
تعداد نشریات | 13 |
تعداد شمارهها | 626 |
تعداد مقالات | 6,517 |
تعداد مشاهده مقاله | 8,746,950 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 8,317,536 |
تاثیر مایکوریزا و فسفر بر خصوصیات فیتوشیمیایی و آنتی اکسیدانی کینوا (Chenopodium quinoa Willd) در سیستم کشت مخلوط | ||
پژوهشهای تولید گیاهی | ||
مقاله 4، دوره 31، شماره 4، دی 1403، صفحه 69-88 اصل مقاله (1.19 M) | ||
نوع مقاله: مقاله کامل علمی پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22069/jopp.2023.21943.3096 | ||
نویسندگان | ||
طیبه رستمی1؛ حمید عباس دخت* 2؛ حسن مکاریان3؛ منوچهر قلی پور4؛ خلیل کریم زاده اصل5 | ||
1دانشجوی دکتری گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی شاهرود، شاهرود، ایران. | ||
2نویسنده مسئول، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی شاهرود، شاهرود، ایران. | ||
3گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی شاهرود، شاهرود، ایران | ||
4گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی شاهرود، شاهرود، ایران. | ||
5گروه گیاهان دارویی و فرآوردههای جانبی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع، تهران، ایران. | ||
چکیده | ||
چکیده سابقه و هدف: گیاه کینوا با نام علمی (Chenopodium quinoa Willd)، جزء شبه غلات بوده و بومی کوههای آند در آمریکای جنوبی میباشد. گیاهی یکساله، دولپه، آلوتتراپلوئید (2n=4x =36) و خودگردهافشان از خانواده تاجخروسیان و زیرخانواده اسفناجیان میباشد (1) دانههای کینوا یک ماده غذایی بسیار ارزشمند با کربوهیدرات بالا، پروتئین با کیفیت، چربی، فیبر و حاوی انواع ویتامینها و مواد معدنی میباشد (2).این تحقیق بهمنظور بررسی مایکوریزا و کود فسفر بر برخی صفات فیتوشیمیایی و رشدی کینوا در شرایط کشت مخلوط به روش جایگزینی انجام شد. مواد و روشها: آزمایش در دو مزرعه تحقیقاتی دانشگاه صنعتی شاهرود در شهرستانهای شاهرود و میامی بهصورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل نسبتهای کشت خالص کینوا، 75درصد کینوا+ 25درصد ذرت، 50 درصد کینوا+50 درصد ذرت، 25درصد کینوا+ 75 درصد ذرت و خالص ذرت بهعنوان فاکتور اول و تیمار فسفر در سه سطح (صفر، 50 و 100 کیلوگرم در هکتار) بهعنوان فاکتور دوم و مایکوریزا در دو سطح (مصرف و عدم مصرف) به عنوان فاکتور سوم در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد که خصوصیات فیتوشیمایی و آنتیاکسیدانی کینوآ تحت تاثیر تیمارهای مختلف کشت مخلوط و هچنین استفاده از مایکوریزا و غلظتهای مختلف فسفر قرار گرفت. یافتهها: بر اساس نتایج حاصل از آزمایش بالاترین عملکرد دانه کینوا (1/2604کیلوگرم در هکتار) در منطقه میامی با کاربرد 50 کیلوگرم فسفر در هکتار و کمترین عملکرد دانه کینوا (3/1971 کیلوگرم در هکتار) در منطقه میامی در تیمار 100 کیلوگرم فسفر مشاهده گردید و بیشترین درصد پروتئین کینوآ ( 85/15) در کشت خالص کینوآ و کمترین مقدار پروتئین( 75/14) در شاهد و بدون استفاده از میکوریزا مشاهده شد. همچنین بیشترین مقدار فلاونوئیدها (80/66 میلیگرم بر گرم) و فعالیت آنتی اکسیدانی (85/79 درصد) کینوا در نسبت کشت مخلوط 50:50 تیمار شده با مایکوریزا مشاهده گردید و بیشترین میزان اسید چرب (8/15 درصد) در تیمارهای 50 درصد کینوا و فسفر 50 کیلوگرم در هکتار در منطقه میامی و کمترین اسید چرب (68/8 درصد) در تیمار 25 درصد کینوا + 75 درصد ذرت و فسفر 100 کیلوگرم در هکتار در منطقه شاهرود به دست آمد. بیشترین ارتفاع بوته با میانگین (3/81 سانتیمتر) با کاربرد مایکوریزا و استفاده از فسفر 50 کیلوگرم در هکتار و کمترین ارتفاع بوته (3/56 سانتیمتر)، در تیمار عدم استفاده از مایکوریزا و بدون استفاده از فسفر به دست آمد. نتیجه گیری: با توجه به نتایج حاصل از این تحقیق، سیستم کشت مخلوط با استفاده از کود فسفر و مایکوریزا روی صفات فیتوشیمیایی و آنتیاکسیدانی کینوا تاثیر مثبت داشته است. | ||
کلیدواژهها | ||
بیوشیمیایی؛ کشت مخلوط؛ کینوا | ||
مراجع | ||
1.Rostaei, M., & Fallah, S. (2016). Assessment of Canopy Characteristics and Essential Oil Yeild of Fenugreek and Black cumin in Intercropping under Application of Organic and Chemical Ferilizer. Journal of agricultural science and sustainable production, 25 (4), 1-23.
2.Akbarpour, V., Ashnavar, M., & Bahmanyar, M. A. (2016). Effect of manure and chemical fertilizer on physiological and phytochemical properties of coneflower. Agricultural Crop Management, 18 (3), 701-711.
3.Tavoosi, M., & Sepahvand, N. A. (2012). Evaluation of different genotypes of quinoa for yield and other phenological characteristics in khuzestan. 12th Iranian Genetic Congress. 21-23 May, 2012. Shahid Beheshti University, Tehran, Iran. [In Persian with English abstract]
4.Keskin, Ş., & Kaplan, E. A. (2015). Use of quinoa in bakery products. Journal of Field Crops Central Research Institute, 24 (2), 150-156.
5.Cheeseman, J. (2016). Food security in the face of salinity, drought, climate change, and population growth. In Halophytes for food security in dry lands (pp. 111-123). Academic Press.
6.Oelke, M., Giuliano, F., Mirone, V., Xu, L., Cox, D., & Viktrup, L. (2012). Monotherapy with tadalafil or tamsulosin similarly improved lower urinary tract symptoms suggestive of benign prostatic hyperplasia in an international, randomised, parallel, placebo-controlled clinical trial. European urology, 61 (5), 917-925.
7.Bazile, D., & Baudron, F. (2015). The dynamics of the global expansion of quinoa growing in view of its high biodiversity. pp. 42-55.
8.Stikic, R., Glamoclija, D., Demin, M., Vucelic-Radovic, B., Jovanovic, Z., Milojkovic-Opsenica, D., ... & Milovanovic, M. (2012). Agronomical and nutritional evaluation of quinoa seeds (Chenopodium quinoa Willd.) as an ingredient in bread formulations. Journal of cereal science, 55 (2), 132-138.
9.FAO. (2019). Food and Agriculture Organization of the United Nations data. Visible at http://www.fao.org/faostat/en/ #data/QC, Accessed October 02, 2020.10.Saleh, V., Afroundeh, R., Siahkouhian, M., & Asadi, A. (2021). Relationship between resting metabolic rate and body composition factors in obese and normal weight gymnast children. International Journal of Pediatrics, 9 (9), 14331-14340.
11.Sharma, M. P., Bhatia, N. P., & Adholeya, A. (2001). Mycorrhizal dependency and growth responses of Acacia nilotica and Albizzia lebbeck to inoculation by indigenous AM fungi as influenced by available soil P levels in a semi-arid Alfisol wasteland. New Forests, 21, 89-104.
12.Schalamuk, S., Velazquez, S., Chidichimo, H., & Cabello, M. (2006). Fungal spore diversity of arbuscular mycorrhizal fungi associated with spring wheat: effects of tillage. Mycologia, 98 (1), 16-22.
13.Gosling, P., Denizeau, M., & Oberlé, D. (2006). Denial of responsibility: a new mode of dissonance reduction. Journal of personality and social psychology, 90 (5), 722.
14.Khan, Z. R., Amudavi, D. M., Midega, C. A., Wanyama, J. M., & Pickett, J. A. (2008). Farmers’ perceptions of a ‘push–pull’technology for control of cereal stemborers and Striga weed in western Kenya. Crop protection, 27 (6), 976-987. 15.Valentine, S. P., Le Nedelec, M. J., Menzies, A. R., Scandlyn, M. J., Goodin, M. G., & Rosengren, R. J. (2006). Curcumin modulates drug metabolizing enzymes in the female Swiss Webster mouse. Life sciences, 78 (20), 2391-2398.
16.Augé, R. M. (2004). Arbuscular mycorrhizae and soil/plant water relations. Canadian Journal of Soil Science, 84 (4), 373-381.
17.Gong, X., Gutala, R., & Jaiswal, A. K. (2008). Quinone oxidoreductases and vitamin K metabolism. Vitamins & Hormones, 78, 85-101.
18.Aebi, H. (1984). Catalase in vitro. In Methods in enzymology. Academic press. 105, 121-126.
19.Hale, M. B. (1972). Making fish protein concentrates by enzymatic hydrolysis: a status report on research and some processes and products studied by NMFS.
20.Nsimba, R. Y., Kikuzaki, H., & Konishi, Y. (2008). Antioxidant activity of various extracts and fractions of Chenopodium quinoa and Amaranthus spp. seeds. Food Chemistry, 106 (2), 760-766.
21.Bona, E., Cantamessa, S., Massa, N., Manassero, P., Marsano, F., Copetta, A., & Berta, G. (2017). Arbuscular mycorrhizal fungi and plant growth-promoting pseudomonads improve yield, quality and nutritional value of tomato: a field study. Mycorrhiza, 27, 1-11.
22.Erdoğan, H., & Onur, K. O. C. A. (2020). Effect of quinoa-corn intercropping production system on yield and quality of mixture silage. Turkish Journal of Range and Forage Science, 1 (2), 57-65.
23.Chimenti, C. A., Pearson, J., & Hall, A. J. (2002). Osmotic adjustment and yield maintenance under drought in sunflower. Field Crops Research, 75 (2-3), 235-246.
24.Hinojosa, L., Sanad, M. N., Jarvis, D. E., Steel, P., Murphy, K., & Smertenko, A. (2019). Impact of heat and drought stress on peroxisome proliferation in quinoa. The Plant Journal, 99 (6), 1144-1158.
25.Benaffari, W., Boutasknit, A., Anli, M., Ait-El-Mokhtar, M., Ait-Rahou, Y., Ben-Laouane, R., & Meddich, A. (2022). The native arbuscular mycorrhizal fungi and vermicompost-based organic amendments enhance soil fertility, growth performance, and the drought stress tolerance of quinoa. Plants, 11 (3), 393.
26.Mathur, S., Tomar, R. S., & Jajoo, A. (2019). Arbuscular mycorrhizal fungi (AMF) protects photosynthetic apparatus of wheat under drought stress. Photosynthesis Research, 139, 227-238.
27.Begum, N., Ahanger, M. A., Su, Y., Lei, Y., Mustafa, N. S. A., Ahmad, P., & Zhang, L. (2019). Improved drought tolerance by AMF inoculation in maize (Zea mays) involves physiological and biochemical implications. Plants, 8 (12), 579.
28.Hashem, A., Kumar, A., Al-Dbass, A. M., Alqarawi, A. A., Al-Arjani, A. B. F., Singh, G., ... & Abd_Allah, E. F. (2019). Arbuscular mycorrhizal fungi and biochar improves drought tolerance in chickpea. Saudi Journal of Biological Sciences, 26 (3), 614-624.
29.Ait Chaouche, F. S., Mouhouche, F., & Hazzit, M. (2018). Antioxidant capacity and total phenol and flavonoid contents of Teucrium polium L. grown in Algeria. Mediterranean Journal of Nutrition and Metabolism, 11 (2), 135-144.
30.Maloney, E. A., Sattizahn, J. R., & Beilock, S. L. (2014). Anxiety and cognition. Wiley Interdisciplinary Reviews. Cognitive Science, 5 (4), 403-411.
31.Amani Machiani, M., Javanmard, A., Habibi Machiani, R., & Sadeghpour, A. (2022). Arbuscular mycorrhizal fungi and changes in primary and secondary metabolites. Plants, 11 (17), 2183.
32.Bowles, T. M., Barrios-Masias, F. H., Carlisle, E. A., Cavagnaro, T. R., & Jackson, L. E. (2016). Effects of arbuscular mycorrhizae on tomato yield, nutrient uptake, water relations, and soil carbon dynamics under deficit irrigation in field conditions. Science of the Total Environment, 566, 1223-1234.
33.Sardans, J., Lambers, H., Preece, C., Alrefaei, A. F., & Penuelas, J. (2023). Role of mycorrhizas and root exudates in plant uptake of soil nutrients (calcium, iron, magnesium, and potassium): has the puzzle been completely solved?. The Plant Journal, 114, 1227-1242.
34.Tyagi, T., & Agarwal, M. (2017). Phytochemical screening and GC-MS analysis of bioactive constituents in the ethanolic extract of Pistia stratiotes L. and Eichhornia crassipes (Mart.) solms. Journal of Pharmacognosy and Phytochemistry, 6 (1), 195-206.
35.Adolfsson, L., Nziengui, H., Abreu, I. N., Šimura, J., Beebo, A., Herdean, A., & Spetea, C. (2017). Enhanced secondary-and hormone metabolism in leaves of arbuscular mycorrhizal Medicago truncatula. Plant Physiology, 175 (1), 392-411.
36.Gerlach, N., Schmitz, J., Polatajko, A., Schlüter, U., Fahnenstich, H., Witt, S., & Bucher, M. (2015). An integrated functional approach to dissect systemic responses in maize to arbuscular mycorrhizal symbiosis. Plant, Cell & Environment, 38 (8), 1591-1612.
37.Dias, J. D. S., Oliveira Ferreira Melo, M. L., Andrino, M. A., Silva, M. R., Augusti, R., Lemos, E. E. P. D., & Simões, B. D. S. (2021). Organic acid adaptations in sugarcane juice. Avavcos em Ciencai e Tecnologia de Alimentos, 5 (1), 285-299.
38.Wang, Y. J., He, X. H., Meng, L. L., Zou, Y. N., & Wu, Q. S. (2023). Extraradical mycorrhizal hyphae promote soil carbon sequestration through difficultly extractable glomalin-related soil protein in response to soil water stress. Microbial Ecology, 86 (2), 1023-1034.
39.Bastías, D. A., Balestrini, R., Pollmann, S., & Gundel, P. E. (2022). Environmental interference of plant− microbe interactions. Plant, cell & environment, 45 (12), 3387-3398.
40.Li, Q. S., & Cai, D. (2021). Integrated mirna-seq and mrna-seq study to identify mirnas associated with alzheimer’s disease using post-mortem brain tissue samples. Frontiers in Neuroscience, 15, 620899.
41.Zamani, F., Amirnia, R., Rezaei-Chiyaneh, E., Gheshlaghi, M., von Cossel, M., & Siddique, K. H. (2023). Optimizing essential oil, fatty acid profiles, and phenolic compounds of dragon’s head (Lallemantia iberica) intercropped with chickpea (Cicer arietinum L.) with biofertilizer inoculation under rainfed conditions in a semi-arid region. Archives of Agronomy and Soil Science, 69 (9), 1687-1704.
42.García-Parra, M., Cuellar-Rodríguez, L. Á., & Balaguera-López, H. E. (2022). Arbuscular mycorrhiza symbiosis in quinoa (Chenopodium quinoa Willd.): A systematic review. Revista Facultad Nacional de Agronomía Medellín, 75 (1), 9853-9865.
43.Rezaei-Chiyaneh, E., Mahdavikia, H., Battaglia, M. L., Thomason, W. E., & Caruso, G. (2021). Intercropping and fertilizer type impact seed productivity and secondary metabolites of dragon's head and fenugreek. Scientia Horticulturae, 287, 110277.
44.Farajzadeh, Z., Shakerian, A., Rahimi, E., & Bagheri, B. (2023). Study the Profile of Fatty Acids in Different Varieties of Quinoa Sseed (Chenopodium quinoa willd.) for Improving Food Safety and Food Quality, Journal of Innovation in Food Science and Technology, 15 (57), 77-86. magiran.com/p2514699.
45.Rezapour Kavishahi, T., Mostafavirad, M., Saifzadeh, S., Valadabady, A. R., & Hadidimasouleh, E. (2021). Response of qualitative yield and fatty acids combination in groundnut oil to intercropped system with corn and combined application of chemical phosphorus and bio-fertilizers. Journal of Crop Production, 14 (1), 69-86.
46.Alizadeh Yeloojeh, K., Saeidi, G., & Ehsanzadeh, P. (2020). Effectiveness of physiological traits in adopting safflower (Carthamus tinctorius L.) genotypes to water deficit condition. International Journal of Plant Production, 14, 155-164.
47.Kaptan, M. A., Koca, Y. O., & Canavar, O. (2017). Effect of NPK Fertilization on Mineral Content and Fatty Acid Compounds of Corn Seed. Journal of Adnan Menderes University, Agricultural Faculty, 14 (2).
48.Ceccarelli, N., Curadi, M., Martelloni, L., Sbrana, C., Picciarelli, P., & Giovannetti, M. (2010). Mycorrhizal colonization impacts on phenolic content and antioxidant properties of artichoke leaves and flower heads two years after field transplant. Plant and Soil, 335, 311-323.
49.Baslam, M., Qaddoury, A., & Goicoechea, N. (2014). Role of native and exotic mycorrhizal symbiosis to develop morphological, physiological and biochemical responses coping with water drought of date palm, Phoenix dactylifera. Trees, 28, 161-172.
50.Perner, H., Rohn, S., Driemel, G., Batt, N., Schwarz, D., Kroh, L. W., & George, E. (2008). Effect of nitrogen species supply and mycorrhizal colonization on organosulfur and phenolic compounds in onions. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 56 (10), 3538-3545.
51.Qin, Y., Yan, Y., Cheng, L., Lu, Y., Chen, J., Liu, F., & Tan, J. (2023). Arbuscular Mycorrhizal Fungi and Rhizobium Facilitate Nitrogen and Phosphate Availability in Soybean/ Maize Intercropping Systems. Journal of Soil Science and Plant Nutrition, 23 (2), 2723-2731. 52.Dang, K., Gong, X., Liang, H., Guo, S., Zhang, S., & Feng, B. (2023). Phosphorous fertilization alleviates shading stress by regulating leaf photosynthesis and the antioxidant system in mung bean (Vigna radiata L.). Plant Physiology and Biochemistry, 196, 1111-1121.
53.Amiri, R., Nikbakht, A., & Etemadi, N. (2015). Alleviation of drought stress on rose geranium (Pelargonium graveolens L.) Herit. in terms of antioxidant activity and secondary metabolites by mycorrhizal inoculation. Scientia Horticulturae, 197, 373-380.
54.Al-Arjani, A. B. F., Hashem, A., & Abd_Allah, E. F. (2020). Arbuscular mycorrhizal fungi modulate dynamics tolerance expression to mitigate drought stress in Ephedra foliata Boiss. Saudi Journal of Biological Sciences, 27 (1), 380-394.
55.Mu, J., Qi, Y., Gong, K., Brennan, M. A., Ma, Q., Wang, J., & Brennan, C. S. (2023). Effects of quinoa flour (Chenopodium Quinoa Willd.) substitution on wheat flour characteristics. Current Research in Food Science, 7, 100556.
56.Pellegrini, M., Lucas-Gonzales, R., Ricci, A., Fontecha, J., Fernandez-Lopez, J., Perez-Alvarez, J. A., & Viuda-Martos, M. (2018). Chemical, fatty acid, polyphenolic profile, techno-functional and antioxidant properties of flours obtained from quinoa (Chenopodium quinoa Willd.) seeds. Industrial Crops and Products, 111, 38-46.
57.Wang, Q., Qiu, Y., Li, J. Y., Zhou, Z. J., Liao, C. H., & Ge, X. Y. (2020). A unique protease cleavage site predicted in the spike protein of the novel pneumonia coronavirus (2019-nCoV) potentially related to viral transmissibility. Virologica Sinica, 35, 337-339. 58.Saddiq, M. S., Wang, X., Iqbal, S., Hafeez, M. B., Khan, S., Raza, A., & Gulshan, A. B. (2021). Effect of water stress on grain yield and physiological characters of quinoa genotypes. Agronomy, 11 (10), 1934. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 173 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 34 |