
تعداد نشریات | 13 |
تعداد شمارهها | 626 |
تعداد مقالات | 6,517 |
تعداد مشاهده مقاله | 8,746,942 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 8,317,530 |
اثر گونههای مختلف میکوریزا بر غلظت عناصر غذایی، عملکرد بوته و خاصیت آنتیاکسیدانی نعناعفلفلی تحت تنششوری | ||
مجله مدیریت خاک و تولید پایدار | ||
مقاله 7، دوره 8، شماره 4، اسفند 1397، صفحه 127-142 اصل مقاله (619.97 K) | ||
نوع مقاله: مقاله کامل علمی پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22069/ejsms.2019.12936.1734 | ||
نویسندگان | ||
سعیده محمدی1؛ ناصر برومند2؛ اسحاق مقبلی* 3 | ||
1دانشجو کارشناسی ارشد علوم خاک، دانشگاه جیرفت، جیرفت. | ||
2دانشیار گروه علوم خاک دانشگاه شهید باهنر، کرمان. | ||
3دانشجو دکتری علوم باغبانی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد. | ||
چکیده | ||
سابقه و هدف: شوری یکی از موانع و مشکلات کشت و توسعه در مناطق خشک و نیمهخشک دنیا است. امروزه یکی از مشکلات اساسی در کشاورزی کمبود منابع آب شیرین و باکیفیت مناسب جهت آبیاری است. بهطورکلی گیاهان، طیف وسیعی از تنشهای محیطی را که نهایتاً منجر به بروز تنش اکسیداتیو در گیاه میشود، درک میکنند. مکانیسم مقاومت در برخی از تنشها بهصورت یک ارتباط درونی و نتیجه یک برنامهریزی هماهنگ و پیچیده است. همزیستی قارچ میکوریزا میتواند منجر به افزایش رشد و مقاومت به تنش شود. با توجه به گسترش فرهنگ استفاده از گیاهان دارویی همچنین گسترش وسعت اراضی شور برای استفاده بهینه از این اراضی، بررسی اثر شوری و چگونگی مقاومت نعناع فلفلی به آن الزامی است. مواد و روشها: به منظور بررسی اثر همزیستی گونههای مختلف قارچ میکوریزا بر عملکرد بوته، خصوصیات فیزیولوژیک و اسانس گیاهان دارویی نعناع فلفلی تحت تنش شوری، آزمایشی به صورت فاکتوریل بر پایه طرح کامل تصادفی با سه تکرار در شرایط گلخانهای انجام شد. سطوح شوری شامل: صفر، دو، چهار، شش و هشت دسیزیمنس بر متر و گونههای میکوریزا شامل Funneliformis mosseae و Rhizophagus irregularis و Glomus. versiform و تیمار شاهد (بدون میکوریزا) بودند. صفات اندازه گیری شده شامل عملکرد بوته، فنول کل، ظرفیت آنتیاکسیدانی و غلظت عناصر غذایی بودند. یافته ها: نتایج نشان داد که همه صفات مورد مطالعه بهطور معنیداری تحت تأثیر اثر ساده و متقابل میکوریزا و تنش شوری قرار گرفت همچنین بیشترین میزان عملکرد بوته نعناع فلفلی و میزان عناصر نیتروژن، فسفر و پتاسیم در تیمار تلقیح با گونه Rhizophagus irregularis و شرایط بدون تنش و کمترین مقدار پارامترهای اندازهگیری شده در تیمار شاهد (بدون میکوریزا) و شرایط تنش شدید مشاهده گردید. بیشترین میزان اسانس در تیمار شوری شش و هشت دسیزیمنس بر متر با میکوریزا R. irregularis (با میانگین 18/4 و 42/4 درصد) و شوری هشت دسی زیمنس بر متر با میکوریزا G. versiform (با میانگین 22/4 درصد) به دست آمد و کمترین میزان اسانس در شوری صفر دسی زیمنس بر متر با تیمار خاک (بدون میکوریزا) (با میانگین 29/0 درصد) بود. تیمار تلقیح با گونههای F. mosseae و G. versiform نسبت به شاهد برتری داشته اما اثرات آن نسبت به تیمار تلقیح R. irregularis R. irregularis کمتر بود. میزان جذب عناصر در گیاهان میکوریزای بیشتر بود که منجر به افزایش عملکرد بوته گردید. نتیجه گیری: میکوریزا از طریق همزیستی با گیاه و با گسترش میسیلیوم های خود در خاک، منجر به جذب بهتر فسفر از خاک توسط گیاه شد و در نتیجه باعث رشد و توسعه بهتر گیاه شده همچنین با افزایش جذب فسفر توسط گیاه، اثرات منفی تنش شوری را کاهش داد، همچنین در گیاهان میکوریزی غلظت پتاسیم نیز بیشتر از گیاهان غیر میکوریزی مشاهده شد و بدین ترتیب با افزایش نسبت پتاسیم به سدیم، همزیستی میکوریزی میتواند گیاه را در برابر اثرات منفی سدیم محافظت نماید. کاربرد هر سه گونه قارچ تأثیر بیشتری نسبت به عدم کاربرد روی کلیه صفات اندازه گیری نشان داد. نتایج این تحقیق حاکی از آن است که کاربرد کودهای زیستی در بهبود عملکرد بوته کمی و کیفی نعناع فلفلی تاثیر مثبتی داشته و به نظر میرسد کودهای زیستی جایگزین مناسبی برای کودهای شیمیایی درجهت پایداری تولید و حفظ محیط زیست باشند. همزیستی میکوریزایی در خاکهای شور باعث افزایش مقاومت گیاه به شوری میگردد و میزان رشد و عملکرد بوته را در شرایط تنش بهبود می دهد.. | ||
کلیدواژهها | ||
اسانس؛ همزیستی؛ نیتروژن؛ فسفر؛ پتاسیم | ||
مراجع | ||
1.Agha Alikhani, M., Iranpour, A., and Naghdi Badi, H. 2013. Changes in agronomical and phytochemical yield of purple coneflower (Echinaceae purpurea (L.) Moench) under urea and three biofertilizers application. J. Med. Plant. 12: 121-136. (In Persian)
2.Aghababaei, F., and Raiesi, F. 2011. The Influence of Mycorrhizal Symbiosis on Chlorophyll, Photosyntetise and Water Use Efficiency in Four Almond Genotypes in Chahar Mahal va Bakhtiary. Science and Technology of Agriculture and Natural Resources. 15: 56. 91-102. (In Persian)
3.Ajay, A., Sairam, R.K., and Srivastava, G.C. 2002. Oxidative stress and antioxidative system in plants, Current Science. 82: 10. 1227-123.
4.Akbari Nia A., Daneshian, J., and Mohammadbeigi, F. 2006. Effect of nitrogen fertilizer and plant density on seed yield, essential oil and oil content of Coriandrum sativum L. Iran. J. Med. Arom. Plant. 22: 4. 410-419. (In Persian)
5.Aliasgharzadeh, N., Saleh Rastin, N., Towfighi, H., and Alizadeh, A. 2001. Occurrence of arbuscular mycorrhizal fungi in saline soils of the Tabriz Plain of Iran in relation to some physical and chemical properties of soil. Mycorrhiza, 11: 119-122.
6.AL-Khaliel, A.S. 2010. Effect of salinity stress on mycorrhzal association and growth response of peanut infected by Glomus mosseae, Plant Soil Environmental, 56: 7.7. 318-324. 7.Amiri, P., Nabizadeh, A., Majidi, A., and Rasoli Sedighani, H. 2012. Effect of mycorrhizal fungi and drought stress on quantitative and quality of corn. Student thesis Soil Sciences, Urmia University. 180p. (In Persian)
8.Ashraf, M. 2010. Inducing drought tolerance in plants: recent advances. Biotechnology Advances. 28: 169-183.
9.Bago, B., Pfeffer, P., and Shachar-Hill, Y. 2001. Could the urea cycle be translocating nitrogen in the arbuscular mycorrhizal symbiosis. New Phytologist. 149: 4-8.
10.Bay Bordi, M. 1993. Soil: Genesis and classification. Iran: University of Tehran Press, Pp: 139-144 (In Persian)
11.Biswas, J.C., Adha, L.J.K., Dazzo, F.B., Yanni, Y.G., and Rolfe, B.G. 2000. Rhizobial inoculation influences seedling vigour and yield of rice. Agron. J. 92: 880-886. 12.Brand-Williams, W., Cuvelier, M.E., and Berset, C. 1995. Use of free radical method to evaluate antioxidant activity. LWT Food Science Technology. 28: 1. 25-30. 13.Chakraborty, U., Roy, S., Chakraborty, A.P., Dey P., and Chakraborty, B. 2011. Plant growth promotion and amelioration of salinity stress in crop plants by a salt-tolerant bacterium. Recent Research in Science and Technology. 3: 61-70.
14.Clevenger, J.F. 1928. Apparatus for determination of essential oil. J. Amer. Pharm. Assoc. 17: 346-349.
15.Dalpe, Y. 1993. Vesicular-arbuscular mycorrhizal, Soil sampling and methods of analysis. Lewis Publishers, Boca Raton. Pp: 287-301.
16.Ehteshami, S., Pourebrahimi, M., and Khavazi, K. 2013. Effect of Pseudomonas fluorescens strain 103 integrated with phosphorus fertilizer on nutrients concentration and biological yield of two barley cultivars in greenhouse conditions. J. Sci. Technol. Greenhouse Cul. 4: 15-26. (In Persian)
17.Evelin, H., Kapoor, R., and Giri, B. 2009. Arbuscular mycorrhizal fungi in alleviation of salt stress: a review. Annals of Botany. 104: 1263-1280.
18.Fasihi, M., Shamshiri, M.H., Karimi, H.R., and Roosta, H.R. 2014. Effect of arbuscular mycorrhiza (Glomus mosseae) on growth of greenhouse cucumber (Cucumis sativus cv. Nahid) under different levels of sodium bicarbonate in irrigation water. Technol. Greenhouse Culture. 5: 53-62. (In Persian)
19.Galeottia, N., Di Cesare Mannellia, L., Mazzantib, G., Bartolinia, A., and Ghelardini, C. 2002. Menthol: a natural analgesic compound. Neuroscience Letters. 322: 145-8.
20.Giri, B., and Mukerji, K.G. 2004. Mycorrhizal inoculant alleviates salt stress in Sesbania aegyptiaca and Sesbania gandiflora under field conditions: evidence for reduced sodium and improved magnesium uptake, Mycorrhiza. 14: 307-312.
21.Guarda, G., Padovan, S., and Delogu, G. 2004. Grain yield, nitrogen-use efficiency and baking quality of old and modern Italian bread-wheat cultivars grown at different nitrogen levels. Europ. J. Agron. 21: 181-192.
22.Haby, V.A., Russelle, M.D., and Skogley, E.O. 1990. Testing soils for potassium, calcium and magnesium. Soil testing and plant analysis, 3rd ed., SSSA Book Seri. 3: 181-227.
23.Hammer, E.C., Nasr, H., Pallon, J., Olsson, P.A., and Wallander, H. 2011. Elemental composition of arbuscular mycorrhizal fungi at high salinity, Mycorrhiza, 21: 117-129.
24.Hoagland, D.R., and Arnon, D.I. 1950. The water culture method for growing plants without soil. California Agricultural Experiment Station Circular, 347: 1-32.
25.Inanloofar, M., Omidi, H., and Pazoki, A. 2013. Morphological, Agronomical Changes and Oil Content in Purslane (Portulaca oleracea L.) under Drought Stress and Biological / Chemical Fertilizer of Nitrogen. J. Med. Plant. 4: 48. 170-184. (In Persian) 26.Kapoor, R., Giri, B., and Mukerji, K.G. 2004. Improved growth and essential oil yield and quality in foeniculum vulgare Mill on mycorrhizal inoculation supplemented with P-fertilizer. Bioresource Technology. 93: 307-311.
27.Kizilkaya, R. 2008. Yield response and nitrogen concentrations of spring wheat (Triticum aestivum) inoculated with Azotobacter chroococcum strains. J. Ecol. Engin. 33: 150-156.
28.Liu, E., Yan, C., Mei, X., He, W., Bing, S.H., Ding, L., Liu, Q., Liu, S., and Fan, T. 2010. Long-term effect of chemical fertilizer, straw and manure on soil chemical and biological properties in northwest China. Geoderma. 158: 173-180.
29.Mando, A., Ouattara, B., Sédogo, M., Stroosnijder, L., Ouattara, K., Brussaard, L., and Vanlauwe, B. 2005. Long-term effect of tillage and manure application on soil organic fractions and crop performance under Sudano-Sahelian conditions. Soil and Tillage Research. 80: 95-101.
30.Mavi, M.S., and Marschner, P. 2013. Salinity affects the response of soil microbial activity and biomass to addition of carbon and nitrogen. Soil Research. 5: 1. 68-75.
31.Nasri, N., Saïdi, I., Kaddour, R., and Lachaâl, M. 2015. Effect of salinity on germination, seedling growth and acid phosphatase activity in lettuce. Amer. J. Plant Sci. 6: 57-63.
32.Neumann, E., and George, E. 2009. The effect of arbuscularmycorrhizal root colonization on growth and nutrient uptake of two different cowpea (Vigna unguiculata L. Walp.) genotypes exposed to drought stress. Emir Faculty of food and Agriculture. 21: 2. 10-17.
33.Noruzi, M. 2001. Hydroponics. Publications of Mohaddes. Pp: 8-21. (In Persian) 34.Parida, A.K., and Das, A.B. 2005. Salt tolerance and salinity effects on plants: a review. Ecotoxicology and Environmental Safety. 60: 324-349. 35.Parida, A.K., Das, A.B., Mittra, B., and Mohanty, P. 2004. Salt-stress induced alterations in protein profile and protease activity in the mangrove, Bruguiera parviflora L. Naturforsch. 59: 408-414. 36.Pourmorad, F., Hosseinimehr, S., and Shahabimajd, N. 2006. Antioxidant activity, phenol and flavonoid contents of some selected iranian medicinal plants. Afric. J. Biotechnol. 5: 111142-1145.
37.Sadat, F., Savaghebi, Gh., Rejali, F., Farahbakhsh, M., Khavazi, K., and Shirmardi, M. 2010. Effects of some arbuscular mycorrhizal fungi and plant growth promotin rhizobacteria on the growth and yield indices of two wheat varieties in a saline soil. J. Water Soil. 24: 53-62. (In Persian)
38.Shady, M.A., Ibrahim, I., and Afify, A.H. 1984. Mobilization of elements and their effects on certain plant growth characteristics as influenced by some silicate bacteria. Egypt. J. Anaesthesia. Bot. 27: 1-7. 17-30.
39.Siddiqui, M.H., Mohammad, F., Nasir Khan, M., HAL-Whaibi, M., and Bahkali, A.H.A. 2010. Nitrogen in relation to photosynthetic capacity and accumulation of osmoprotectant and nutrients in Brassica genotypes grown under salt stress. Agricultural Sciences in China. 5: 671-680.
40.Singh, R., Shushni, A.M., and Belkheir, A. 2011. Antibacterial and antioxidant activities of Mentha piperita L. Arab. J. Chem. 1: 1-5.
41.Sylvia, D.M., and Williams, S.E. 1992. Vesicular-arbuscular mycorrhizae and environmental stress. P 101-124. In: G.J. Bethlenfalvay and R.G. Linderman, (eds). Mycorrhizae in Sustainable Agriculture. ASA Special Publication No. 54, Madison Wisconsin.
42.Tattini, M., Galardi, C., Pinelli, P., Massari, R., Remorini, D., and Agati, G. 2004. Differential Accumulation of flavonoids and hydroxycinnamates in leaves of Ligustrum vulgare under excess light and drought stress. New Phytologist. 163: 547-561.
43.Zhengchao, Z., Zhuoting, G., Zhouping, S., and Fuping, Z. 2013. Effects of long-term repeated mineral and organic fertilizer applications on soil organic carbon and total nitrogen in a semi-arid cropland. Europ. J. Agron. 45: 20-26. 44.Zou, Y.N., and Wu, Q.S. 2009. Arbuscular mycorrhizal symbiosis improves growth and root nutrient status of citrus subjected to salt stress, Science Asia. 35: 388-391. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 1,363 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 993 |