
تعداد نشریات | 13 |
تعداد شمارهها | 626 |
تعداد مقالات | 6,517 |
تعداد مشاهده مقاله | 8,747,084 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 8,317,742 |
ارزیابی خصوصیات زراعی و شیمیایی بوم نظام گندم تحت تاثیر الگوهای کشت مضاعف و مدیریت زیستی- شیمیایی کود | ||
پژوهشهای تولید گیاهی | ||
مقاله 6، دوره 26، شماره 2، شهریور 1398، صفحه 71-84 اصل مقاله (549.68 K) | ||
نوع مقاله: پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22069/jopp.2019.14557.2307 | ||
نویسندگان | ||
امیر آینه بند* 1؛ محمود شوهانی2؛ اسفندیار فاتح1 | ||
1دانشگاه شهید چمران اهواز | ||
2دانشگاه شهید چمران اهواز گروه زراعت | ||
چکیده | ||
سابقه و هدف: با استفادهی منحصر به فرد از کودهای شیمیایی نمیتوان به پایداری در تولید محصولات زراعی دست یافت. بهعلاوه حصول عملکرد قابل قبول گیاهان زراعی با استفادهی کودهای زیستی بهتنهایی امکانپذیر نمیباشد. بنابراین استفاده از راهکارهای مدیریتی همچون توالی مناسب گیاهان زراعی و استفادهی تلفیقی از کودهای زیستی و شیمیایی میتواند در تولید و تداوم محصولات کشاورزی راهگشا باشند. بنابراین، پژوهش حاضر با هدف بررسی اثر توالی کاشت گیاهان مختلف زراعی با گندم و تلفیق کاربرد کودهای شیمیایی و زیستی بر عملکرد کمی و کیفی گیاه گندم و وضعیت عناصر در خاک اجرا شد. مواد و روشها: بهمنظور مطالعهی اثر توالی زراعی و کودهای زیستی در بوم نظام گندم، آزمایشی در مزرعهی پژوهشی دانشکدهی کشاورزی دانشگاه شهید چمران اهواز در سال زراعی 95-1394 طی دو فصل تابستان و زمستان انجام شد. طرح آزمایشی بهصورت کرتهای خرد شده در قالب بلوکهای کامل تصادفی و در سه تکرار بود. عامل اصلی شامل پنج نوع گیاه زراعی پیش کشت قبل از گندم بود که عبارت بودند از: آفتابگردان، ارزن، ذرت، کنجد و ماش. عامل کرت فرعی سه روش مدیریت کود شامل: کاملاً شیمیایی، کاملاً زیستی و تلفیقی بود. عملکرد دانه و اجزای عملکرد گندم و برخی خصوصیات شیمیایی خاک اندازهگیری شدند. یافتهها: نتایج این آزمایش نشان داد که بیشترین عملکرد دانهی گندم (1/7 تن در هکتار) در توالی ماش-گندم و در کوددهی تلفیقی بهدست آمد. کود زیستی کمترین عملکرد کاه، عملکرد دانه و درصد پروتئین را بهدنبال داشت. در تناوب گندم با گیاهان غیر بقولات، بیشترین عملکرد دانهی گندم (58/5 تن در هکتار) مربوط به توالی آفتابگردان-گندم بود، در حالیکه بیشترین عملکرد دانهی گندم (91/5 تن در هکتار) در توالی ماش-گندم بهدست آمد. کمترین عملکرد دانه (9/4 تن در هکتار) نیز مربوط به توالی کنجد-گندم بود. همچنین کمترین مقدار نیتروژن (054/0 درصد)، فسفر (9/2 میلیگرم بر کیلوگرم خاک) و پتاسیم قابل تبادل (162 میلیگرم بر کیلوگرم خاک) خاک بهترتیب مربوط به حضور گیاه آفتابگردان، ارزن و کنجد همگی در روش کاملاً شیمیایی بود. در کوتاه مدت، روشهای مختلف کوددهی در مقایسه با تغییر نوع گیاه قبلی اثر بیشتری بر عملکرد دانه داشت. نتیجهگیری: از نتایج این پژوهش میتوان چنین استنباط نمود که اثر گیاه قبلی در کشت مضاعف با تغییر در نوع مدیریت کود از شیمیایی به زیستی تغییر یافت. بهعلاوه در توالیهایی که بقولات حضور ندارند، روش مدیریت تلفیقی کود راهکار مناسبتری نسبت به روشهای کاملاً شیمیایی یا کاملاً زیستی خواهد بود.نتیجهگیری: از نتایج این پژوهش میتوان چنین استنباط نمود که اثر گیاه قبلی در کشت مضاعف با تغییر در نوع مدیریت کود از شیمیایی به زیستی تغییر یافت. بهعلاوه در توالیهایی که بقولات حضور ندارند، روش مدیریت تلفیقی کود راهکار مناسبتری نسبت به روشهای کاملاً شیمیایی یا کاملاً زیستی خواهد بود. | ||
کلیدواژهها | ||
"مدیریت تلفیقی کود"؛ "بقولات"؛ "کربن آلی"؛ "کنجد"؛ "آفتابگردان" | ||
مراجع | ||
1.Anderson, R.L., Bowman, R.A., Nielsen, D.C., Vigil, M.F., Aiken, R.M. and Benjamin, J.G. 1999. Alternative crop rotation for the central great plains. J. Prod. Agric. 12: 95-99.
2.Aynehbanb, A. 2005. Alternate crop rotation. Mashhad Univ. Press, 420p.(In Persian)
3.Beckie, H.J. and Brandt, S.A. 1997. Nitrogen contribution of field pea in annual cropping systems. Can. J. Plant. Sci. 77: 311-322.
4.Borghi, B., Giordani, G., Corbellini, M., Vacciano, P., Guermandi, M. and Toderi, G. 2001. Influence of crop-rotation, manure and fertilizers on bread-making quality of wheat (Triticum aestivum). Eur. J. Agro. 4: 1. 37-45.
5.Campbell, C.A., Bowren, K.E., Schnitzer, M., Zentne, R. and Smith, L. 1991b. Effect of crop rotation and fertilization on soil organic matter and some biochemical properties of a thick black chernozom. Can. J. Soil. Sci. 71: 377-387.
6.Coulter, J.A., Sheaffer, C.C., Wyse, D.L. and Haar, M.J. 2011. Agronomic performance of cropping systems with constrictive crop rotation and experimental inputs. Agron. J. 103: 1. 182-192.
7.Franzluebbers, A., Sawchick, J. and Taboada, M.A. 2014. Agronomical and environmental impacts of pasture- crop rotation in temperate North and South America. Agric. Ecosys. Environ. 190: 18-26. 8.Hejcman, M., Kunzova, E. and Srek,P. 2012. Sustainability of winter wheat production over 50 years of crop rotation and N, P and K fertilizer application on illimerized luvisol in the Czech Republic. Field. Crops. Res. 139: 30-38.
9.Hua, K., Zhang, W., Guo, Z., Wang, D. and Oenema, O. 2016. Evaluating crop response and environmental impact of the accumulation of phosphorus due tolong-term manuring of vertisol soil in northern China. Agric. Ecosys. Environ. 219: 101-110.
10.Jahan, M.A.H.S., Hossain, A., Sarkar, M.A.R., Dasilva, J.A.T. and Ferdousi, M.N.S. 2016. Productivity impacts and nutrient balances of an intensive potato-mungbean-rice crop rotation in multiple environments of Bangladesh. Agric. Ecosys. Environ. 231: 79-97.
11.Janzen, H.H., Beauchemin, K.A., Bruinsma, Y., Campbell, C.A., Desjardins, C.A., Ellert, B.H. andSmith, E.G. 2003. The fate of nitrogen in agroecosystems: an illustration using Canadian estimates. Nutr. Cycl. Agroecosyst. 67: 85-102. 12.Meyer-Aurich, A., Gandorfer, M., Gerl, G. and Kains, M. 2009. Tillage and fertilizer effect on yield, profitability, and risk in a corn-wheat-potato-wheat rotation. Agron. J. 101: 1538-1547.
13.Miller, P., Zenter, R., McConkey, B., Campbell, C., Derksen, D., McDonald. C. and Waddington, J. 1998. Using pulse crops to boost wheat protein in the brown soil zone. In wheat protein symposium. Saskatoon, Sk, Canada, Pp: 313-316. 14.Orr, C.H., Leifert, C., Cummings,S.P. and Cooper, J.M. 2012. Impactsof organic and conventional crop management on diversity and activity of free-living nitrogen fixing bacteria and total bacteria are subsidiary to temporal effects. PLoS One. 7: 12. e52891.
15.Pacín, F. and Oesterheld, M. 2014.In-farm diversity stabilizes return on capital in Argentine agroecosystems. Agric. Sys. 124: 51-59.
16.Plaza-Bonilla, D., Nolot, J.M., Raffaillac, D. and Justes, E. 2017. Innovative cropping systems to reduce N inputs and maintain wheat yields by inserting grain legumes and cover crops in southwestern France. Eur. J. Agron. 82: 331-341.
17.Popovici, M. and Bucurean, E. 2009. The influence of crop rotation over the yield and the quality of the seed for the Dropia autumn wheat cultivar. Res. J. Agric. Sci. 41: 1. 99-102.
18.Sartori, L., Basso, B., Bertocco, M. and Oliviero, G. 2005. Energy use and economic evaluation of a three-year crop rotation for conservation and organic farming in North-East Italy. Biosyst. Eng. 91: 245-256.
19.Seibutis, W., Deveikyte, I. and Feiza,V. 2009. Effect of short crop rotation and soil tillage on winter wheat development in central Lithuania. Agron. Res. 7: 471-476.
20.Shahbazian, N., Allahdady, A. andIran Nejad, H. 2007. Response of winter wheat yield to previous cropping and application of manure in Qazvin area. J. Agric. Sci. 13: 1. 125-135. (In Persian)
21.Shoaei, Sh., Rafie, F. and Kashani,A. 2009. Effect of rotation and nitrogen fertilizer on N, P, K and wheatyield. Modern Knowl. Sustain. Agri.5: 17. 25-36. (In Persian)
22.Zarefaezabadi, A. and Azizi, M. 2012. Effect of Different Agricultural Rotation Systems on Wheat yield in cold climate of Khorasan Razavi. J. Plant. Seed.28: 3. 261-275. (In Persian) | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 488 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 339 |