
تعداد نشریات | 13 |
تعداد شمارهها | 626 |
تعداد مقالات | 6,517 |
تعداد مشاهده مقاله | 8,746,927 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 8,317,525 |
اثر تغذیه میوه بلوط فرآوری شده با هیدروکسید سدیم و اوره بر عملکرد رشد، قابلیت هضم ظاهری مواد مغذی، خصوصیات لاشه و برخی فراسنجههای خونی برههای نر پرواری آمیخته زل و آتابای | ||
نشریه پژوهش در نشخوار کنندگان | ||
دوره 12، شماره 1، فروردین 1403، صفحه 1-16 اصل مقاله (1.08 M) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22069/ejrr.2023.21190.1892 | ||
نویسندگان | ||
محمد نوروزی1؛ یداله چاشنی دل* 2؛ مصطفی یوسف الهی3؛ اسدا... تیموری یانسری2 | ||
1دانشجوی دوره دکتری تغذیه دام، دانشکده علوم دامی و شیلات، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری | ||
2عضو هیاتعلمی ، گروه علوم دامی، دانشکده علوم دامی و شیلات، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران | ||
3عضو هیاتعلمی ،گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زابل، زابل، ایران | ||
چکیده | ||
سابقه و هدف: با توجه به شرایط اقلیمی و ارتفاع از سطح دریا نواحی شمالی سلسله جبال البرز از جنگلهای تالش تا جنگلهای گرگان که رویشگاه چندین گونه از درختان بلوط است؛ استفاده از میوه درخت بلوط بهدلیل ترکیبات مغذی آن و با تکیه بر روش فرآوری مناسب جهت کاهش ترکیبات ضدمغذی و افزایش قابلیت هضم آن، قابلیت بررسی در بحث تغذیه دامهای پرواری را دارد. لذا هدف از این مطالعه، بررسی اثر سطوح مختلف میوه بلوط فرآوری شده با هیدروکسید سدیم و اوره بر عملکرد، قابلیت هضم ظاهری مواد مغذی، صفات کمی و کیفی لاشه و برخی فراسنجههای خونی برههای نر پرواری زل بود. مواد و روشها: برای انجام این پژوهش از تعداد 20 رأس بره نر پرواری آمیخته زل با آتابای با میانگین سن 38/0±5/5 ماه و وزن اولیه 4/0±27 کیلوگرم در قالب یک طرح کاملاً تصادفی به مدت 90 روز استفاده شد. تیمارهای آزمایشی شامل گروه شاهد (فاقد میوه بلوط+پلیاتیلن گلیکول) و تیمارهای حاوی سطوح 10، 20 و 40 درصد در ماده خشک میوه بلوط فرآوری شده با هیدروکسید سدیم و اوره بودند. خوراک مصرفی برهها به صورت جیره کاملاً مخلوط در حد اشتها در دو نوبت (ساعت 8:00 صبح و 17:00 بعدازظهر) در اختیار دامها قرار گرفت. میوه بلوط (Quercus castaneifolia) مورد استفاده در این تحقیق در اواخر فصل تابستان و اوایل فصل پاییز از درختان بلوط گونه بلندمازو جنگل های استان مازندران، شهرستان ساری به طور تصادفی جمعآوری شد. وزنکشی دامهای آزمایشی هر 14 روز با رعایت 12 ساعت محرومیت از خوراک انجام شد. تعیین قابلیت هضم ظاهری مواد مغذی خوراک به روش خاکستر نامحلول در اسید در روزهای 85 الی 90 آزمایش انجام شد. برای اندازهگیری صفات کمی و کیفی لاشه در پایان روز 90 آزمایش و بعد از 24 ساعت از آخرین توزین خوراک، از هر تیمار 3 بره انتخاب و پس از 12 ساعت محرومیت از خوراک کشتار شد. برای تعیین فراسنجههای خونی در پایان آزمایش، 3 تا 4 سـاعت بعـد از مصـرف خـوراک با استفاده از لولههای خلاءدار حـاوی مـاده ضـد انعقـاد از وریـد وداج بـرههـا خـونگیـری شـد. یافتهها: نتایج عملکرد رشد نشان داد که تیمار 40 درصد میوه بلوط فرآوری شده بهطور معنیداری دارای بالاترین مقدار ماده خشک مصرفی، افزایش وزن روزانه و وزن نهایی پروار پروار و نیز پایینترین ضریب تبدیل خوراک بود (05/0>P). نتایج قابلیت هضم ظاهری مواد مغذی نشان داد که در پروتئین خام و الیاف نامحلول در شوینده خنثی تفاوت معنیداری بین تیمارهای آزمایشی وجود داشت (05/0>P). بیشترین قابلیت هضم ظاهری پروتئین خام و الیاف نامحلول در شوینده خنثی به ترتیب در تیمار 20 و 40 درصد میوه بلوط فرآوری شده مشاهده شد. نتایج برخی فراسنجههای خونی نشان داد که در غلظت گلوکز و نیتروژن اورهای خون تفاوت معنیداری بین تیمارهای آزمایشی وجود داشت (05/0>P). بیشترین غلظت گلوکز سرم خون در تیمار 40 درصد میوه بلوط فرآوری شده مشاهده شد. در غلظت نیتروژن اورهای خون، گروه شاهد دارای بیشترین غلظت و تیمار 40 درصد میوه بلوط فرآوری شده دارای کمترین غلظت بود. در صفات کمی و کیفی لاشه، بالاترین وزن کشتار، وزن لاشه گرم، وزن لاشه سرد، درصد ران و سردست در تیمار 40 درصد میوه بلوط فرآوری شده و بالاترین بازده لاشه در تیمار 20 درصد میوه بلوط فرآوری شده وجود داشت (05/0>P). نتیجهگیری: نتایج کلی تحقیق حاضر نشان داد که وزن پایان پروار، افزایش وزن روزانه، ماده خشک مصرفی، ضریب تبدیل خوراک و نیز قطعات با ارزش لاشه در برههای پرواری با مصرف تیمار 40 درصد میوه بلوط فرآوری شده بهبود یافت. قابلیت هضم ظاهری پروتئین خام و الیاف نامحلول در شوینده خنثی به ترتیب با مصرف سطوح 20 و 40 درصد بلوط فرآوری شده بهبود یافت. | ||
کلیدواژهها | ||
برههای پرواری؛ صفات لاشه؛ فراسنجههای خونی؛ قابلیت هضم ظاهری؛ میوه بلوط | ||
مراجع | ||
Alipanahi, Z., Fatahnia, F., Jafari, H., Taasoli, G., Mirzaei-Alamouti, H., Barrett, D. and Pormalekshahi, A.J.L.S. 2019. Effect of oak acorn with or without polyethylene glycol in diets containing extruded soybean on milk fatty acid profile, ruminal fermentation and plasma metabolites of lactating goats. Livestock Science, 221: 57-62. AOAC. 2003. Official Methods of Analysis of AOAC International. 17th edition. 2nd revision. Gaithersburg, MD, USA, Association of Analytical Communities. Bouderoua, K., Mourot, J. and Selselet-Attou, G. 2009. The effect of green oak acorn (Quercus ilex) based diet on growth performance and meat fatty acid composition of broilers. AsianAustralian Journal of Animal Science, 22(6): 843-848. Bourg, B.M., Tedeschi, L.O., Wickersham, T.A. and Tricarico, J.M. 2012. Effects of a slow-release urea product on performance, carcass characteristics, and nitrogen balance of steers fed steam-flaked corn. Journal of Animal Science, 90(11): 3914-3923. Brown, D. and Ng’ambi, J.W. 2017. Effect of polyethylene glycol 4000 supplementation on the performance of yearling male Pedi goats fed dietary mixture levels of Acacia karroo leaf meal and Setaria verticillata grass hay. Tropical Animal Health and Production, 49: 1051-1057. Duncan, D.B. 1955. Multiple range and multiple F tests. Biometrics, 1: 1-42. Fagundes, G.M., Modesto, E.C., Fonseca, C.E.M., Lima, H.R.P. and Muir, J.P. 2014. Intake, digestibility and milk yield in goats fed Flemingia macrophylla with or without polyethylene glycol. Small Ruminant Research, 116: 88–93. Froutan, E., Azizi, O., Sadeghi, G., Fatehi, F. and Lashkari, S. 2014. Effects of different concentrations of ground oak acorn on growth performance, blood parameters and carcass characteristics of goat kids. Animal Production Science, 55(1): 87-92. Ghaderi-Ghahfarokhi, M., Sadeghi Mahoonak, A., Aalami, M., Khomeiri, M. and Rezaei, R. 2011. Evaluation of antiradical and antimicrobial activity of methanolic extract of two acorn varieties and detection of phenolic compound with high performance liquid chromatography. Iranian Food Science and Technology, 7(3): 180-190. (In Persian). Harsini, M., Bojarpour, M., Eslami, M., Chaji, M. and Mohammadabadi, T. 2013. The effect of oak kernel on digestibility and fermentative characteristics in Arabic sheep. Iranian Journal of Animal Science Research, 5(2): 127-135. (In Persian). Hassan, A., Hafsa, S.A., Elghandour, M.M.Y., Reddy, P.R.K., Salem, M.Z.M., Anele, U.Y. and Salem, A.Z.M. 2020. Influence of Corymbia citriodora leaf extract on growth performance, ruminal fermentation, nutrient digestibility, plasma antioxidant activity and faecal bacteria in young calves. Animal Feed Science and Technology, 261: 114394. Hidayet, H.M. and Mustafa, K.N. 2020. Influence of Different Levels of Ground Oak (Quercus Aegilops) Acorns on Growth Performance and Some Carcass Characteristics of Awassi Lambs. Science Journal of University of Zakho, 8(2): 58-61. Healy, P.J. 1974. Serum alkaline phosphatase activity in phosphatase activity in sheep. Australian Journal of Experimental Biology and Medical Science, 52: 375-385. Hoseinpour-Mohammadabadi, H. and Chaji, M. 2019. Effect of oak kernel on digestibility, growth performance, protozoa population and ruminal and blood parameters of fattening goat kids. Iranian Veterinary Journal, 15(2): 38-49 (In Persian). Hosoda, K., Nishida, T., Park, W.Y. and Eruden, B. 2005. Influence of Mentha xpiperita L. (peppermint) supplementation on nutrient digestibility and energy metabolism in lactating dairy cows. Journal of Animal Science, 18(12): 1721-1726. Jafari, H., Fazali, H., Vermaghani, S. and Maqsoodunijad, Q. 2002. The use of different levels of oak fruit in the diet of fattening lambs of Kurdish sheep, Journal of Research and Construction, 14(14): 36-40. (In Persian). Jafari, H., Fatahnia, F., Khatibjoo, A., Taasoli, G. and Fazaeli, H. 2018. Effect of oak acorn level on colostrum composition and plasma immunoglobulin G of late-pregnant goats and their kids. Animal, 12(11): 2300-2309. Jeacoce, R.E. 1977. Continuous measurements of the pH of beef muscle in intact beef carcasses. International Journal of Food Science and Technology, 4: 375-386. Krueger, W.K., Gutierrez-Bañuelos, H., Carstens, G.E., Min, B.R., Pinchak, W.E., Gomez, R.R. and Forbes, T.D.A. 2010. Effects of dietary tannin source on performance, feed efficiency, ruminal fermentation, and carcass and non-carcass traits in steers fed a high-grain diet. Animal Feed Science and Technology, 159(1-2): 1-9. Makkar, H.P.S. and Singh, B. 1992. Effect of wood ash on tannin content of Oak BE (Quercus incana) leaves. Bioresour Technology, 41: 85–86. Makkar, H.P.S. 2003. Effects and fate of tannins in ruminant animals, adaptation to tannins, and strategies to overcome detrimental effects of feeding tannin-rich feeds. Small Ruminant Research, 49(3): 241-256. Mahgoub, O., Kadim, I.T., Tageldin, M.H., Al-Marzooqi, W.S., Khalaf, S.Q. and Ali, A.A. 2008. Clinical profile of sheep fed non-conventional feeds containing phenols and condensed tannins. Small Ruminant Research, 78(1-3): 115-122. Mekki, I., Smeti, S., Hajji, H., Mahouachi, M. and Atti, N. 2022. Effects of green oak acorn (Quercus ilex) intake on nutrient digestibility, lamb growth, and carcass and non-carcass characteristics. Archives Animal Breeding, 65(1) :113-120. Mekki, I., Smeti, S., Hajji, H., Yagoubi, Y., Mahouachi, M. and Atti, N. 2019. Effect of oak acorn (Quercus ilex) intake during suckling and fattening of Barbarine lambs on growth, meat quality and fatty acid profile. Journal Animal Feed Science, 28: 22-30. Min, B.R., Barry, T.N., Attwood, G.T. and McNabb, W.C. 2003. The effect of condensed tannins on the nutrition and health of ruminants fed fresh temperate forages: a review. Animal Feed Science and Technology, 106(1-4): 3-19. Moradi, M., Afzalzadeh, A., Behgar, M and Norozina, M.M. 2015.The effect of rations containing pistachio by-products treated with electron beam, soda and polyethylene glycol on digestibility and performance of fattening lambs. Iranian Journal of Animal Science Research, 7(3): 278-284 (In Persian). Mozaffarian, V. 2015. Trees and shrubs of Iran. Publication contemporary culture. 4th ed. Farhangmoaser, Tehran, Pp: 600-721. (In Persian). Patra, A.K. and Saxena, J. 2011. Exploitation of dietary tannins to improve rumen metabolism and ruminant nutrition. Journal of the Science of Food and Agriculture, 91: 24-37. Rababah, T.M., Ereifej, K.I., Al-Mahasneh, M.A., Alhamad, M.N., Alrababah, MA. and Muhammad, A.H. 2008. The physicochemical composition of acorns for two mediterranean Quercus species. Jordan Journal of Agricultural Sciences, 4(2): 131-137. Relling, A.E., Crompton, L.A., Loerch, S.C. and Reynolds, C.K. 2009. Plasma concentration of glucose-dependent insulin tropic polypeptide is negatively correlated with respiratory quotient in lactating dairy cows. Journal of Animal Science, 87: 470–471. Saffarzadeh, A., Vincze, L. and Csapó, J. 2000. Determination of some anti-nutritional factors and metabolisable energy in acorn (Quercus branti), Pistacia atlantica and Pistacia khinjuk seed as new poultry diets. Acta Agraria Kaposváriensis, 4(1): 41-47. Salem, A.Z., Kholif, A.E., Olivares, M., Elghandour, M.M., Mellado, M. and Arece, J. 2014. Influence of S. babylonica extract on feed intake, growth performance and diet in vitro gas production profile in young lambs. Tropical Animal Health and Production, 1: 213-219. Tedeschi, L.O., Cannas, A. and Fox, D.G. 2010. A nutrition mathematical model to account for dietary supply and requirements of energy and other nutrients for domesticated small ruminants: the development and evaluation of the Small Ruminant Nutrition System. Small Ruminant Research, 89: 174-184. Van Soest, P.J van., Robertson, J.B. and Lewis, B.A. 1991. Methods for dietary fiber, neutral detergent fiber, and non-starch polysaccharide in relation to animal soybean meal on nitrogen utilization by ruminants. Journal of Animal Science, 63: 879-886. Van Keulen, J. and Young, B.A. 1977. Evaluation of acid-insoluble ash as a natural marker in ruminant digestibility studies. Journal of Animal Science, 44: 282-287 Waghorn, G. 2008. Beneficial and detrimental effects of dietary condensed tannins for sustainable sheep and goat production—Progress and challenges. Animal Feed Science and Technology, 147(1-3): 116-139. Yisehak, K., De Boever, J.L. and Janssens, G.P.J. 2014. The effect of supplementing leaves of four tannin‐rich plant species with polyethylene glycol on digestibility and zootechnical performance of zebu bulls (B os indicus). Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition, 98(3): 417-423. Yousef Elahi, M. and Rouzbehan, Y. 2008. Characterization of Quercus persica, Quercus infectoria, Quercus libani as ruminant feeds. Animal Feed Science and Technology, 140:78-89. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 261 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 345 |