرکرد | ||
2گروه بهداشت مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرکرد، شهرکرد، ایران | ||
چکیده | ||
سابقه و هدف: در سطح جهانی، از بین تمام سموم قارچی، آفلاتوکسینها تهدید قابلتوجهی برای سلامت انسان و حیوانات هستند و سبب ایجاد محدودیتهای نظارتی مواد غذایی برای محافظت از سلامت عمومی شده است. آفلاتوکسین B1 سمیترین مایکوتوکسین است که در اکثر مواد غذایی وجود دارد. این سم توانایی ایجاد سران کبد، سرطان خون و اختلالات مغزی در کودکان را دارد و توسط آسپرژیلوس فلاووس، آسپرژیلوس نومیوس و آسپرژیلوس پارازیتیکوس تولید میشود. با توجه به شرایط مطلوبِ رشد آفلاتوکسین از لحاظ آب و هوایی در اکثر مناطق ایران، پایش این سم در مواد غذایی حائز اهمیت است که در همین راستا هدف از پژوهش حاضر ارزیابی آفلاتوکسین B1 در دانه، روغن و کَرِه بادام زمینی عرضهشده شهرستان کرج به روش الایزا است. مواد و روشها: در این مطالعه تعداد 60 نمونه شامل 20 نمونه کَرِه بادام زمینی، 20 نمونه روغن بادام زمینی و 20 نمونه دانهی بادام زمینی به صورت تصادفی از مراکز عرضه این محصول در شهرستان کرج نمونهگیری و به آزمایشگاه انتقال داده شد. آزمایشها با استفاده از دستگاه الایزا با کیت EuroProxima انجام شد. برای انجام آنالیزهای آماری از نرم افزار SPSS نسخه 23 و برای محاسبات و ارزیابی دادهها، با استفاده از آزمونهای آماری Indipendent sample t.test، ANOVA و تست Duncan برای مقایسه میانگینها و از آزمون کایدو (Chi-Square) برای مقایسه درصد فراوانیها انجام شد و از نرم افزار اکسل برای رسم نمودارها بهره گرفته شد. یافتهها: نتایج نشان داد تمامی نمونههای کَرِه بادام زمینی، دانه بادام زمینی و روغن بادام زمینی نمونهگیری شده در شهرستان کرج به آفلاتوکسین B1 آلوده بودند اما هیچکدام از آلودگیها فراتر از استاندارد ملی ایران، مندرج در وبسایت اداره استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران (8 میکروگرم بر کیلوگرم) نبود. به این ترتیب از 60 نمونه 5 نمونه (33/8 درصد) کمتر از 1 میکروگرم بر کیلوگرم، 6 نمونه (10 درصد) در محدوده 1 تا 2 میکروگرم بر کیلوگرم، 32 نمونه (33/33 درصد) در محدوده 2 تا 4 میکروگرم بر کیلوگرم و 17 نمونه (33/28 درصد) در محدوده 4 تا پنج میکروگرم بر کیلوگرم به آفلاتوکسین B1 آلوده بودند. نتایج نشان داد هیچکدام از نمونهها فراتر از 5 میکروگرم بر کیلوگرم به آفلاتوکسین آلوده نبودند. نتایج به دستآمده نشان داد بین انواع روغن، کره و دانه بادام زمینی نمونهگیری شده در شهرستان کرج، بیشترین و کمترین غلظت آفلاتوکسین B1 به ترتیب مربوط به روغن بادام زمینی با 4/3 میکروگرم بر کیلوگرم، کره بادام زمینی 97/2 میکروگرم بر کیلوگرم و کمترین میزان آلودگی به آفلاتوکسین مربوط به بادام زمینی با 94/2 میکروگرم بر کیلوگرم بود. نتیجهگیری: قرار گرفتن در معرض مایکوتوکسینها در غذا تا حد زیادی اجتناب ناپذیر است و نگرانیها در مورد اثرات سلامتی آنها در حال افزایش است. نتایج پژوهش حاضر نشان داد که مصرف روغن، کَرِه و دانهی بادام زمینی عرضهشده در شهرستان کرج نمیتواند مخاطرات نگرانکنندهای برای سلامت مصرفکننده ایجاد کند. | ||
کلیدواژهها | ||
آفلاتوکسین B1؛ بادام زمینی؛ روغن بادام زمینی؛ کره بادام زمینی؛ امنیت غذایی | ||
مراجع | ||
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 4 |