
تعداد نشریات | 13 |
تعداد شمارهها | 626 |
تعداد مقالات | 6,517 |
تعداد مشاهده مقاله | 8,747,093 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 8,317,742 |
مقایسه شبکه عصبی و طراحی فاکتوریل در بهینهسازی کاهش کدورت شیره توت قرمز | ||
نشریه فرآوری و نگهداری مواد غذایی | ||
دوره 16، شماره 4، دی 1403، صفحه 95-111 اصل مقاله (1.3 M) | ||
نوع مقاله: مقاله کامل علمی پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22069/fppj.2025.22813.1838 | ||
نویسندگان | ||
رضا بیگزاده1؛ امید احمدی* 2 | ||
1دانشیار، گروه مهندسی شیمی، دانشکده مهندسی، دانشگاه کردستان، سنندج، ایران | ||
2استادیار، گروه مهندسی شیمی، دانشکده مهندسی، دانشگاه کردستان، سنندج، ایران | ||
چکیده | ||
سابقه و هدف: در سالهای اخیر، افزایش توجه به سلامت و کیفیت محصولات غذایی موجب شده است که فراوری مواد غذایی با بهکارگیری روشهای نوین، بسیار مهم تلقی شده و در رأس توجه قرار گیرد. یکی از چالشهای مهم در این زمینه، کدورت شیرههای میوهای و بهویژه شیره توت قرمز است. یکی از راههای مؤثر در کاهش کدورت، استفاده از جاذبهای طبیعی است. در این راستا، پوست موز بهعنوان یک جاذب طبیعی معرفی میشود که میتواند بهعنوان یک فاکتور مؤثر در فرایند کاهش کدورت شیره توت قرمز عمل کند. پوست موز با ترکیبات غنی، شامل پکتین و فیبرهای گیاهی، بهعنوان یکی از منابع بالقوه برای جذب ذرات معلق و کدورت شناخته میشود. مواد و روشها: ماده هدف و اولیه موردمطالعه در تحقیق حاضر، شیره توت قرمز و پوست موز بوده که شیره توت تهیه گردیده در تحقیق حاضر دارای حدودا 78 درجه بریکس بود، با استفاده از آب مقطر بریکس آن کاهش داده شده و تا مقدار 15 رقیقسازی انجام گرفت. پوست موز پس از خشک کردن آن در دمای ملایم 45 سانتیگراد در آون آزمایشگاهی توسط الکهای صنعتی به اندازههای یکسان 1 میلیمتر تبدیل گردید. در نهایت با مقایسه روشهای شبکه عصبی و فاکتوریل در کاهش کدورت شیره توت قرمز با استفاده از جاذب طبیعی پوست موز پرداخته شد. متغیرهای مستقل در نظر گرفته شده شامل دما، زمان و سرعت همزن بودند که هر کدام در 4 سطح مختلف بررسی گردیده و توسط روش فاکتوریل به طراحی آزمایش پرداخته شد. پاسخهای در نظر گرفته شده شامل درصد کاهش کدورت و درصد کاهش کارایی جاذب بودند. یافتهها: نتایج نشان داد که بیشترین کاهش کدورت (22/47%) با کمترین کاهش کارایی جاذب طبیعی (65/57%) در دمای 30 سانتیگراد و مدت زمان فرایند جذب سطحی 3 ساعت با سرعت همزدن 300 دور در دقیقه حاصل خواهد شد. همچنین از شبکه عصبی برای پیشبینی دو متغیر وابسته در نظر گرفته شده بهعنوان تابعی از متغیرهای مستقل استفاده گردید. نتایج مدلسازی شبکه عصبی دقت بالایی را به منظور پیشبینی متغیر هدف نشان داد، به طوریکه مقادیر متوسط خطای نسبی (MRE) برای دو متغیر وابسته درصد کاهش کدورت و درصد کاهش کارایی جاذب به ترتیب برابر با 06/2 و 90/0 درصد بود که در مقایسه با روش فاکتوریل که مقادیر آن برابر با 58/4 و 04/6 درصد بودند، باعث بهبود چشمگیر پیشبینی دو متغیر وابسته در نظر گرفته شده گردید. نتیجهگیری: پوست موز بهعنوان عامل جاذب طبیعی در کاهش کدورت شیره توت قرمز موثر عمل نمود، همچنین روش فاکتوریل بهعنوان یکی از روشهای طراحی آزمایش در جهت یافتن نقاط بهینه عملیاتی در فرایند کدورتزدایی بهخوبی عمل کرد. در نهایت استفاده از شبکه عصبی جهت پیشبینی نتایج حاصل از پژوهشهای آزمایشگاهی بهخوبی توانایی مدل نمودن خروجی با درصد اطمینان بالا را داشته، به طوریکه در تحقیق حاضر در مقایسه با روش فاکتوریل در میان 2 پاسخ وابسته در نظر گرفته شده، به بهبود نتایج هر دو 2 متغیر وابسته کاهش کدورت و کاهش کارایی جاذب طبیعی منجر گردید. | ||
کلیدواژهها | ||
بهینه سازی؛ جاذب طبیعی؛ پوست موز؛ شبکه عصبی؛ شیره توت قرمز | ||
مراجع | ||
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 18 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 19 |