
تعداد نشریات | 13 |
تعداد شمارهها | 650 |
تعداد مقالات | 6,788 |
تعداد مشاهده مقاله | 9,561,852 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 8,996,508 |
اثر روشهای مختلف انجمادزدایی بر کیفیت فیزیکوشیمیایی صدف خوراکی ساکوسترا کوکولاتا (Saccostrea cucullata) | ||
مجله بهره برداری و پرورش آبزیان | ||
دوره 14، شماره 2، تیر 1404، صفحه 105-120 اصل مقاله (807.27 K) | ||
نوع مقاله: مقاله کامل علمی - پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22069/japu.2024.22646.1890 | ||
نویسنده | ||
ذبیح اله بهمنی* | ||
نویسنده مسئول، مرکز ملی تحقیقات فرآوری آبزیان، مؤسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، بندرانزلی، ایران | ||
چکیده | ||
صدف ساکوسترا کوکولاتا از صدفهای مهم خوراکی در ایران و جهان به شمار میآید. در این پروژه، حدود 500 گرم گوشت صدفهایی که از سواحل صخرهای بندرمعلم (شهرستان بندرلنگه) در فصل زمستان جمعآوری شده بود، استحصال شد. سپس گوشت صدف جداسازی و با آب تمیز و خنک شستشو گردید و در دمای C° 24- به مدت 10 روز منجمد شد. پس از طی زمان انجماد، انجمادزدایی در دمای محیط (C° 24)، آب (C° 20)، یخچال با هوای ساکن (C° 4±2) و یخچال با هوا متحرک (C° 4±2) انجام شد. سپس محاسبه زمان انجمادزدایی (Tt)، pH، ظرفیت نگهداری آب (WHC)، آبچک بعد از انجمادزدایی (DLt)، آبچک بعد از پخت (DLc)، عدد پراکسید (PV)، تیوباربیتوریک اسید (TBA) و کل بازهای ازته فرار (TVB-N) بررسی شد. نتایج زمان انجمادزدایی برای بلوک 10±120 گرمی صدف در روشهای انجمادزدایی در هوا، آب، یخچال با هوای ساکن و یخچال با هوای متحرک به ترتیب، 3/42، 25، 56 و 6/31 دقیقه محاسبه شد. به طور کلی میزان pH، WHC، DLt، DLc، PV، TBA و TVB-N صدف کوکولاتا برای تیمار انجمادزدایی در یخچال با هوای متحرک به ترتیب؛ 38/6، 92 درصد، 35/2 درصد، 13/8 درصد، meq g O2/Kg Fat 48/3، mg MDA/Kg Fat 12/1 و mg N/100g flesh 91/10 گزارش شد. بیشترین میزان TBA و TVB-N در تیمار انجمادزدایی در دمای محیط به ترتیب، mg MDA/Kg Fat 35/2 و mg N/100g flesh 84/17 بود که با تیمار انجمادزدایی در یخچال با هوای متحرک تفاوت معنیدار (05/0 >p) داشت. | ||
کلیدواژهها | ||
صدف ساکوسترا کوکولاتا؛ انجمادزدایی؛ یخچال با هوای متحرک؛ انجماد | ||
مراجع | ||
1.Food and Agriculture organization; FAO. (2022). The State of World Fisheries and Aquaculture. P. 226.
2.Bahmani, Z. A., Ramshi, H., Pourmozafar, S., Tamadoni Jahormi, S., & Karimzadeh, R. (2023). Evaluation of the nutritional value, quality, and shelf life of the flesh and products produced from the edible oyster (Saccostrea cucullata, Born, 1778). Iranian Fisheries Science Research Institute. pp. 92.
3.Teng, X., Cong, X., Chen, L., Wang, Q., Xue, C., & Li, Z. (2022). Effect of repeated freeze-thawing on the storage quality of pacific oyster (Crassostrea gigas). Journal of Food Measurement and Characterization, 16(6), 4641-4649.
4.Backi, C. J. (2018). Methods for (industrial) thawing of fish blocks: A review. Journal of Food Process Engineering, 41(1), e12598.
5.Skåra, T., Stormo, S. K., & Nilsen, H. A. (2019). Advances in freezing and thawing. In Innovative Technologies in Seafood Processing (pp. 27-44). CRC Press.
6.Cai, L., Cao, M., Regenstein, J., & Cao, A. (2019). Recent advances in food thawing technologies. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety, 18(4), 953-970.
7.Rouillé, J., Lebail, A., Ramaswamy, H. S., & Leclerc, L. (2002). High pressure thawing of fish and shellfish. Journal of Food Engineering, 53(1), 83-88.
8.Gokoglu, N., & Yerlikaya, P. (2015). Seafood chilling, refrigeration and freezing: science and technology. John Wiley & Sons.
9.Erdogdu, F., Altin, O., Karatas, O., & Topcam, H. (2019). Innovative dielectric applications (microwave and radio frequency) for seafood thawing. In Innovative technologies in seafood processing (pp. 175-189). CRC Press.
10.Hassoun, A., Shumilina, E., Di Donato, F., Foschi, M., Simal-Gandara, J., & Biancolillo, A. (2020). Emerging techniques for differentiation of fresh and frozen–thawed seafoods: Highlighting the potential of spectroscopic techniques. Molecules, 25(19), 4472.
11.Roiha, I. S., Jónsson, Á., Backi, C. J., Lunestad, B. T., & Karlsdóttir, M. G. (2018a). A comparative study of quality and safety of Atlantic cod (Gadus morhua) fillets during cold storage, as affected by different thawing methods of pre‐rigor frozen headed and gutted fish. Journal of the Science of Food and Agriculture, 98(1), 400-409.
12.Roiha, I. S., Tveit, G. M., Backi, C. J., Jónsson, Á., Karlsdóttir, M., & Lunestad, B. T. (2018b). Effects of controlled thawing media temperatures on quality and safety of pre-rigor frozen Atlantic cod (Gadus morhua). Lwt, 90, 138-144. 13.Nilgun, K., Bengunur, C., Ozgul, O., & Kubra, K. (2013). Effects of multiple freezing-thawing processes and different thawing methods on quality changes of anchovy (Engraulis engrasicholus L.). Journal of Food, Agriculture & Environment, 11(3&4), 185-189.
14.Brown, P., & Dave, D. (2021). Current freezing and thawing scenarios employed by North Atlantic fisheries: their potential role in Newfoundland and Labrador’s northern cod (Gadus morhua) fishery. PeerJ, 9, e12526.
15.Svendsen, E. S., Widell, K. N., Tveit, G. M., Nordtvedt, T. S., Uglem, S., Standal, I., & Greiff, K. (2022). Industrial methods of freezing, thawing and subsequent chilled storage of whitefish. Journal of Food Engineering, 315, 110803.
16.Ceylan, Z., & Unal, K. (2019). The effect of different thawing methods on quality parameters of frozen mussels and shrimp meats.
17.Lorentzen, G., Hustad, A., Lian, F., Grip, A. E., Schrødter, E., Medeiros, T., & Siikavuopio, S. I. (2020). Effect of freezing methods, frozen storage time, and thawing methods on the quality of mildly cooked snow crab (Chionoecetes opilio) clusters. Lwt, 123, 109103.
18.Lv, Y., & Xie, J. (2022). Quality of cuttlefish as affected by different thawing methods. International Journal of Food Properties, 25(1), 33-52.
19.Góral, D., Kluza, F., Spiess, W. E., & Kozłowicz, K. (2016). Review of thawing time prediction models depending on process conditions and product characteristics. Food technology and biotechnology, 54(1), 3-12.
20.Sallam, K. H. I., & Samejima, K. (2004). Microbiological and chemical quality of ground beef treated with sodium lactate and sodium chloride during refrigerated storage. LWT Food Science Technology, 37, 865-871.
21.Suárez, M. D., Cervera, M. R., Abellán, E., Morales, A. E., Gallego, M. G., & Cardenete, G. (2010). Influence of starvation on flesh quality of farmed dentex, Dentex dentex. Journal of the World Aquaculture Society, 41(4), 490-505.
22.Egan, H., KriK, R. S., & Sawyer, R. (1997). Pearson's chemical analysis of food. 9thed, 609-634.
23.AOCS, F. D. (1998). Official methods and recommended practices of the American Oil Chemists' Society, method Cd19–90. TBA value. AOCS, 5, 2-93.
24.Goulas, A. E., & Kontominas, M. G. (2007). Combined effect of light salting, modified atmospHere packaging and oregano essential oil on the shelf-life of sea bream (Sparus aurata): Biochemical and sensory attributes. Food chemistry, 100(1), 287-296.
25.Kim, M. H., & Lee, K. S. (2015). Determination method of defrosting start-time based on temperature measurements. Applied Energy, 146, 263-269.
26.Dinçer, T., Cadun, A., Çaklı, Ş., & Tolasa, Ş. (2009). Effects of different thawing methods on the freshness quality of fish. Ege Journal of Fisheries and Aquatic Sciences, 26(4), 253-256.
27.Chung, Y., Na, S. I., Yoo, J. W., & Kim, M. S. (2021). A determination method of defrosting start time with frost accumulation amount tracking in air source heat pump systems. Applied Thermal Engineering, 184, 116405.
28.Zhang, M., Haili, N., Chen, Q., Xia, X., & Kong, B. (2018). Influence of ultrasound-assisted immersion freezing on the freezing rate and quality of porcine longissimus muscles. Meat Science, 136, 1-8.
29.Shafieipour, A., & Sami, M. (2015). The effect of different thawing methods on chemical properties of frozen pink shrimp (Penaeus duorarum). Iranian Journal of Veterinary Medicine, 9(1), 1-6.
30.Mahboob, S., Al-Ghanim, K. A., Al-Balawi, H. F., Al-Misned, F., & Ahmed, Z. (2019). Study on assessment of proximate composition and meat quality of fresh and stored Clarias gariepinus and Cyprinus carpio. Brazilian Journal of Biology, 79(4), 651-658.
31.Jadghal, T., Alizadeh Doughikollaee, E., & Bita, S. (2018). Effect of different thawing methods on the physicochemical, microbial parameters and sensory analysis of frozen Euthnnus affinis. Journal of Food Science and Technology, 82(15), 177-186.
32.Allahzahi, A., & Bita, S. (2021). The effect of different methods of freezing on some quality indicators of Otolithes ruber. Exploitation and breeding of aquatic animals, 10(2), 1-12.
33.Karami, B., Hajiha, E., & Kazemian, M. (2022). Comparison of different thawing methods quality of mullet fillets (Liza aurata). Food Research Journal, 32(2), 31-42. 34.Sanjuás-Rey, M., Barros-Velázquez, J., & Aubourg, S. P. (2011). Effect of different icing conditions on lipid damage development in chilled horse mackerel (Trachurus trachurus) muscle. Grasasy aceites, 62(4), 436-442.
35.Sallam, K. I. (2007). Antimicrobial and antioxidant effects of sodium acetate, sodium lactate, and sodium citrate in refrigerated sliced salmon. Food control, 18(5), 566-575.
36.Al-Busaidi, M. A., Yesudhason, P., Al-Falahi, K. S., Al-Nakhaili, A. K., Al-Mazrooei, N. A., & AlHabsi, S. H. (2011). Changes in Scomberotoxin (Histamine) and Volatile Amine (TVB-N) Formation in Longtail Tuna (Thunnus tonggol) Stored at Different Temperatures. Journal of Agricultural and Marine Sciences, 16, 13-22.
37.Zare Junqani, S., & Hosseini, S. V. (2017). Investigation of different methods of freezing on the quality characteristics of Hypophthalmichthys molitrix. Fisheries, Journal of Natural resources, 70(3), 221-320. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 98 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 68 |