
تعداد نشریات | 13 |
تعداد شمارهها | 626 |
تعداد مقالات | 6,517 |
تعداد مشاهده مقاله | 8,746,926 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 8,317,524 |
تعیین ارزش تغذیهای هسته خرمای عملآوری شده با روشهای شیمیایی و بیولوژیکی در شرایط آزمایشگاهی و مزرعهای | ||
نشریه پژوهش در نشخوار کنندگان | ||
دوره 12، شماره 4، دی 1403، صفحه 35-58 اصل مقاله (1.7 M) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22069/ejrr.2024.22135.1935 | ||
نویسندگان | ||
محسن شیر محمدی1؛ فرزاد قنبری* 2؛ جواد بیات3؛ فریبا فریور4 | ||
1کروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه گنبد کاووس، ایران | ||
2گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه گنبد کاووس | ||
3عضو هیئت علمی گروه علوم دامی دانشگاه گنبد | ||
4عضو هیات علمی گروه علوم دامی- دانشگاه گنبد کاووس | ||
چکیده | ||
سابقه و هدف: استفاده از محصولات فرعی کشاورزی یک راهبرد منطقی برای جبران کمبود اقلام خوراکی متداول میباشد. خرما از مهمترین محصولات مناطق خشک و کشورهای خاورمیانه میباشد که نقش مهمی در زندگی مردم این مناطق دارد. هسته خرما از جمله محصولات فرعی است که در زمان فرآوری خرما باقی میماند. با توجه به بالا بودن بخش لیگنوسلولزی در هسته خرما، عمل-آوری مناسب آن احنمالاً باعث بهبود بازده استفاده از آن در جیره دامهای اهلی خواهد شد. هدف از انجام این مطالعه بررسی تاثیر روشهای عملآوری شیمیایی و بیولوژیکی بر ارزش تغذیهای هسته خرما بود. مواد و روشها: این پژوهش در دو مرحله برونتنی و درونتنی انجام شد. ابتدا پودر هسته خرما با استفاده از هیدروکسید سدیم (50 گرم در کیلوگرم ماده خشک) و پراکسید هیدروژن (57 میلیلیتر در کیلوگرم ماده خشک) بهعنوان روشهای شیمیایی و قارچ آسپرژیلوس نایجر (105× 5 اسپور بر میلیلیتر) و باکتری باسیلوس سابتلیس (105× 5 رقت بر میلیلیتر) بهعنوان روشهای بیولوژیکی عملآوری شد. در مرحله برونتنی، ترکیب شیمیایی، فراسنجههای تولید گاز و قابلیت هضم نمونهها با استفاده از روشهای استاندارد اندازه گیری شدند. بر اساس نتایج حاصل از این مرحله، یک آزمایش پرواری انجام شد. این آزمایش بهمدت 84 روز با استفاده از 18 راس بره نر دالاق (03/3±88/24 کیلوگرم) انجام شد. برهها به 3 گروه 6 راسی تقسیم شدند و هر گروه یکی از جیرهها را دریافت کرد. جیرهها شامل: 1- جیره پایه، بدون هسته خرما، 2- جیره حاوی هسته خرمای عملآوری شده با هیدروکسید سدیم، و 3- جیره حاوی هسته خرمای عملآوری شده با پراکسیدهیدروژن بودند. در طول دوره پرواری، مقدار خوراک مصرفی به صورت روزانه محاسبه شد. وزنکشی برهها هر دو هفته یکبار انجام شد. ضریب تبدیل خوراک از تقسیم میانگین ماده خشک مصرفی به میانگین افزایش وزن دامها بهدست آمد. در انتهای آزمایش، 4 ساعت پس از خوراکدهی صبح، نمونهگیری از مایع شکمبه بهمنظور اندازهگیری pH و نیتروژن آمونیاکی انجام شد. دادههای حاصل از این آزمایش در قالب طرح کاملاً تصادفی تجزیه شدند. یافتهها: عملآوری بر ترکیب شیمیایی هسته خرما موثر بود (05/0< P). تیمارهای هیدروکسید سدیم و پراکسید هیدروژن مقدار خاکستر نمونهها را افزایش دادند. تمام تیمارها باعث افزایش مقدار پروتئین خام و عصاره اتری شدند که بیشترین مقدار در نمونههای عملآوری شده با باکتری باسیلوس سابتلیس و هیدروکسید سدیم مشاهده شد. مقدار الیاف نامحلول در شوینده خنثی و الیاف نامحلول در شوینده اسیدی در اثر عملآوری با پراکسیدهیدروژن و آسپرژیلوس نایجر کاهش یافت. همه تیمارها باعث افزایش کل مواد مغذی قابل هضم، انرژی خالص برای شیردهی و انرژی خالص برای رشد شدند. نرخ تولید گاز و فراسنجههای تخمینی شامل انرژی قابل متابولیسم، قابلیت هضم ماده آلی و اسیدهای چرب کوتاهزنجیر توسط تیمار پراکسیدهیدروژن افزایش یافتند (05/0< P). قابلیت هضم برونتنی ماده خشک و ماده آلی، عامل تفکیک و توده میکروبی تولید شده بعد از 24 ساعت انکوباسیون در نمونههای عملآوری شده با هیدروکسید سدیم و پراکسید هیدروژن بیشتر از سایر تیمارها بود (05/0< P). در آزمایش عملکردی، استفاده از هسته خرمای عملآوری شده با تیمارهای شیمیایی تاثیری بر مصرف خوراک، افزایش وزن و ضریب تبدیل خوراک برههای پرواری نداشت. مقدار pH و غلظت نیتروژن آمونیاکی در شرایط برونتنی و درونتنی بین تیمارهای مختلف یکسان بود. نتیجهگیری: نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که استفاده پودر هسته خرما درجیره، تاثیر نامطلوبی بر فراسنجههای عملکردی برهها نداشت. لذا با توجه به مقرون بهصرفه بودن این محصول جانبی، استفاده از آن تا سطح 15 درصد در جیره برههای پرواری پیشنهاد میشود. | ||
کلیدواژهها | ||
عملآوری؛ عملکرد پرواری؛ فراسنجههای تخمیر شکمبهای؛ هسته خرما | ||
مراجع | ||
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 75 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 83 |