
تعداد نشریات | 13 |
تعداد شمارهها | 626 |
تعداد مقالات | 6,517 |
تعداد مشاهده مقاله | 8,746,936 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 8,317,529 |
اثر روش های مختلف پرایمینگ بذر بر صفات جوانهزنی سیاه دانه (Nigella sativa) در شرایط تنش شوری | ||
پژوهشهای تولید گیاهی | ||
مقاله 1، دوره 20، شماره 3، آذر 1392، صفحه 1-26 اصل مقاله (679.9 K) | ||
نوع مقاله: پژوهشی | ||
نویسندگان | ||
حمیدرضا بلوچی* 1؛ سوسن احمدپور2 | ||
1استادیار گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه یاسوج | ||
2دانشجوی کارشناسی ارشد رشته زراعت دانشگاه یاسوج | ||
چکیده | ||
به منظور بررسی اثر انواع پرایمینگ بر جوانهزنی بذر سیاهدانه در شرایط تنش شوری، آزمایشی فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار انجام شد. فاکتورهای آزمایش شامل پنج سطح پرایمینگ (اسموپرایمینگ با نیترات پتاسیم (یک و سه درصد)، سالیسیلیک اسید (2/0 و 5/0 میلیمولار) و هیدروپرایمینگ)) و چهار سطح شوری (صفر، 75، 125 و 175 میلیمولار از کلرید سدیم) بود. در شرایط بدون تنش، بیشترین درصد و سرعت جوانهزنی را نیترات پتاسیم سه درصد و بیشترین طول ساقهچه و ریشهچه، بنیه بذر و وزن ساقهچه با اعمال هیدروپرایمینگ مشاهده شد. در شرایط 75 میلیمولار کلرید سدیم، نیترات پتاسیم یک درصد منجر به افزایش سرعت و درصد جوانهزنی و وزن ذخایر مصرف شده بذر گردید. بیشترین طول ساقهچه و بنیه بذر نیز مربوط به هیدروپرایمینگ بود و سالیسیلیک اسید 5/0 میلیمولار وزن ساقهچه و کارائی تبدیل ذخایر بذر بیشتری را دارا بود. با افزایش غلظت نمک به 125 میلیمولار، نیترات پتاسیم 3٪ سرعت جوانهزنی، بنیه بذر، طول ساقهچه و ریشهچه را بهبود داد. پرایمینگ با سالسیلیک اسید 5/0 میلیمولار وزن ذخایر انتقال یافته بیشتری داشت و در سالسیلیک اسید 2/0 میلیمولار بیشترین وزن ساقهچه مشاهده شد. در بالاترین سطح تنش شوری (175 میلیمولار کلرید سدیم)، پرایمینگ با نیترات پتاسیم 3٪ طول ساقهچه، بنیه بذر و وزن ریشهچه بالاتری را نشان داد؛ بیشترین درصد و سرعت جوانهزنی با کاربرد هیدروپرایمینگ مشاهده شد. بیشترین وزن ذخایر مصرف شده بذر مربوط به سالیسیلیک اسید 5/0 میلیمولار بود و سالیسیلیک اسید 2/0 میلیمولار، طول ریشهچه و وزن ساقه چه بالاتری را نشان داد. | ||
کلیدواژهها | ||
هیدروپرایمینگ؛ اسموپرایمینگ؛ سیاهدانه؛ صفات جوانهزنی؛ تنش شوری | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 3,564 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 2,336 |