
تعداد نشریات | 13 |
تعداد شمارهها | 634 |
تعداد مقالات | 6,616 |
تعداد مشاهده مقاله | 8,980,246 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 8,492,509 |
اثر مدت نگهداری بر خواص فیزیکوشیمیایی و اکسایشی پودر مکمل فراسودمند حاوی ترکیبات زیستفعال دریایی با تکنیک ریزپوشانی نانولیپوزومها | ||
مجله بهره برداری و پرورش آبزیان | ||
دوره 14، شماره 1، فروردین 1404، صفحه 37-53 اصل مقاله (572.94 K) | ||
نوع مقاله: مقاله کامل علمی - پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22069/japu.2023.21818.1828 | ||
نویسندگان | ||
حدیث امیری* 1؛ بهاره شعبانپور2؛ پرستو پورعاشوری3؛ محبوبه کشیری4 | ||
1فرآوری محصولات شیلاتی، دانشکده شیلات و محیط زیست، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران | ||
2گروه فرآوری محصولات شیلاتی، دانشکده شیلات و محیط زیست، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران | ||
3گروه فراوری محصولات شیلاتی، دانشکده شیلات و محیط زیست، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگانف گرگان، ایران | ||
4گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده علوم و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران | ||
چکیده | ||
در این مطالعه، پودر مکمل فراسودمندی حاوی ترکیبات زیستفعال دریایی (پروتئین هیدرولیز شده ماهی، روغن ماهی و عصاره چرب میگو) با تکنیک ریزپوشانی نانولیپوزوها تهیه گردید. نانولیپوزومهای تولیدی با پروتئین آب پنیر WPC)) و کیتوزان CS)) بصورت تک/ دولایه و ترکیبی پوششدهی شدند، سپس توسط دستگاه فریزدرایر به مدت 72 ساعت خشک شدند. آنالیز ترکیبات تقریبی، حلالیت، ترکیبات اولیه اکسیداسیون و بررسی رنگ تیمارها طی 0، 1، 2 و 3 ماه در دمای 4 درجه سانتی گراد مورد بررسی قرار گرفت. طبق نتایج، نوع پوشش، مدت نگهداری و میزان رطوبت اثر معنیداری بر خصوصیات فیزیکوشیمیایی و پایداری اکسایشی تیمارها نشان داد (05/0 (P <. با افزایش زمان نگهداری، میزان خاکستر، رطوبت، حلالیت، ترکیبات اولیه اکسیداسیون و شاخص روشنایی تیمارها افزایش معنیداری داشتند ولی میزان پروتئین، چربی و شاخص قرمزی تیمارها روند کاهشی معنیداری داشتند (05/0 .(P <تیمار تک لایه کیتوزان و تیمارهای دو لایه WPC/CS)) به ترتیب بیشترین وکمترین میزان تغییرات خصوصیات فیزیکوشیمایی و پایداری اکسایشی را نشان دادند. بنابراین تیمارهای دو لایه حفاظت بهتری نسبت به سایر تیمارها داشتند. طبق نتایج، حضور WPC به عنوان ترکیب دیواره بر خصوصیات فیزیکوشیمیایی تیمارها اثر مطلوبی داشت، در صورتیکه حضور کیتوزان در ترکیب با WPC بصورت دو لایه اثر محافظتکنندگی بر مواد هسته و پایداری اکسایشی تیمارها طی دوره نگهداری داشت. بنابراین ریزپوشانی ترکیبات زیستفعال دریایی در حاملهای لیپوزومی و پوششدهی با پروتئین آب پنیر بصورت تک/ دولایه میتواند رویکرد مفیدی جهت حفاظت ترکیبات حساس در فرآوردههای غذایی یا بصورت یک پودر مکمل مغذی طی زمان نگهداری باشد. | ||
کلیدواژهها | ||
مدت نگهداری؛ پودر مکمل فراسودمند؛ نانولیپوزوم؛ ترکیبات زیستفعال دریایی | ||
مراجع | ||
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 60 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 44 |