
تعداد نشریات | 13 |
تعداد شمارهها | 626 |
تعداد مقالات | 6,517 |
تعداد مشاهده مقاله | 8,746,947 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 8,317,531 |
بررسی اثر افزودن عصاره اتانولی پونه و سیستئین به رقیق کننده بر ویژگیهای باروری منی مجمد قوچ بلوچی پس از یخگشایی | ||
نشریه پژوهش در نشخوار کنندگان | ||
دوره 8، شماره 1، خرداد 1399، صفحه 49-62 اصل مقاله (406.74 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22069/ejrr.2020.17323.1715 | ||
نویسندگان | ||
کاوه علی زاده1؛ فرید مسلمی پور* 2؛ فاطمه بحری بیناباج2؛ علی مجتهدین3 | ||
1دانش آموخته کارشناسی ارشد ، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی گنبد کاووس | ||
2استادیار ، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی گنبد کاووس | ||
3دانشیار، گروه علوم دامی ، دانشکده کشاورزی محقق اردبیلی | ||
چکیده | ||
سابقه و هدف: با توجه به تمایل فزاینده پرورش دهندهگان گوسفند به استفاده از تلقیح مصنوعی، یافتن راهکارهایی برای حفط باردری منی منجمد قوچ میتواند دارای اهمیت و کاربردی باشد. یکی از اثرات منفی انجماد منی دامها، افزایش رادیکالهای آزاد و در نتیجه افزایش پراکسیداسیون غشای سلولی اسپرم است که در نهایت باعث کاهش باروری منی پس از یخگشایی میگردد. برخی گیاهان با داشتن سطوح بالای آنتیاکسیدان طبیعی میتوانند به کاهش پراکسیداسیون منی کمک نمایند. از سوی دیگر، اسید آمینه سیستئین به عنوان پیشساز گلوتاتیون، یکی از ظرفیتهای آنتیاکسیدانتی منی به شمار میرود. بنابراین، هدف از این پژوهش بررسی اثر افزودن عصاره اتانولی گیاه پونه به عنوان منبع آنتیاکسیدانتهای طبیعی و اسید آمینه سیستئین به منی قوچ بر ویژگیهای باروری منی پس از فرآیند انجماد و یخگشایی بود. مواد و روشها: در این تحقیق نمونههای منی از چهار رأس قوچ بلوچی بالغ و بارور (میانگین سن بیش از دو سال) با استفاده از مهبل مصنوعی جمع آوری گردید و پس از ارزیابی اولیه با یکدیگر مخلوط شدند. سپس نمونهها با استفاده از رقیق کننده منی بر پایه تریس- زرده تخم مرغ رقیقسازی گردیدند. تیمارهای آزمایش بصورت (3×3) در قالب فاکتوریل طرح کاملا تصادفی با 9 تیمار و 6 تکرار انجام شده که به هر گروه تیماری شش نی (پایوت) اختصاص یافت. پس از افزودن سطوح مختلف عصاره اتانولی پونه (صفر، 100 و 200 میکرولیتر بر میلیلیتر) و اسید آمینه سیستئین (صفر، 5 و 10 میلیمول)، نیهای با منی پر شده و به مدت دو ساعت در دمای یخچال (چهار درجه سانتیگراد) خنک شدند و سپس در نیتروژون مایع، منجمد و به مخزن نیتروژن منتقل شدند. پس از گذشت 10 روز، یخگشایی نیها در آب ولرم انجام شد و فراسنجههای حرکتی اسپرم توسط دستگاه ارزیابی کامپیوتری ارزیابی شد. درصد زندهمانی، یکپارچگی غشای پلاسمایی و ریختشناسی طبیعی اسپرمها به کمک میکروسکوپ ارزیابی شد. دادههای این پژوهش با استفاده از نرمافزار آماری SAS با رویه GLM مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. تفاوت آماری بین میانگینها نیز با استفاده از آزمون توکی-کرامر (درسطح احتمال ۵ درصد) انجام شد. یافتهها: نتایج نشان داد که اثر افزودن عصاره گیاه پونه و سیستئین و همچنین برهمکنش آنها بر همه فراسنجههای جنبایی و زندهمانی اسپرم منجمد قوچ پس از یخگشایی معنیدار بود (05/0P<) بجز درصد اسپرمها با ریختشناسی غیرطبیعی که صرفا اثر افزودن سیستئین معنیدار بود. نتایج مقایسه میانگینها نشان داد که بیشترین جنبایی کل، یکپارچگی غشای پلاسمایی، خطی بودن جنبایی و سرعت در مسیر منحنی اسپرم در تیمار سیستئین 10 (بدون عصاره پونه) و بیشترین زندهمانی، سرعت اسپرم در مسیر مستقیم و سرعت اسپرم در مسیر میانگین در تیمار سیستئین 5 مشاهده شد. بیشترین درصد جنبایی پیشرونده اسپرم در تیمار عصاره پونه 200 (بدون سیستئین) بود. نتیجهگیری: به طور کلی با توجه به تاثیر مثبت افزودن اسیدآمینه سیستئین در رقیق کننده بر پایه تریس–زرده تخم مرغ بر بیشتر فراسنجههای باروری اسپرم منجمد پس از یخگشایی، استفاده از سطوح 5 و 10 میلیمول سیستئین در هر میلیلیتر رقیق کننده برای حفظ باروری منی منجمد قوچ پیشنهاد میگردد. | ||
کلیدواژهها | ||
اسپرم؛ باروری؛ سیستئین؛ عصاره پونه؛ قوچ | ||
مراجع | ||
1.Alvarez, J.G., Touchstone, J.C., Blasco, L. and Storey, B.T. 1987. Spontaneous lipid peroxidation and production of hydrogen peroxide and superoxide in human spermatozoa: Superoxide dismutase as major enzyme protectant against oxygen toxicity. Journal of Andrology. 8: 338-348.
2.Armstrong, J.S., Rajasekaran, M., Chamulitrat, W., Gatti, P., Hellstrom, W.J. and Sikka, S.C. 1999. Characterization of reactive oxygen species induced effects on human spermatozoa movement and energy metabolism. Free Radical Biology and Medicine, 26(7): 869-880.
3.Bailey, J.L., Bilodeau, J.F. and Cormier, N. 2000. Semen cryopreservation in domestic animals: a damaging and capacitating phenomenon. Journal of Andrology. 21: 1-7.
4.Bansal, A.K. and Bilaspuri, G.S. 2011. Impacts of oxidative stress and Antioxidants one semen functions. Veterinary Medicine International. 686137: 1-7.
5.Bilodeau, J.F., Chatterjee, S., Sirard, M.A. and Gagnon, C. 2000. Levels of antioxidant defenses are decreased in bovine spermatozoa after a cycle of freezing and thawing. Molecular Reproduction and Development. 55: 200-202.
6.Baumber, J., Ball, B.A., Gravance, C.G., Medina, V. and Davies-Morel M.C. 2000. The effect of reactive oxygen species on equine sperm motility, viability, acrosomal integrity, mitochondrial membrane potential and membrane lipid peroxidation. Journal of Andrology. 21: 895-902.
7.Craig, J.W. 1999. Health – promoting properties of common herbs. American Journal of Clinical Nutrition. 70 (S3): 491-499.
8.Dolti, P., Moghaddam,Gh. and Ahmadian, H. 2016. Evaluation of the effects of cysteine and trehalose on longterm cryopreservation of ram semen. Journal of Agri-Food and Applied Sciences. 4 (1): 1-6.
9.Hancock, J. 1956. The morphology of boar spermatozoa. Journal of the Royal Microscopical Society. 76: 84-97.
10.DaghighKia, H. Sadeghi SadeghAbad, F. Mohamadzadeh, H. Vaseghi Dodran, H. and Ashrafi I. 2017. The effect of Origanum Vulgare extract as natural antioxidant on quality cryopreserved ram sperm. Journal of Animal Science Research.26(4): 111-120.( In Persian)
11.Farhadi, R. DaghighKia, H. and Ashrafi I. 2016. The Effect of Salvia Sahendica Ethanolic Extract as Natural Antioxidant on Quality Parameters of Cryopreserved Holstein Bull Sperm. Research on Animal Production. 12: 79-86.
12.Khalili, B., Jafaroghli, M. Farshad, A. and Paresh- Khiavi, M. 2010. The Effects of Different concentrations of Glycine and cysteine on the Freezability of Moghani Ram spermatozoa. Asian-Australian Journal of Animal Sciences. 23(3): 318-325.
13.Krzyzosiak, J., Evenson, D., Pitt, C., Jost, L., Molan, P. and Vishwanath, R. 2001. Changes in susceptibility of bovine sperm to in situ DNA denaturation during prolonged incubation at ambient temperature under conditions of exposure to reactive oxygen species and nuclease inhibitor. Reproduction, Fertility and Development. 12(6): 251-261.
14.Lenzi, A., Picardo, M., Gandini, L., Lombardo, F., Terminali, O., Passi, S. and Dondero, F. 1994.Glutathione treatment of dyspermia: effect on the lipoperoxidation process. Journal of Human Reproduction, 9: 2044-2050.
17.Moreno, J.S., Coloma, M.A., Diaz, A.T., Brunet, A.G., Pastor, A.P., Soria, A.Z., Carrizosa, J.A., Urritia, B., and Sebastian, A.L. 2008. A comparison of the protective action of chicken and quail egg yolk in the cryopreservation. Cryobiology. 57(1): 25-29.
21.Rice-Evans, C., Miller, N.J. and Paganga, G. 1997. Antioxidant properties of phenolic compounds. Trends in Plants Science. 2: 152-159.
22.Revell, S., and Mrode, R. 1994. An osmotic resistance test for bovine semen. Animal Reproduction Science. 36: 1-2.77-86.
23.Rahbari, F., Moslemipour, F., Mostafalou, Y. and Rahchamani, R. 2017. Effect of cysteine addition and semen extender type on fertility of bovine semen stored at refrigerator temperature. The Third national conference on innovative achievements. 1-12.
24.Roca, J., Gil, M.A., Parrilla, I., Vazquez, J.M. and Martinez, E.A. 2004. Survival and fertility of boar spermatozoa after freeze-thawing in extender supplemented with butylated hydroxytoluene. Journal of Andrology, 25: 397-405.
25.Sikka, S.C. 2001. Relative impact of oxidative stress on male reproductive function. Current Medicinal Chemistry; 8: 851-862.
26.Safdarian, M. 2007. Artificial insemination of sheep and goats. The first edition. Institute of Applied Science Agriculture, 232p. (In Persian)
27.Topraggaleh, T.R., Shahverdi, A., Rastegarnia, A., Ebrahimi, B., Shafiepour, V., Sharbatoghli, M., Esmaeili, V. and Janzamin, E. 2014. Effect of cysteine and glutamine added to extender on post-thaw sperm functional parameters of buffalo bull. Andrologia. 46(7): 777-783.
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 528 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 347 |